Prenesenie hypoteky na inu nehnutelnost

Ahohte.potrebujem poradit. S manzelom vlastnime starsi rodinny dom,na ktory mame hypoteku. Hypoteku mame tri roky. Mame aj statny prispevok pre mladych. Prispevok a nova fixacia koncia v januari 2020. Som na materskej dovolenke. Mame jedno dieta (2roky) a druhe na ceste. Mamzel pracuje. Chceli by sme si kupit inu nehnutelnost - rodinny dom. Nechceme platit pokutu za porusenie fixacie ani vracat prispevok. Kedy a ako mozme si kupit novy dom? Ako je to ked si chceme kupit novy,na ktory prenesieme uz existujucu hypoteku?co ked si novy dom vyberieme,banka schvali prenos zalozneho prava,a teda novy dom bude nas,co zo starym domom,ak sa nam ho medzitym nepodari predat? Co banka skuma pri prenose?ked sme totiz hypoteku vybavovali,neboli sme manzelia a boli sme bezdetny,obaja pracujuci,mali sme jeden dlh. V sucastnosti mame este nejake dlhy (zvladame ich platit),sme manzelia a teda jedno dieta,druhe na ceste.mam 31 a manzel 33rokov. Mame vobec sancu preniest si hypo na iny domcek? Dakujem za odpovede a podrobne popisanie okolnosti,,v bankach su prilis odborny a potom tomu nerozumiem.
Odpovedať
1
2
Najpresnejsiu odpoved ti da tvoja banka,od ktorej mate hypo a ta preskuma vsetky potrebne nalezitosti.
Odpovedať
@babydesire Banka ti hypoteku prenesie len na nehnutelnost, ktora je tvoja a samozrejme ma minimalne rovnaku hodnotu... Takze ak mas na novy dom peniaze bez toho, ze predas ten stary, tak ti tu hypo bez problemov prenesu na tvoju novu nehnutelnost a ten starsi dom potom predas. Ak vsak potrebujes peniaze zo stareho domu na ten novy, tak to nepojde. My sme si chceli kupit dom, mali sme vybornu hypo na byte, ale byt bolo treba predat, aby sme to vedeli vyplatit. Hypo sme na nevyhnutny cas prenesli na byt svokrovcov a po case na nas novy dom. Je to vsak spojene s poplatkami, ziadna banka to neurobi zadarmo a aj na katastri sa plati. Takze si treba preratat, ci sa to vobec oplati...
Odpovedať
@babydesire a hned prva vetu opravujem: na nehnutelnost, ktora je tvoja alebo s tym majitel nehnutelnosti suhlasi (vtedy nemusi byt tvoja)
Odpovedať
@babydesire ako chceš kúpiť ten nový dom? máš peniaze? Nechápem. Ak máš starý dom na hypo, znamená to, že ani ten si nekúpila za svoje. Predpokladám, že chceš urobiť to, že starý dom predáš a za tie peniaze kúpiš nový dom, pričom prenesieš ručenie zo starého domu na nový. S príspevkami a podobne neviem, to sa musíš spýtať v banke, ale ak je tam fixácia, budeš platiť zmluvnú pokutu, tomu sa nevyhneš, ale ide len o 1 percento, tak by som si z toho takú hlavu nerobila.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire Ten nový dom chcete kúpiť z vlastných peňazí, alebo tiež na hypotéku? Máte nejaké vlastné zdroje? Ak by sa kúpa nového domu mala tiež riešiť hypotékou, nemáte na neho peniaze, tak treba mať dostatočné príjmy na novú hypotéku, keďže tá pôvodná bude stále braná ako výdavok. Ak nový dom kúpite za vlastné peniaze, tak presun záložného práva v pohode urobíte po prepise vlastníctva, toto stojí v banke cca 200,- Eur ako poplatok za zmenu zmluvných podmienok. Vidím, že ste z okolia SE - túto oblasť mám v starostlivosti, vieme sa osobne stretnúť a prebrať Vašu požiadavku do detailu, či a ako by to bolo riešiteľné.
