Problém s realitkou

Ahojte. Rada by som sa spytala. Ideme kupovat byt cez realitku avsak mam pocit ze zacinaju byt problemy. Mali sme na vyber z dvoch bytov ( z toho jeden nebol cez realitku ) no nakoniec sme si vybrali prave tento cez realitku, lebo znizili cenu o 3000 eur a tu to zacalo..chcu za to, aby sme hradili vsetky poplatky spojene s kupou ( aj napriek tomu, ze realitka dostane 2000e proviziu ), na zmluvu inu sumu ako je predajna suma ( 2000-4000 e rozdiel ), tym padom vlastne proviziu zaplatime realitke my len tak "na ruku" plus majitelka dostane 2000e tiez len tak "na ruku" aj keby sme dostali nejaky prijmovy doklad, ci co plus este aj vsetky poplatky..ako vraj za to ze nam dali taku zlavu..je to korektne jednanie? plus problem je ze na LV je uvedene ovela menej m2 ako uvadzaju pri predaji, vraj je chyba v LV - takze v kazdom pripade si chceme premerat cely byt, ale neviem ci to nebude sposobovat problem v banke, kedze chceme hypo a chceli by sme 100% cize aj ta znizena suma na zmluve by nam nehrala do karat. Co si prosim o tom myslite?
Odpovedať
jaj a este som zabudla, este je aj tarcha na tom byte. Dakujem za rady ;-)
Odpovedať
Od toho ruky prec..
Odpovedať
Profilova fotka
@cikobela to smrdi zo vsetkych stran. Ak to nie je vylozene byt Vasich snov, tak by som sa na to vykaslala. Tie m2 budu skor spravne na LV, alebo pozadujte od majitela, nech si da najprv opravit chybu na katastri a potom ze sa mozte bavit o kupe. Od realitky mi pride velmi neseriozne pozadovat, aby bola ina cena na zmluve ako je realna. Asi povodny majitel nechce platit dan. Poplatky spojene s kupou nie su vysoke (co vsetko to obnasa? overenie podpisov notarom a zapis do katastra?), aj ja som ich tusim platila, ked som kupovala byt, ale ta moja realitka mala seriozne jednanie a velmi so vsetkym pomohla. To je o dohode medzi vami a RK. Ak budete platit poplatky tak si predtym ujasnite, co vsetko to zahrna (obzvlast pri takejto realitke). Aka je tam tarcha? Na to si dajte tiez velky pozor, aby Vam ten byt hned nezhabala nejaka banka, ani sa nestihnete nastahovat. A vsetko so s nimi podpisete si poriadne precitajte. Drzim palce.
Odpovedať
My keď sme kupovali byt tiež cez realitku a brali sme si 100% tak všetky poplatky sme si platili tiež sami. Čo sa týka ťarchy to si musia oni vysporiadať a až potom banka povolí čerpanie úveru, inak bohužiaľ. My sme to mali tiež a oni si preniesli úver na ich nový byt a druhú ťarchu vyplatili. Myslím, že si to vyriešia oni. U teba je dôležité, že banka ti dá 100% z hodnoty bytu, čiže u teba je dôležitý znalecký posudok. Ak byt predávajú dajme tomu za 100 000,- eur a znalecký má 95 000,- eur, banka ti dá len 95 000,- na to pozor. Stalo sa nám, že sme zaplatili zálohu 2000,- na byt a znalecký nám vyšiel menej, čiže nám nedali toľko koľko sme chceli. Je lepšie obetovať peniaze za znalecký a potom ísť do toho keď máš istotu že ti banká dá toľko koľko chceš. A čo sa týka ceny bytu vždy sa dá zjednávať, napr. my sme dali podmienku majiteľovi, že to hneď kúpime a budeme riešiť úver, pokiaľ on zaplatí realitke províziu, čiže o starosť menej a celkom som tomu nepochopil ako si to myslela tú na zmluvu inu sumu ako je predajna...atď...vo väčšine prípadov realitky nejednajú korektne a potrebujú si nahrabať tú zľavu, ktorú ti dali =). A čo sa týka m2 absolútne by ma nezaujímalo čo ti oni povedali, ale čo je na LV čiže na papieri. To si treba tak isto vyriešiť ešte pred kúpou. inak by som do toho nešiel.
Odpovedať
@cikobela no nam znizili o 10000E sumu a nic si neziadali navyse. Zmluva sedela s LV aj s cenou so vsetkym. To uz zavana nejakym spekulanstvom a hlvne nevyhodou pre vas. Hlavne platte za to co je uvedene v LV. to co platite a kupujete ma byt tak uvedene aj v zmluve. A hej, banka moze robit problemy. ALe banka dava tie percenta tusim z hodnoty nehnutelnosti ako ju ohodnoti znalec nie podla zmluvy ( ale to tosm si neni uplne ista). Tarcha moze byt na hypo majitela. Najprv sa vyplati ta tarcha, vycisti sa LV a ked je cisty LV az vtedy banka pusti peniaze. Ak sa vam to zda podozrive nechodte do toho , aby sa nevyskytli neskorej problemy. Skuste pouvazovat na ten bez realitky a s majitelom sa mozte dohodnut, mozno vam da zlavu.
