Realitka a vyjednavanie ceny

Ahojte, chcem sa spytat, ci mate niekto skusenost s kupou bytu cez realitku a ci sa da este zjednat cena smerom dole..Myslim to tak, ze pozrela som si byt a mam on zaujem, cena je sice celkom fajn, ale este tak 1000euro dole by mohlo ist..mozem skusit zjednavat cenu este s realitkou? co ak by mi banka poskytla uver len do istej ciasky, mozem to skusit? nemam s tym ziadne skusenosti a preto sa pytam, co je mozne a co nie?
Odpovedať
@pusinka7 Samozrejme zjednávaj myslím že vo výhode je v tejto dobe kupujúci ceny idu tento rok zase o 5% cca dole a ponuka bytov je velikánska tak že určite zjednávaj určite dobre pochodíš.
Odpovedať
dik za radu, neviem na kolko by bol byt ohodnoteny, ale popripade by aj urok bol lepsi:-))
Odpovedať
Profilova fotka
@pusinka7 hlavne nezjednavaj iba 1000, ale pekne zacni niekde pri vacsej sume, my sme zjednali nieco okolo 8% - nakoniec nas realitka vsak totalne vytocila a byt sme kupili iny... pretoze viac ako mesiac realitka nebola schopna s nami podpisat rezervacnu zmluvu -- predavajuci do poslednej chvile dufali, ze zozenu niekoho, kto im za to da tolko kolko chcu oni ]-( a nami si boli isti, iba nas natahovali, tak sme si nasli iny byt (kde sme cenu sice nezjednali, avsak bola viac ako skvela ;-) ) a tak nakoniec ti povodni predavajuci byt este stale nepredali... takze ak budes ratat aj s tymto, je to pozitivum - budes pripravena.... ale fakt kludne navrhni cenu aspon o 10% mensiu, a uvidis... co spravia predavajuci - podla mna znizia svoju poziadavku minimalne o 1000€ este neviem co stoji ten byt co by si rada, ale je rozdiel ak ti zlavia 1000€ z ceny 20000€ alebo z ceny 100000€... preto som pisala tie percenta ;-)
Odpovedať
@kaktusik007 jasne, dakujem Ti za radu...no vyskusam, uvidim co to da.....ako pochodim....v dnesnej dobe cloveku nezostava nic ine, poviem tolko a tolko a hotovo....mne o zivot nejde, takze az to vyjde, budem len rada:-) ked nie, hladam dalej.....nesuri to....
Odpovedať
Profilova fotka
Povec realitke že banka ti vyššiu sumu nedá a ona si rozmyslí či predá alebo nie.Aj tak majú na tom nehorázne zisky.Záleží aký je chamtivý realiták.Majú s toho provízie k výplate.
Odpovedať
Profilova fotka
@pusinka7 za 1000 eur lepší urok isto nedostaneš...
Odpovedať
Profilova fotka
@pusinka7 Hlavne nedavaj najavo, ze mas zaujem len o ich byt. Mozes kludne povedat, ze si pozerala aj ine byty a rozhodujes sa medzi nimi. Spytaj sa, ci by nieco nespustili.
Odpovedať
@robertoba no ale tu ide o byt za 30tisk, tak mozno zrovna 1000eur spravi nieco..keby aj nie, isto by bolo lepsie splacat o tisicku menej..
Odpovedať
@mom3 tak, tak...za skusku clovek nic neda;-)
Odpovedať
Nenapísala si v ktorej lokalite Slovenska a ci je to v centre mesta alebo na okraji. Je v tom rozdiel potom akú maš pozíciu či sú aj iní záujemcovia . alebo je predpoklad že o ten bude väčší záujem alebo nie je až tak veľký. V centre mesta myslím že to platí pre každý okres sú vyššie ceny ako na sídliskách, viac záujemcov . Ale VŠADE PLATÍ!!! Zjednávaj z ceny !. Každý kto predáva byt sa tiež poradil a idú s vyššou sumou do ponuky a cez realitku to platí 2x tak.Ak je to prvá cena ktorú uviedli tak ZJEDNAT, o koľko to neviem poradit, lebo to závisí od viacerých faktorov. NIKDY čo ja viem nedajú cenu z ktorej by sa nedalo zjednat aj keď povedia že toľko investovali a tak dálej....... po dvoch mesiacoch znížili aj tí čo by boli odprisahali že neznížia cenu. Iba jedna realitka má tento byt, porovnaj na viacerých stránkach či tento byt nepredávajú aj ďalšie realitky a tu býva rozdiel v cenách a v ich maržách. Ten byt si nevieš naist sama kde sa nachádza?Ak si z Bratislavy tak asi tažko :-) ho naisť, ale ak z menšieho okresu tak možno že by sa aj dalo, nájist domovníka vchodu alebo dôverníka, nevie kto vo vchode predáva byt? Ja som z malého okresu a našla som 90% z ponuky na internete aj byty tak že som oslovila priamo vlastníkov. Daj si sama inzerat že chces kúpit byt, mne sa síce ozvali len realitky a ta rýchlosť bolo ohromujúca za aku mi už volali. Väčšinou sa za to neplatí nič alebo minumum aj na bazoši, reality.sk a pod. a vtedy keď ta osloví realitka tak mas lepšiu pozíciu ako keď ty ideš za ňou. Na jar v tomto období sa najviac predávajú záujem najvačší je záujem z oboch strán pri bytoch. Toto je všetko z vlastnej skúsenosti, naprik. aj to že už v júni sa trochu znížujú ceny k prázdninám a dovolenkám kedy je útlm, banky majú akcie tiež teraz do konca mája, polovice júna potom je pauza a začína to polovicou septembra alebo od oktobra a okolo viac zas je útlm a začiatok roka. Dá viac možno zjednat ked sa predáva pol roka byt a nepredal sa doposiaľ. Tak potom napíš skúsenosť koľko si zjednala a ktorá časť Slovenska je to, Ale určite niečo zjednáš.
