PREPIS DOMU

ahojte, vedeli by ste mi poradiť? Moja babka mi chce prepisať dom. Chcela by som vedieť či sa oplatí viac kupná zmlúva alebo darovacia. Poprípade koľko by to cca stalo. Dakujem
Odpovedať
@macakveronika Je tu veľa o tomto popísané, skús hľadať, ale podľa môjho názoru určite kúpno-predajná zmluva, nie darovacia. Ide o to, že darca by sa v budúcnosti mohol domáhať vrátenia daru /porušenie dobrých mravov, zlé zaobchádzanie s darcom a pod./, alebo v prípade dedičského konania sa môže tento "dar" Vám odpočítať ...
Odpovedať
Ak ti dom daruje, tak treba spísať darovaciu zmluvu. Ak ti dom predáva, tak treba spísať kúpno-predajnú zmluvu. Návrh na vklad do katastra stojí rovnako v oboch prípadoch - 66 EUR (od júla to bude 70 EUR). Zmluvu si môžeš napísať aj sama, ak si na to trúfaš. Ak nie, tak ti to urobí realitka alebo nejaký právnik. Cena za to môže byť od 100 do 500 EUR.
Odpovedať
Mohlo by sa to aj spraviť tak že by sme dali napísať kúpno-predajnú zmluvu v hodnote 1€? A potom ked budem chcieť predať ten dom, dám tam real. hodnotu. Nebudú s toho nejaké problémy?
Odpovedať
@macakveronika ano,da sa,my sme tak urobili ,predali sme svoju cast domu synovcovi za urcitu sumu a jeho otec/namiesto darovania/ mu predal svojpodiel za 1e,takto je to ok a tu zmluvu robil pravnik
Odpovedať
@macakveronika zmluva za 1e je napadnuteľná.
Odpovedať
Kúpna zmluva s cenou jedno euro je v zmysle judikatúry považovaná za darovanie. Ako už bolo uvedené, ak má ísť o bezodplatný prevod, tak darovacia zmluva. Ak o odplatný prevod, tak kúpna zmluva s ako-tak reálnou cenou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, nam ide mama darovat pozemok a cast tohto pozemku by sme chceli odpredat a na druhej casti si postavit dom. Je nejaka lehota kedy mozem cast pozemku odpredat bez ododvodov? Dakujem.
Odpovedať
@adka1978 a nebolo by jednoduchšie aby mama časť predala a druhú časť vám darovala,či?však zmluvy aj tak budeš ty písať,pretože ak mama vlastní pozemok 5 rokov tak žiadna daň sa neplatí.
Odpovedať
@adka1978 ako radi @marta2610, naco si to idete komplikovat?
Odpovedať
@atlaska vieš ono možno?si to nemôže dovoliť povedať mame,že chce časť predať?však vieš starší človek to ináč prežíva.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 @atlaska ono je to tak, že mama to teraz vlastní so sestrou ktorú vyplatila a jednou zmluvou to chce prepísať na mňa, že aby nemusela najskôr na seba a potom na mňa. To by sme platili dva krát do katastra a zmluvy. Na celom tom pozemku je dom + stará budova. Tá menšia časť s domom by bola na predaj a za peniaze by sme zbúrali tú starú budovu. To bude stáť cca od 15 tis. €. Len ak máme zaplatiť za predaj daň + odvody tak to nám veľa neostane :-S Nevieme ako to rozumne vyriešiť. Mama súhlasí s predajom tej časti, najskôr nechcela, lebo to je dom po rodičoch ale teraz už vidí, že len to stojí a nie je využité.
Odpovedať
@adka1978 my ked sme búrali starý dom ešte boli sk,dali sme to naceniť 4 firmám cena bola od 400 000 do 1 000 000 sk,najlepšie je keby ste niekoho našli kto potrebuje na vyrovnanie pozemku tú suť,tým pádom pozemok by bol lepšie predávateľný,ale je s tým robota,tak či tak musíte robiť 2 zmluvy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?