Stratím nedostavaný byt v novostavbe a všetky investované peniaze???

Dobrý deň, v roku 2008 som podpísal zmluvu o budúcej zmluve o prevode vlastníctva bytu v projekte, ktorý sa vtedy začal stavať a mal sa kolaudovať 08/2009. Za byt som vopred zaplatil väčšiu sumu - moje celoživotné úspory (x000,000sk), aby som sa vyhol prípadnému navýšeniu ceny, ktoré bolo ustanovené v original zmluve. Taktiež som s konateľom dohodol podmienky prevodu vlastníctva bytu na moje meno ihneď po dokončení hrubej stavby. Hrubá stavba ešte zďaleka nie je dokončená, ale celý problém nastal v tom, že konatelia firmy zobrali úver z banky a zaručili ho pozemkami a týmito bytmi. Teraz nemajú peniaze na splácanie úveru, taktiež nemôžu čerpať z individuálnych úverov budúcich vlastníkov = sú zablokované, nakoľko projekt je založený úverom banky. V súčasnosti sú aj podozrenia medzi vlastníkmi, že firma (konatelia) zneužili financie vlastníkov bytov a preto chcú požiadať developera o zúčtovanie, aby firma predložila finančné hospodárenie. Konatelia predali firmu novému investorovi (aby sa vyhli konkurzu), ktorého vôbec nepoznáme a ktorý tvrdí, že byty chce dostavať. Sľúbil, že úver splatí z vlastných financií. Čo sa týka zmien, kolaudácia bytov má byť oneskorená o 12 mesiacov, byty budú len v stave holobytov (cena sa zníži o štandardný materiál, ktorý tam mal byť, ako podlaha, vaňa, atď., ale cena práce, o ktorú prídeme sa nepremietne v cene bytu) a taktiež celková cena bytu, že sa tiež navýši (nakoľko že vraj rozpočet na siete, ktoré sa ešte ani nezačali stavať, že boli zle rozpočtované a náklady na infraštruktúru budú skoro 2X vyššie). Tento rozdiel a ostatné prípadné rozdiely chce uskutočniť postupným splácaním cez správcovský poplatok (, ktorý ale nechcel špecifikovať). Keď ľudia sa ľudia snažia spochybňovať jeho kroky, už zopár krát argumentoval, že ak nebudeme medzi sebou spolupracovať, firma pôjde do konkurzu, nakoľko pre neho nemá táto investícia bez nás význam. Taktiež nebol ochotný prezentovať v akých firmách pôsobí (vlastní), aj keď v orsr.sk sme našli zopár firiem v jeho mene. Súčasné zmluvy chce previesť na novovzniknutý právny subjekt s tým, že byty sa stanú našim záložným právom, aby vytvoril dôveru medzi vlastníkmi. Nanpriek tomu medzi ľuďmi = budúcimi vlastníkmi bytov vládne veľká nedôvera, každý má iný názor a mám pocit, že niektorí budú chcieť odstúpiť (aj keď súčasná zmluva to nedovoľuje (bola robená jednostranne v prospech developera ešte v tej dobe pred krízou, keď trh nahrával developerom a kupujúci sa museli prispôsobovať náladam predávajúcich). Mám veľké obavy, že ľudia začnú od toho projektu odskakovať (nakoľko tam majú podstatne nižšie investície ako ja) čo ľahko môže viesť k situácii, že sa súčasný nový konateľ rozhodne dať firmu do konkurzu a ja (a taktiež ostatní budúci vlastníci) tým s najväčšou pravdepodobnosťou stratíme tieto investície. V projekte je 95% bytov už zakúpených. Preto vás chcem požiadať o odbornú radu, ako by ste vy postupovali na mojom mieste. Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my jsme na byt v novostavbe cekali o rok dele, nez bylo v puvodnim planu, takze jsme dost preplatili, ale nastesti to dostaveli. urcite si poridte pravnika, je to dost slozite. Preji hodne stesti
Odpovedať
ihned nakontaktuj pravnika a porad sa s nim.. to je najodbornejsia rada co ti tu mozeme dat... podbna situacia bola v chorvatskom grobe.. pri ba.. nasi znamy tam mali byt a mali zaplatenych 90 percent ceny.. tiez podobny scenar frima isla do konkurzu.. prevadzal sa majetok na ineho... a ti iny tie byty dokoncili a nakoniec predali uplne inym ludom.. bol z toho problem aj na katastri aj sa sudili a nic nevysudili zatial... je to uz takmer 8 rokov.. aj viac mozno..
