Pripisanie dalsieho vlastnika

Ahojte. Chcela by som sa spytat. Priatel kupil v novembri 2016 dom.( bral hypoteku). Je mozne aby som tam bola teraz dodatocne napisana aj ja ako dalsi vlastnik? nie sme manzeli. Keby chceme ist na kataster s tym,ze by som sa tam chela priprisat,dalo by sa to? Co to zahrna? Dakujem
Odpovedať
@pinkie87 priateľ nech Ti daruje určitú čiastku - 1/2 RD. Treba spísať darovaciu zmluvu u notára a potom ísť na kataster a požiadať o zápis zmeny vlastníckych práv - podielové spoluvlastníctvo. Vzory darovacej zmluvy nájdete aj na na internete.
Odpovedať
@pinkie87 ešte doplním svoju odpoveď, že tento celý úkon okolo zmeny vo vlastníckych právach k nehnuteľnosti je potrebné konzultovať a odsúhlasiť s bankou, ktorá by mala urobiť dodatok k zmluve o poskytnutí úveru.
Odpovedať
@janetbla Nie je nutné to spísať u notára, môžete si ju napísať sami alebo dať napísať hocikomu, kto to vie. Len podpisy treba mať overené u notára, alebo na matrike (netreba na všetkých). Ku tomu treba návrh na vklad. A ak chcete ušetriť na správnom poplatku, dá sa urobiť oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad. Ak treba, môžem poradiť bližšie. A áno, banka s tým musí súhlasiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@pinkie87 @jurajor ja len doplnim, ze notarsky musi byt overeny len podpis darujuceho. Osobne by som to ale radsej riesila notarskou zapisnicou ako "dat si to napisat hocikomu", pretoze vela ludi si mysli, ze vie a nemusi to byt nutne tak. Navyse ten notar nasledne zariadi aj vklad do katastra, takze je to organizacne menej narocne a nachylne na chyby. Zaplatis ale viec, to je fakt.
Odpovedať
@maslenka47 @pinkie87 Ak je na liste vlastníctva ťarcha (napr. záložné právo banky), určite by som overoval oba podpisy (darcu aj obdarovaného).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?