Odpovedať
Toto mi nezobralo :-) Každý alebo 9 z 10 predávajúcich tvrdili- že sa neponáhľajú s predajom bytu že majú aj ďalších záujemcov a zajtra prídu ďalší 2 že nemôžu znížit z ceny lebo veľa investovali alebo ho draho kúpili alebo sú 4 vlastníci alebo..... Takže z tvojej pozícii vzbud dojem Vážneho záujemcu o kúpu bytu len nevieš či práve toho kde si na ohliadke - bola si už v banke popýtat sa za úver a preverit tvoju bonitu na základe príjmu alebo daňového - maš nejakú hotovost ;-) - bola si pozriet aj iné byt a máš prehľad čo je teraz v ponuke a v akej cene nebolo tých bytov veľa lebo neprevádzkuješ bytovú turistiku ale len také 2-3 ktoré splňali tvoje predstavy ale jeden z nich už bol rezervovaný keď si sa ozvala ale tam boli priechodné izby a ty chces nepriechodné alebo bola tak mala kuchynňa alebo prízemný byt , či bez balkona..... a podobne A zober niekoho na ohliadku nechod sama budeš istejšia priprav si čo sa chceš spýtat - výmera bytu čo uvádzajú je celková užitková plocha alebo len plocha bytu plus ešte pivnice, balkon - rekonštrukcia je aká kvalitná alebo obyčajná len aby bola - čo sa platí inkaso - koľkí sú vlastníci, k úveru ich budeš potrebovat na podpis, či bude zastúpení medzi sebou - ako sa platí záloha a čo vlastne obnáša tá suma a čo ked by prišli nejaké nepredvídané okolností za akých podmienok ti bude vrátená tá záloha , celá alebo len čast - Poplatky na Katastri. NIKDE nie je v zákone uvedené že musí predávajúci alebo kupujúci zaplatiť, je to na DOHODE !!! ale realitky tlačia aby ich platil kupujúci. Pri úvere sú obycajne aj záložná zmluva a potom kúpna zmluva takže 2x poplatok na Správe katastra.Tak na polovicu , jeden predávajúci a jeden kupujúci. Mne tvrdili veď predávajúci nemá nič spoločné so záložnou zmluvou, nie celkom ved v niektorých bankách to ide tak že práve záložné zmluvy podpisujú predávajúci takže s nimi súhlasia, ale dobre, tak nech zaplatia poplatok za kúpnu zmluvu. No možno že toto neriešiš :-) a je 66,-Eur pre teba malina zaplatit aj 2x alebo aj za urýchlený vklad.