Odpovedať
Ak dodávateľ nedodržal podmienky zmluvy t.j. termín môžete od zmluvy odstúpiť a žiadať peniaze späť. Stretnite sa všetci budúci majitelia bytov a najmite si právnika bude to lacnejšie. Nech sa to rieši ako skupina. Dodávateľ cenu môže zvýšiť iba z objektívneho hľadiska a musí to byť obojstranná dohoda. Ak budete trvať na pôvodnej cene, on nemôže nič robiť. A ak chce niečo zvýšiť musí Vám to dokladovať čo vlastne išlo hore, keď ceny stagnujú. :-) :-) :-)
Odpovedať
ferka nie som si tym ista co pises... zalezi asi s akymi zavazkami prebral novy developer projekt od stareho - ake ma teraz prava a povinnost :-S na papieri vie ktokolvek vydokladovat cokolvek, staci aby mal znameho v nejakych stavebninach, pripadne mu jeho rozpoctar pripravi iny rozpocet a oficialne ho overi... bojnice, urcite si zozen pravnika a zacni postupovat uradne aby si sa aj dostal k nejakym zmluvam a dokumentom a zacni hned uradne postupovat ( podavat oficialne staznosti , pripadne zaloby...)
Odpovedať
BOJNICE: uf... počul som o tom všelijaké reči - ak teda myslím ten istý prípad v ktorom figuruješ aj ty. (Medzijarky?) Je až neuveriteľné, že keď sa konečne chce v Prievidzi prípadne v Bojniciach stavať niečo nové, urobia na to hneď tunel ako Branisko. Firma TE je už v krachu, predáva sa ich budova, počul som, že ten tunel bol naplánovaný... Hrozné. Patríš už do tej skupiny 44 ľudí, ktorých zastupuje a bol tu v PD jeden právnik z BA ? Napíš mi, aj ja by som sa rád niečo o pozadí dozvedel, známy mi spomínal, že tiež pozná ľudí, ktorí tam dal prachy... Veľmi veľmi držím palce, aby ste dostali peniaze späť a tamtí hajzli išli sedieť, ak je toto všetko pravda !!! Marek, Prievidza
Odpovedať
Našiel som tu niečo k tejto téme - asi ďalšiu obeť. Spoj sa s ňou ak to pomôže. Tu je link na debatu okolo toho istého: http://www.modrastrecha.sk/forum/show... Jeden z príspevkov: ak Vás nalákala firma Grunty sr.o. ing.Richter a Vargica, rozlúčte sa s peniazmi,, to sú známi odr.... a ich firmy stavebné sú aj s teplárenskou f. sú ta-tam. Dokonca Vargica stavia na plytkých 20 cm základikoch obytný dom v Bojnicia, v oblasti kkde nízke domy pukajú a lámu sa im steny, stavba mala byť hotová 30.6.09 a nie sú ani múry ešte poriadne vytiahnuté, ostanú im oči pre plač, a nakoniec sa im to celé zdrbúli!
Odpovedať
dobry den, presne tak, jedna sa o firmu Grunty. Mate blizsie informacie o tychto necestnych panoch?
Odpovedať
lJa som tiez zaplatila za za byt a garaz v druhom obytnom subore a uz som to dala do ruk pravnikovi, tak uvidime co z toho!
Odpovedať
Ako by som sa prosim mohla skontaktovat s tymi 44ludmi, ktorych zastupuje pravnik z Ba? Ja som si zatial nasla svojho pravnika, ale predsa len v jednote je sila?
Odpovedať
pozri do IP :-)
Odpovedať
já bych si počkala na konkurz a přihlásila pohledávku, myslím, že je nereálné, aby to dodělali a bylo by bláznovství zaplatit další prachy!!!! jinak, nikdy se nemá platit vysoká suma takhle dopředu, to zavání průserem vždy!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?