Prevod vlastníctva podkrovia rodinného domu

Profilova fotka
Dobrý deň, chcem sa spýtať či je možný prevod vlastníctva podkrovia na určitú osobu. S priatelom bývame u jeho rodičov a chceme prerobiť podkrovie, s tým že by sme mali vlastný vchod teda by to bol náš bytík. Tak sa pýtam či je možné že podkovie bude naše a nebude podliehať dedičstvu.
Odpovedať
Da sa to. Musite mat najprv projekt na prerobeniepopdkrovia, a znalec potom musi urobit posudok, v ktorom to oznaci ako samostatnu bytovu jednotku a potom to spolu so zmluvou a stavebnym povolenim date do katastra.
Odpovedať
Profilova fotka
A dá sa potom aj úver vybaviť ako na kúpu nehnutelnosti?alebo to musíme potom riešiť ako rekonštrukciu??ide mi hlavne o výšku mesačných splátok ......
Odpovedať
@compra Je to naozaj overeny postup? Ja nie som odbornik, len mi to pride velmi jednoduche, spravit zrazu z rodinneho domu bytovy dom. Su potom z toho aj nejake dalsie nasledky podla zakona o domoch a bytoch? Netreba potom riesit celu agendu okolo bytoveho domu, napr. spolocne priestory, pozemok pod domom, prijazdova cesta ku kazdemu vchodu, nejake pravidelne schodze vlastnikov a pod.? Len ma to zaujima, lebo je to celkom rozumne riesenie v pripade, ze mladi chcu byvat v podkrovi u rodicov a spravit z toho vlastne pravne samostatnu jednotku. @lahoda1 Ako vzdy apelujem na to, aby ste si dobre rozmysleli, do coho budete investovat. Predajnost takeho "bytu" je v podstate nulova, cize investujete peniaze do byvania, ktore ale nebude nikdy uplne vase.
Odpovedať
@bosoriak Ono jednoduche to uplne nie je. Je to relativne zdlhavy postup. Ale ako riesenie pre mladych, ktori chcu investovat do "svojho", je to alternativa. Rodinny dom s max. 3 bytmi nepodlieha povinnosti o sprave bytovych domov. Vztahuje sa nan zakon o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov (t.j. aj kupna zmluva musi byt ako na byt a mat jej vsetky nalezitosti), ale nie je potrebne mat spravcu. V podstate sa to da riesit ako ked nadstavujete nad bytovym domom (Zmluve o stavbe alebo nadstavbe). Aj ked tou nadstavbou budu samozrejme definovane aj "spolocne" priestory a podiel na pozemku. Idealne je obratit sa na pravnika, ktory taketo nieco uz realizoval. Alebo na realitku, ta s tym ma vacsinou viac skusenosti.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zaujíma ma, ako je to potom pri predaji jednotlivého bytu v takomto rodinnom dome. Predať sa to tretej osobe isto nedá, ale či má vlastník iného bytu v tomto rodinnom dome nejaké predkupné právo .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@mamutik16 Aj mňa zaujíma , ako je to potom pri predaji jednotlivého bytu v takomto rodinnom dome? Vie niekto prosím ?
Odpovedať
V prvom rade, výstavba bytu v podkroví musí byť upravená zmluvou o výstavbe alebo vstavbe bytu. Iba v takom prípade, bude prerobené podkrovie vedené ako samostatný byt, ktorý sa potom dá previesť samostatnou Zmluvou o prevode vlastníctva bytu. Z uvedeného vyplýva, že nie každé prerobené podkrovie má povahu bytu a je možné postupovať tak, ako je uvedené vyššie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?