Odpovedať
Ja tiez kupujem, chcela som kupovat cez realitku, aj ked trochu drahsie, ale zase menej vybavovaciek pre mna. Stretla som sa s tym, ze realitka nebola ochotna zjednavat cenu, ale ked som nasla predavajuceho, ten uz bol. Kazdopadne ten bytik som nekupila, lebo bol druzstevny, co som sa dozvedela az na obhliadke. V lokalite kde kupujem je vela bytov este stale druzstevnych, takze nebolo vela na vyber, v podstate 3 byty v OV. Kazdy z bytov mal svoj zoznam zaujemcov a cakala som, ako sa rozhodne ktosi predomnou. Ked som pochopila, ze vsetci to natahuju, lebo chcu zjednat cenu, ponukla som pozadovanu cenu za najlacnejsi z nich. Prave ten nie je predavany realitkou, je tam kopec vlastnikov, Vsetci v zozname chceli zjednavat, potrebovala som vyhodu pri kupe, naozaj tu niet z coho vyberat. Tak teraz cakam na schvalenie hypoteky v banke, kataster platim ja, znalecky dodali predavajuci, takze s vydavkami je to porovnatelne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nagin toto su velmi uzitocne rady, vdaka, aj my zvazujeme,co a ako a toto nam pomoze, dakujem
Odpovedať
@nagin jeden byt padol, to zobral uz niekto iny..druhy, taky isty zjednavam z o 2200eur, dnes sa ukaze, ci majitelia ustupia....realitak vravel, ze sa pokusi ich zlomit...uvidim....je to asi 8%z ceny bytu.....
Odpovedať
Profilova fotka
@pusinka7 To kde sa daju kupit take lacne byty?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ja som takisto ihneď zjednával a to hneď na prvej obhliadke za účasti majiteľky bytu spolu s realiťákom. Povedal som sumu o 2500 € nižšiu ako bola ponúknutá. Pani rázne odmietla, no ja som si trval na svojom, že ešte idem na jednu obhliadku ten istý byt v druhej bytovke, podobná cena. Realiťákovi išlo o celkom slušnú províziu, lebo zároveň pre Ňu sprostredkoval aj dom, ktorý šla kupovať. Na druhý deň že je ochotná zlaviť 1000 €, tak som odvetil, že mi je ľúto aj keď cena bola dobrá, ale z princípu v dnešnej dobe sa nekupuje za uvedenú cenu na portáli. Po víkende ako ju aj syn s realiťákom lámali mi oznámil, že berie o 2000 € nižšiu sumu, s čím som súhlasil na znak akéhosi kompromisu ale malého. Dnes je ponúk veĽa, kupujúci je pán, ten si určuje a je len slepou skepsou predávajúcich si myslieť, že nepredám dnes Tebe, predám zajtra tomu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
poznam jednu co pytala za dom 120 000 a teraz povedala,ze bude rada uz aj 80 000eur.Cenu znizila na 90 000eur.Kedze to zdedila,tak by ho dala aj za menej ako 80.
Odpovedať
Ide o to, aký je ten byt. Kľudne sa ti môže stať, že pokiaľ ty si vôbec rozmyslíš, či ho chceš, môžu ti ho vyfúknuť. Stalo sa mi to x-krát. Dobré byty jednoducho idú na dračku, a s cenou nepohneš.
Odpovedať
my sme zjednali na zaokruhlene dole 900 e, viac sa nedalo ale v našej lokalite je dosť velký záujem o byty a tento bol lacný, oplatilo sa cez realitku, pretože tam bola ťarcha a realitka zacvakala všetko - kataster, prepisy, notára takže nám sa to cez realitku oplatilo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Najlepsie je dat prostredníctvom maklera alebo realitnej kancelarie tzv. Protiponuku, cize nehnutelnost som ochotna kupit za XY-tisíc eur. Oni odkazu XY.500 eur a urcite sa dohodnete :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@koralinka ako oplatilo sa? iste ste zaplatili provizku a v tom su aj tieto poplatky
Odpovedať
nooo, naša skúsenosť, byt sme našli, ale nezjednali vôbec cenu...nevieme čo máme robiť... skrátka chceme kúpiť v menšom okresnom meste byt, v novostavbe bez výťahu, najvyššie poschodie... predávajúca nechce zjednať cenu dole - byt je 72 000 eur, a bežne sa tam byty predávajjú za 64 000 eur... viete mi niekto poradiť???
Odpovedať
@sobicatko Tak to nekúp. Ani keby spustila. NAjvyššie poschodie bez výťahu... nabeháte sa ako opice.
