Prepis alebo predaj bytu

Ahojte, vedel by mi niekto seriozne poradit ako postupovat pri prepise bytu z babicky na vnuka, aby to nikto nemohol napadnut, a aby sme neplatili velku dan alebo ine drahe poplatky, je lepsie darovacia zmluva alebo kupno predajna?
Odpovedať
1. kupno-predajná zmluva neexistuje ]-( takže sa bavme o kúpnej 8-) 2. ak byt vlastní viac ako 5 rokov, tak z hľadiska poplatkov/daní nie je dôležitá forma prevodu, takže je jedno pre aký sa rozhodnete (ak vlastní menej ako 5 rokov, tak mi napíš súkromnú správu, lebo aj to sa dá obísť 8-) ) 3. ja by som odporúčala kúpnu zmluvu na trhovú hodnotu.... asi by som nezvolila darovaciu (lebo už vopred píšeš "aby sa nedala napadnúť" z čoho usudzujem, že v rodine nie sú zrovna dobré vzťahy) a URČITE by som nezvolila KZ na 1e alebo podobný nezmysel, lebo s tým sa dá dokonca aj vyhrať, nielen to napadnúť (pri darovacej je to už horšie)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu super dakujem, byt vlastni viac ako 5 rokov, tak s tym by problem nemal byt, a musi kupnu zmluvu vypracovat pravnik?
Odpovedať
Ak bude vyplatená ako tak reálna cena, tak kúpna zmluva, inak darovacia zmluva. Ak vnuk nie je plnoletý, kúpna zmluva pravdepodobne neprichádza do úvahy (ibaže by mal vlastné peniaze), okrem toho by transakcia podliehala schváleniu súdom. Zmluvu si môžte vypracovať aj sami.
Odpovedať
@lumakla nemusí vypracovať právnik. hlavne v nej neurobte chybu 8-) ale keby aj, tak nevadí, na katastri konanie prerušia a presne vám napíšu, čo potrebujú. vy to opravíte a oni budú v konaní pokračovať :-) ak robíte zmluvu prvý krát, tak by som možno pripomenula, že musia byť 4 verzie (1 syn, 1 babka, 2 kataster) a nezabudnite overiť podpís babky na matrike alebo u notára. držím palce ;-)
Odpovedať
Ak vnuk nebude reálne platiť kúpnu cenu babičke, tak určite odporúčam darovaciu zmluvu. Pri darovacej zmluve by súd skúmal len zákonné dôvody, pre ktoré by zmluvu vyhlásil za neplatnú, resp. dar by musel byť vrátený. Takýmito dôvodmi sú - obzvlášť hrubé správanie voči darcovi (psychické, či fyzické násilie) alebo trvalé vedenie neusporiadaného života. Túto zmluvu môže napadnúť len darca, teda babička. Po smrti darcu, dedičia už nemajú právo domáhať sa vrátenia daru. Kúpnu zmluvu by som odporúčala len pri reálnom zaplatení kúpnej ceny. Ak uvažujete nad fiktívnym prevodom kúpnej ceny, teda reálne nepríde k prevodu peňazí z bankového účtu vnuka na babičkin, práve takáto zmluva by v prípadnom súdnom spore ťažko obstála. Nevedeli by ste preukázať vyplatenie peňazí, čím by bol spochybnený celý účel kúpnej zmluvy.
Odpovedať
@marci999 Dakujem za prispevok, toto je asi najviac nas pripad, babicke postupne splacame dohodnutu ciastku ale v hotovosti, bez akehokolvek podpisu ze by peniaze prevzala, splatili sme uz vacsiu polovicu tak si myslim ze je najvyssi cas na nejaku zmluvu alebo nieco, samozrejme po prepise bytu tam chce dozit a to jej musime umoznit, byt chce uz davno prepisat na jej vnuka (dospely muz) ale jej dcere cize matke vnuka sa to velmi nepaci, oni ako matka s dcerou nemaju velmi dobry vztah, a preto by som nechcela aby sa neskor do toho niekto pustil ze preco byt vlastni vnuk a nie priamy dedic..
Odpovedať
@lumakla aj napriek tomu by som to riešila KZ a nie DZ, lebo neviem ako je babka stará, ale aj keď to oni nevyhrajú, môže byť byt na dlhú dobu zablokovaný. môžu dať podnet na preskúmanie, či babka v čase darovania nebola dementná napríklad (áno, dá sa posudok spraviť aj po smrti) a predbežne zakázať manipulovanie s nehnuteľnosťou. počas tej doby keď si nikto nebude jasný svojím výsledkom bude kto platiť nájom??? vnuk či odporkyňa? či nikto? a iné veci s tým súvisiace... predsa len by bolo najlepšie skočiť za notárom alebo advokátom, nech sa spíše zápisnica o prevzatí peňazí v hotovosti (nie naraz, lebo teraz je to už limitované). proste riešiť to KZ súbežne so zápisnicou a čestným vyhlásením.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu ach jaj, vidim ze to nebude jednoduche, a aka suma by mala byt na KZ?
Odpovedať
@lumakla nenechajte si tu "nabalachat" somariny. Kupna zmluva je uplne rovnako napadnutelna na neplatnost ako darovacia zmluva. Ludia maju zafixovane ze dar mozno ziadat naspet - Ano mozu avsak za presne specifikovanych podmienok v zakone pricom ked sa voci dacovi nedopustite trestneho cinu tak prakticky je "vtatenie daru" sudne nerealizovatelne. Staci si prestudovat zopar rozhodnuti v uvedenej problematike. Riesil by som to darovacou zmlouvou pretoze prave kupna zmluva moze byt napadanuta ako zastieraci ukon (nizka kuna cena alebo fiktivne vyplatenie kunej ceny)
Odpovedať
@ultra Dakujem za prispevok, a aka dan sa plati z daru v takomto pripade?
Odpovedať
Daň z darovania sa neplatí. Daň by sa platila v prípade, ak do 5 rokov odo dňa nadobudnutia nehnuteľnosti, nehnuteľnosť predáte.
Odpovedať
@marci999 vyborne, velmi dakujeeem!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?