Prístup na pozemok - odkúpenie podielu

Profilova fotka
Ahoj potrebujem poradiť máme pozemok a riešime k nemu prístup. cesta prechádza cez pozemok, ktorý vlastní 1/2 jeden pán a tá druhá polovica je neznámy vlastník a spravuje ju pozemkový fond. Dá sa odkúpiť podiel od toho pána len pod tú cestu cez ktorú nám treba prístup alebo ako postupovať? dakujem
Odpovedať
Podielové spoluvlastníctvo znamená, že veľkosť podielu spoluvlastníka znamená mieru, akou sa podieľa na právach a povinnostiach. Nie je možné určiť presný diel na nehnuteľnosti, v tomto prípade, či vlastníkovi prislúcha pravá alebo ľavá časť. Z každého cm2 mu patrí 1/2. V podstate ak odkúpite 1/2 známeho vlastníka, môžete pozemok užívať a tým aj získate prístup na svoj prvý pozemok. Ak by ste mali záujem byť výlučnými vlastníkmi tohto pozemku, potom treba po nadobudnutí 1/2 postupovať nasledovne: ak druhý spoluvlastník je neznámym vlastníkom vykonáva správu k jeho časti Slovenský pozemkový fond. SPF môže v prípadoch v zmysle § 19 zák. č. 180/1995 Z.z. previesť vlastnícke právo k nehnuteľnostiam alebo k podielom na nich. Hoci dôvodom na Vašej strane je riešenie prístupu k pozemku a ten zákon nemenuje ( iba prístup k stavbám ) vyskúšala by som aj napriek tomu podať na SPF žiadosť o odkúpenie spoluvlastníckeho podielu. Treba vopred uviesť, že proces vyjadrenia sa k žiadosti je pri SPF procesom dlhodobého charakteru ( rok a viac ) a preto v prípade, ak chcete ísť vopred na istotu, je lepšie podať na súd návrh na zrušenie podielového spoluvlastníctva s tým, že pozemok bude prikázaný do výlučného vlastníctva Vám za náhradu, ktorej výška bude stanovená znaleckým posudkom a táto bude vyplatená do správy SPF.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilian1978 dakujem pekne za vysvetlenie, stavať by sme chceli čo najskôr ako to pôjde takže nám stačí len ten podiel známeho vlastníka ale aj tak mám ešte otázku dalo by sa odkúpiť podiel len napríklad 1/3 z tej jeho 1/2 a tým by sme sa stali spoluvlastníkmi pozemku a mohli by sme chodiť cez neho?
Odpovedať
áno existuje aj taká možnosť. Nezabudnite však na predkupné právo neznámeho vlastníka zastúpeného SPF pri prevode akejkoľvek časti spoluvlastníckeho podielu. Je potrebné, aby známy vlastník písomne ponúkol svoj spoluvlastnícky podiel na prevod za rovnakých podmienok SPF. Ak by sa tak nestalo, platnosť tohto prevodu by mohla byť napadnutá. Pravdepodobnosť, že SPF predkupné právo v mene neznámeho vlastníka využije, je veľmi malá.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilian1978 musi to byt aj v tom pripade ked SPF je len spravca a nie vlastnik?
Odpovedať
Stále hovoríme iba o situácii, že SPF je správca. Ponúknutie spoluvlastníckeho podielu bude smerovať voči osobe neznámeho vlastníka, ktorý je zastúpený zo zákona správcom - SPF
Odpovedať
Profilova fotka
takže ked by sme chceli odkúpiť podiel najprv ho musí známy vlastník ponúknuť SPF a tam je nejaká lehota? a potom ked to SPF odmietne môžme ten podiel kúpiť my a tým sa staneme vlastníkom podielu a už nám nebude treba ani právo prechodu cez pozemok dobre tomu rozumiem?
Odpovedať
Profilova fotka
@lilian1978 dobrý deň ten pán -vlastník 1/2 podielu nám nechce odpredať podiel ani kúsok z neho čo by sme teraz mohli urobiť? je vôbec nejaká šanca, že budeme môcť tadiaľ prechádzať?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň.Chcel by so sa opýtať...Kupili sme dom od lesov SR pozemok na ktorom dom stoji je vlastnik SPF.Pozemok je rozdeleny na 5 parciel aby som mohol dom založiť potrebujem odkúpiť dve parcali, jednu pod domom a jednu po prijazdovu cestu.Musim odkúpiť aj tie ostatné? Dakujem
Odpovedať
22petruska ak chces kupit 1/2 kt vlastni jeden pán da sa to cez kupnopredajnu zmluvu, ale len jeho podiel. Druhá polovica je neznámy vlastník a spravuje ju pozemkový fond. To by som zatial nekupoval. Pán kt vlastni 1/2 nemusi ponuknut svoj podiel najprv SPF, bo SPF nema pravo sa vyjadrit k podielu predaja pozemka kt neni jeho, nakolko nekupujes jeho podiel. A vonkoncom SPF neni vlastnik toho svojho podielu ale len spravca. To ako keby pan bojnickeho zamku siel do viedne a nebol by doma, poveril by spravcu sa starat o zamok pocas svojej nepritomnosti. A ten spravca pozemok len spravuje, nemoze ho predavat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?