Odpovedať
dakujem za rady, no tie poplatky zaplatit by nebol taky problem..na to sme aj pristupili kedze nam dali tu zlavu..len teda som myslela, ze kedze zlavu nam dala majitel a nie realitka tak by realitka tie poplatky mala hradit alebo aspon ciastocne. Co som pozerala a zistovala tak prevazne vsetky realitky v okoli hradia poplatky..ale dobre, v pohode by sme to zaplatili. Ale zmenit sumu na zmluve sa mi zda uz moc pofiderne, a hej je to kvoli daniam, ale to predsa mna nemusi zaujimat, ci :-) ? a co sa tyka tej tarchy, tak majitel ma nan uver a ked sme sa pytali v nasej banke odkial budeme brat uver tak nam povedali ze to nie je problem, ze sa da dohodnut s tou druhou bankou aby sa ich uver vyplatil nasim uverom. Len teda neviem co s tym LV, vraj sa robi na tom aby sa to opravilo, ale tiez som povedala, ze nebudem nic podpisovat kym sa to neopravi.
Odpovedať
@borderka hej ved prave aj ja som hovorila, ze to ze nam dali zlavu je ako super, ale nemuseli a tym padom by sme ho nechceli kupit..a nie teraz nam len klast podmienky..tak teda nech si to predaju za povodnu sumu.. a som zvedava, kto im pristupi na taky rozdiel medzi zmluvou a tym co sa im realne vyplati :-S Ten druhy byt je o trochu mensi, ale za to uplne prerobeny a v centre mesta, co je velka vyhoda a za rovnaku cenu..no my sme si chceli byt prerobit podla seba :-) ale tak asi to zase zvazime. Dakujem za nazor ;-)
Odpovedať
@ivok ahoj, no co sa tyka toho znaleckeho posudku, nam ho bude robit banka, s tym, ze ked nedostaneme uver tak zalohu co mame platit realitke nam vratia, tak v tom by snad nemal byt problem. A vraj co maju znalecky posudok robeny cez svojho znalca tak im byt ohodnotil na viac ako predavaju. A k tej zmluve, tam ide o to, ze na zmluve by bola uvedena mensia suma ako by sme im realne vyplatili :-| Hej a s tym LV to spravime tak, ze pokial nebude opraveny tak nebudeme nic podpisovat. Ked tak by sme mali teda len rezervacnu zmluvu podpisat a zaplatit zalohu? s tym ze by sme tam dali, ze pokial to nebude upravene v LV tak nam zalohu vratia? Dakujem moc za vsetky rady, nikdy som taketo veci este neriesila tak sa moc nevyznam
Odpovedať
nizsia suma na zmluve sa dava bezne, koli tym daniam.. obycajne sa za ochotu mat na zmluve nizsiu cenu dava zlava, ktoru aj vam ponukli.. V tomto nevidim nic zle a nekorektne.. Poplatky su o dohode.. Problem su akurat tie m2, to by sa mi tiez nepacilo, ze su ine na LV, ako vam povedali.. Vsetko ostatne nie je problem.. A vsetko su to veci, ktore pozaduje predavajuci, realitka je len sprostredkovatel, takze by som nerobila z toho az take bububu.. Toto iste by nastalo, ak by ste jednali osobne s predavajucim... Hypo vybavit nemoze byt absolutne problem, ved to uz malokto robi dnes v hotovosti.. Takze na vasom mieste by som si polozila hlavne otazku, ci chcete ten byt aj za takychto podmienok.. Nic nekorektne tu nevidim.. Mate vzdy moznost povedat nie.. @cikobela
Odpovedať
@cikobela Mne sa nezda seriozne to jednanie realitky. Pred tou zlavou bola dohoda taka, ze poplatky plati RK? Ak ano a zacinaju vymyslat az po tom ako majitel dal zlavu, tak ich posli do certa!!! Tam uz nejde o poplatky,ale o princip. Niet nic horsieho,ako sa zapliest s podvodnikmi a spekulantami, ktori nevedia dodrzat dohodu. Ked sa im uz raz upises, nevies, co este na vas mozu nasit. Ak nemas z toho dobry pocit, radsej si vyhliadnite iny byt.
Odpovedať
...mne "smrdia" taktiez tie m2...banka sa bude riadit podla m2 a nie podla toho, co povie predavajuci.....a podla toho sa odvija aj cena resp. znalecky posudok...je tam velky rozdiel??..mne sa to zda cele nejaké "cudne"!!!!
Odpovedať
mne sa to celé nezdá. Ja by som bol pri tejto kúpe radšej opatrnejší a išiel možno aj do niečoho drahšieho radšej s istotou. Predsa len tu sa mi zdá, že to čo znížila realitka cenu bytu zaplatíte všetko vy na poplatkoch plus im ešte provízia príde.... Nakoniec jediný kto z toho dobre vyjde bude realitka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my sme kupovali cez realitku a neplatili sme ziadne poplatky, iba 66 EUR vklad na kataster ...
Odpovedať
my sme neplatili ziadne poplatky, nic, ani vklad. sice sme boli specificky pripad, neplatili sme ani ziadnu zalohu relitke, pretoze byt patril majitelovi realitky. takze cena uvedena v inzerate bola aj na zmluve atd. a hypo sme mali 100% takze ziaden problem. urcite od hentakych podvodov ruky prec. bytov sa predava vela, radsej pockajte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?