Prepis bytu z manžela na manželku

Chcela by som sa informovať ako postupovať? Byt je písaný iba na mangela, nadobudol ho ešte za slobodna. Časom sme si už ako mangelia vzali hypotéku na rekonštrukciu a tak. Čiže on je hlavný dlžník, ja ako spoludlžník. Tohoto času plánujeme byt dať do podnájmu, a keďže on ho prenajímať nemôže - čisto z pracovných záväzkov, chceli by sme byt prepísať iba na mňa. Na byte je ťarcha. Ako postupovať? Viem že treba banku požiadať či bude súhlasiť s prepisom. Ale zaujíma ma čisto, či ísť formou darovacej zmluvy, alebo ako?
Odpovedať
Ano, moze ti byt darovat, s tym, ze preberies aj tarchu.Ale vopred musite informovat banku voci ktorej mate tarchu,oni vam daju instrukcie.
Odpovedať
V zasade jediny sposob ako ho vies nadobudnut "akoze" do vylucneho vlastnictva je darovanim. Uisti sa, ze rozumiete vsetkym dosledkom tohoto kroku. Nevyhody - problem s danou z prijmu pri naslednom potencialnom predaji - nezabudnite si dat do darovacej zmluvy hodnotu daru. Potencialny problem s danou z prenajmu, ty si ho zaradis do obchodneho majetku, spolocne vsak platite hypoteku - uroky si budes moct ako vydavok uplatnit len ciastocne, potencialne spory pri vyporiadavani BSM atd.
Odpovedať
Môžem poprosiť bližšie vysvetliť reakciu k tomu prepisu bytu z mangela na mangelku? formou darovacej zmluvy a následné "problémy"? Radím sa preto, aby sme neurobili niečo zle, alebo nezákonne. Aj v prenájme bytu sme nováčikovia, takže každá rada je v tomto prípade nad zlato.Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?