Odpovedať
@thodosy skrátka som navrhovala cenu 68 000 eur a ona nechcela zjednať, na také malé okresné mesto je to veľa...argumentovala, že do toho veľa investovala, atď...zase na druhej strane byt je pekný...stále nás realiták vydiera, že majú ďalšieho záujemcu...:-(
Odpovedať
@sobicatko Už v inej téme som písal moju skúsenosť. Vyhliadli sme si dom (trebalo dokončiť pár stavebných úprav). Majiteľka pýtala 200.000. Po zhnodnotení potrebných investícií sme jej ponúkli 180.000. Po pár dňoch váhania súhlasila. Všetko sme vybavili - úver, znalca. Kúpnu zmluvu chcela zabezpečiť ona (že inú nepodpíše). Už sa čakalo len na tú jej kúpnu zmluvu a jej podpis na záložnú zmluvu. Po týždni jej volám, že čo sa deje. Ona mi na to, že ešte zvažuje, že sa musí poradiť s nejakým právnikom a dá mi vedieť. Pritom veselo ponúkala dom v inzeráte ďalej a robila obhliadky. Po 2 týždňoch som jej napísal, že či máme zrušiť vinkuláciu úveru v jej prospech, odpísala iba mailom, že súhlasí so zrušením vinkulácie úveru. Mesiac na to sme si našli pozemok a ideme stavať. Tým chcem povedať, že aj keď sa ti to teraz zdá ako ideálna nehnuteľnosť pre teba, netreba sa na to tak fixovať. Je to predražené, bez výťahu. Vykašli sa na to. Povedz si, že osud ti našepkáva, aby si to nekúpila. Hľadaj ďalej, alebo počkaj. Uvidíš, že nájdeš niečo iné. Inak tá ženská tiež argumentovala, že ju to doteraz stálo 6 mil. SKK (to bola staršia pani, rátala to ešte na koruny). Neviem, či sa nám chcela takto pomstiť, že sme si dovolili navrhnúť nižšiu cenu, alebo prečo si to rozmyslela. Ale nakoniec sme radi. Ten pozemok prišiel ako na zavolanie a za veľmi výhodnú cenu. Takto budeme mať svoje nové a také, aké si naplánujeme. Že majú iných zájmecov - nevadí. Povedz im, že dobre, byt už nechcete, môžu ho ponúknuť iným. Inak mám kamaráta, ktorý si pred pár (asi 10) rokmi kúpil tiež byt v trojposchodovej bytovke na najvššom poschodí bez výťahu. Byt aj lokalita je ok, ale ten výťah mu chýba. Povedal, že keby sa teraz rozhodoval, tak bez výťahu na najvyššie poschodie neide. Krátko po kúpe sa im narodil malý štricák a kamarát fučal jak lokomotíva, keď nosil kočík hore-dole. Mal šťastie, že na prízemí kúpil aj garáž. Keď urobí väčší nákup, tak polovicu vecí nechá v garáži a nosí ich postupne, vždy keď má cestu hore. Neviem, či som pomohol, ale neber to len preto, lebo si tým teraz nadšená. Teraz nevidíš negatíva. Ver tomu osudu.
Odpovedať
1. pravidlo kupujuceho aj predavajuceho (hocicoho): Stanov si hranicu a tu neprekroc, lebo ta to bude sr..dit. Peniaze su osemetna zalezitost. Pokial ich clovek ma vela, nema problemy. Ale pokial ich nema, nemal by ich rozhadzovat na "veci", ktore nemaju tu hodnotu. Nechcem teraz hovorit, ze standardne zarabajuci nesmie chodit na luxusne obedy do Michelinovej restauracie, ale pokial to robi niekolkokrat rocne, nemoze sa cudovat, ze nebohatne. Podobne s autom - kupovat stare luxusne auto dava majitelovi pocit "niecoho viac", ale spotreba a opravy ho dostanu do kolien. Pri nehnutelnostiach sa jedna este o vyssie ciastky a preto by mal clovek o to prisnejsie dbat na vlastnu konzistentnost nazoru, napriek lakavym ponukam. Bytov je vsade kopa. Aj dobrych, aj zlych. Keby ten byt, ktory vam silou mocou chce predavajuci nanutit bol taky skvely, nepredaval by ho. Kazdy byt ma muchy a pokial ich neodhalite na zaciatku, ked vas nahuckaju do kupy nad vas limit, budete si to vycitat do konca zivota, alebo do predaja toho bytu minimalne. Z biznisu som sa naucil 1 vec: pokial sa mi klient ozve a do 24 hodin sa pre mna nerozhodne, je na 95% zakazka stratena. Ale to nevadi.
Odpovedať
@thodosy nie, neberiem to zle :-) ja ďakujem za rady...ja som si to prepočítala a reálne by som za byt dala 68 000 eur...maximálne - aj to je moc. my sme však podľa mňa vo veľmi zvláštnej situácii v živote, bývame v neúnosnom drahom podnájme, po svadbe sme nemali kam ísť a bývať u rodičov bolo o hubu...Nezarábame hriešne veľa, taký skôr podpriemer, priemer, byt hľadáme 2 roky, lebo manžel o dedine nechce ani počuť, na dom nemáme. Kariérne posuny ja nepredpokladám, manžel - neviem, stále sa vyhovára, že je unavený a ja mu pílim nervy s bytovou otázkou - takže tak.. takže dosť veľká tieseň nás gniavi...a je pravda, že mňa už nebaví žiť v byte, kde mám všetko cudzie, potom jasné, že ma nič nebaví :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?