Starý dom odpojený od elektriky

Ahojte, mám menší problém, zhruba pred 10 mesiacmi sme našli cez realitku jeden starý RD na predaj, zaujalo nás to, šli sme na obhliadku a rozhodli sme sa, že ideme do toho a zaplatili sme si rezervačnú zmluvu. Postupne sme ale narazili na problémy, keď nám banka neschválila hypotéku, kvôli nezapísanej garáži v liste vlastníctva, bola iba zakreslená na mape. Trvalo to zhruba 10 mesiacov, kým sa všetko doriešilo, dnes už je kataster v poriadku. Ďalší problém ale nastal teraz, keď som sa po dlhšej dobe bol osobne pozrieť na dom a zarazilo ma, že je odpojený od elektriky, káble boli odstrihnuté a viseli dolu zo strešníka do dvora. Volal som hneď do realitky, že nech zistia čo sa stalo. Následne mi volali s tým, že majiteľka tvrdí, že tam elektrika ani nebola už niekoľko rokov, čomu veľmi neverím, že je pravda že tie dráty odstrihli až teraz, ale hodiny už v dome neboli v čase obhliadky a preto boli obhliadky vždy cez deň, keďže sa tam nebolo svetlo. Majiteľ realitky mi povedal, že je to tvrdenie proti tvrdeniu a nemá to ako dokázať a pôvodná majiteľka už nechce do domu nič investovať. Som si istý, že v inzeráte bolo že dom má aj elektriku, inak by som na obhliadku ani nešiel, no nemám to ako dokázať, mám iba fotku, kde vidno tie dráty od stĺpu po dom. Už som sa zmieril s tým, že teda kašlem nato, aj tak som mal v pláne pri rekonštrukcií robiť novú prípojku v zemi. Teraz mám ale dilemu, či v prípade ich nedoplatku, pre ktorý ich odpojili nebudem mať problém. Volal som do ZSE, kde mi v podstate nič nepovedali, keďže nie som odberateľ a nemôžu mi dať žiadne info. Známy mi tvrdí, že sa môže stať, že mi nebudú chcieť zapojiť novú prípojku, kým nebudú doplatené nedoplatky, ak tam nejaké sú. Relitka tvrdí, že keďže to bolo na inú osobu, tak sa to mňa netýka. Viete mi poradiť ako postupovať?
Odpovedať
@marek_omelka normálne,daj žiadosť o pripojenie na ZSE.Uvidis čo napíšu,môže sa stať že prípojka je stále v evidencii bez nedoplatkov,mal som taký prípad ,ešte som musel dať žiadosť o demontáž stĺpa pretože prípojka bola evidovaná na pôvodných majiteľov ..ja som potom mal nový bod napojenia a šiel som zemou..
Odpovedať
@marek_omelka zdravím, opýtam sa trochu mimo témy, ale zaujíma ma ak ty si zaplatil rezervačný poplatok, môže mi realitka aj napriek tomu predať túto nehnuteľnosť? Ak hej musel by som ten rezervačný poplatok, vrátiť tebe? (samozrejme sa pýtam všeobecne, ja nechcem ten dom čo ty) A koľko je jen poplatok? Dik
Odpovedať
@marek_omelka nedoplatky nie su vasa perketa, ak by aj boli tak je to na ineho dobratela. Inac ked elektrarne odpajaju neplatica, droty nestrihaju.
Odpovedať
@koloman55 pri platení rezervačného poplatku som podpísal s realitkou rezervačnú zmluvu, kde je napísané, že danú nehnuteľnosť rezervujú pre mňa a nesprostredkujú predaj tejto nehnuteľnosti inej osobe, stiahnu inzerát z ich stránky a nebudú pokračovať ani obhliadky nehnuteľnosti. Ja konkrétne som platil 2000 EUR, ktoré budú pri predaji odpočítané od predajnej ceny nehnuteľnosti.
Odpovedať
https://www.zsdis.sk/Uvod/Domacnosti/... elektronicka ziadost za 5 min. to mas hotove a stav si odsledujes online a 30 dni mas odpoved na 100%
Odpovedať
Profilova fotka
co viem, tak ked je niekto neplatic tak sa kable nestrihaju, nikdy. Skor mam pocit, ze s tym ma nieco spolocne majitelka domu :/ Co sa tyka nedoplatkou s tym nic nemas, ked ze je to odmerne miesto pisane na majitela domu. My sme tak kupovali byt po neplaticoch, len nam dali nove hodiny a nic viac neriesili s nami co sa tykalo ich nedoplatku, no je to uz par rokov tak, ze ak sa nieco v tomto zmenilo treba si to overit
Odpovedať
Nas dom nemal elektrinu 2 roky,bola odpojena byvalym majitelom a jedina moznost bola robit novu pripojku uz zemou.oni mali vtedy vzduchom.a kedze sme boli uz majitelia my tak byvalych ma ani nenapadlo riesit.toho sa neboj ich budu nahanat nie teba.
Odpovedať
elektrárne nebudú nedoplatky od nového majiteľa vymáhať. Ak bol dom odpojený dlhšie ako 2 roky, budeš musieť zaplatiť pripojovací poplatok podľa veľkosti ističa. Ak by chýbali len hodiny, bolo by to jednoduchšie a rýchlejšie, ak je všetko zničené tak všetko nové ...žiadosť, projekty na prípojku atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_omelka nedoplatky ktoré na odbernom mieste vzniknú, znáša pôvodný majiteľ. Nie nový majiteľ ktorý nadobudne / nadobudol nehnuteľnosť. Pokiaľ by tam bolo vedenie v poriadku, je možné opätovne pripojiť odberné miesto k elektrine s tým, že osadia nový elektromer (kľudne aj na pôvodné miesto v dome), pokiaľ by sa rekonštruovali elektrické rozvody v dome, bola by vydaná nová revízna správa na elektrinu podľa novej vyhlášky by musel byť elektromer osadený na hranicu pozemku. Kábel pravdepodobne odcvakli ľudia z distribučky. Ak nie je elektromer voľne prístupný na verejnom mieste / hranici pozemku, tak ho proste odcvaknú a na stĺpe alebo v najbližšom bode pripojenia danú prípojku odpoja. Káble strihajú v takých prípadoch, keď je na adrese neplatič ktorý nie je ochotný vpustiť technikov z distribučky do domu, v takýchto prípadoch sa kábel cvakne a odpojí sa prípojka aby nemohlo dôjsť k svojvolnému znovupripojeniu ... tzv. čiernemu odberu. Toto ťa ale trápiť už nemusí, lebo ty si nový majiteľ ktorý chce mať elektrinu a platiť za ňu tak ako 99% odberateľov EE.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevidim dovod preco ty by si mal nejake nedoplatky platit, toho myslim, ze sa vobec nemusis bat. Ale normalne v zse by som si to pozistovala ako to je, ci sa to da nejako vyriesit, nech mas priamo od distribucnej info, ze co dalej co tam bolo za problem, lebo takto od majitelky alebo realitky sa pravdu podla mna nedozvies.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?