Odpovedať
Samotna zmena zalozneho prava by nemala byt problemom. Sice tam je najeka sankcia, no nie je velka. Problem bude asi s novou hypo, kedze predpokladam, ze na novy dom peniaze nemate. Najlepsie ti poradia vsak v tvojej banke a upresnia ti aj moznosti ktore mas
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede...nie na novu nehnutelnost nemame peniaze,,ak by sme mali, toto by som neriesila a proste kupila novy dom za hotove a tento predala a hypo vyplatila a hotovo... Problem je,ze ak predame tento dom,kam pojdeme kym najdeme novu nehnutelnost a to za vsetkych podmienok (teda napr.to ze musi byt minimalne v hodnote tohto domu pri jeho kupe)? Podla vsetkeho je najlepsie preniest docasne hypo napriklad na dom mojich rodicov (svokrin byt bude v mensej hodnote,no rd mojich rodicov by mohol byt uz v odpovedajucej hodnote) problem je s mojimi rodicmi,zial tato cesta nepojde,jeden z dovodov preco sa chceme stahovat su rodinne problemy zo strany mojho brata a rodicov,ktore trvaju uz dlhsiu dobu a len sa zhorsuju (byvame v tej istej dedine)...a ktovie ci nasi by vobec mohli,nakolko platia bratove dlhy ..to je nadlho. Predat dom a vyplatit hypo a ziadat o novu tiez nepojde.ako pisem vyssie,podmienky sa na nasej strane zhorsili,novu hypo by nam iste neschvalili a co potom?! V banke sme sa uz informovali,no poriadne som to nepochopila,a chcela robit vypocet,no nemali sme vsetky podklady pri sebe,,uz len dohodnut si stretnutie bol problem,nakolko to neslo tak ze prijdem do banky,sadnem na rit a pani sa mi venuje,,museli sme mat predom dohodnute stretko. Hypo mame v Tatrabanke. Pokial ide o poplatky,je mi jasne,ze tam su. Tento dom,je pre nas velke susto,je stary,a potrebuje rozsiahlu rekonstrukciu. Chceli by sme radsej mensi,s mensim pozemkom v lepsom stave a hlavne mimo tejto obce. Preto hladame riesenie co dalej. Su dve otazky: 1. Ostat a investovat po zbytok zivota veskere peniaze do tohto domu a uplne znicit rodinnu pohodu,kvoli neustalym nezhodam v rodine? 2.alebo najst sposob ako sa prestahovat na iny dom? Chceme RD nie byt.
Odpovedať
@andreah25 dakujem za ponuku,,no iste ako citate,budeme asi strateny pripad :-( Kiezby existovala moznost ako sa z tohto dostat
Odpovedať
@babydesire nemozte sa na ten cas prestahovat do podnajmu?.My sme to tak riesili, nie kvoli hypo, ale po predaji domu sme nenasli vyhovujuci dom, rozhodli sme sa stavat a pocas vystavby sme byvali v podnajme.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire ja som za poriadne riesenia a nie lepenia problemov. Chcete zmenit zivot od zakladov tak zmente. Proste sa netreba bat. Dom predat, odstahovat sa na chvilu mimo tu dedinu do podnajmu a hladat novy dom.
Odpovedať
@babydesire "uz len dohodnut si stretnutie bol problem,nakolko to neslo tak ze prijdem do banky,sadnem na rit a pani sa mi venuje,,museli sme mat predom dohodnute stretko" - akože nad týmto sa pozastavuješ a nerozumieš tomu? Nie každý v banke je úverový a realitný špecialista, ktorý ti na počkanie poradí. Ak potrebuješ hovoriť s niekým kompetentným, tak ten nie je na gumičke a tiež si potrebuje naplánovať stretnutie. Možno to bude niekto z inej pobočky, alebo z okresného mesta, ktorý bude musieť prísť na stretnutie. Dohodnúť si termín stretnutia je úplne bežná vec, nie len v banke. Ono existuje také príslovie: " Každý sa môže prikrývať len takou perinou, na akú má." Ak raz nemáš na takú perinu - nový dom, tak to jednoducho neide. Ak nemáš peniaze, jednoducho sa nedá kúpiť druhý dom. Ty musíš poznať svoje finančné možnosti a podľa toho sa zariadiť. Teraz bývaš v dome. Ak je to v dedine tak neznesiteľné, možnosťou je vymeniť si s niekým dom za byt. Možno niekto bude chcieť ísť bývať z bytu do domu. Ale dom za dom asi ťažko niekto vymení. Najmä, keď ten váš je starý a potrebuje rekonštrukciu. Nechápem, načo ste ho kupovali, keď je to pre vás veľké sústo. Riešením je napr. predať ten dom, na nejaký čas si prenajať v inom meste dom, alebo radšej byt, aby ste za nájom neplatili veľa, splatiť úver a nejaký čas sporiť. Po tom, čo sa aj ty zamestnáš, nájsť si nejaký menší dom a znovu požiadať o hypotéku. Dvom ľuďom s príjmom úver dajú ľahšie, ako keby si bola na materskej.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire nikdy nie je nič vopred stratené. Je potrebné poznať aj Vašu finančnú situáciu, prípadne tú možnosť dočasného založenia inej (napr. rodičovskej) nehnuteľnosti - vždy sa dá niečo vymyslieť, len to treba všetko prekopať od základu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peonko to by sme neutiahli :-(
Odpovedať
@chrobak7 niesom hlupa,je mi jasne ze bez dohodnuteho stretka s hypotekarnou specialistkou,ktora ma okrem praci na pobocke aj pracu v terene, to nejde. Chcela som tym len napisat,ze aj ked som na materskej neda sa mi vzdy dostat na stretko. Syna,nemam dat komu varovat,musim ho vziat so sebou.a ten ked zrovna vtedy nespi,tak mi tam vklude sediet nebude. A ani ona nemala vzdy cas. Nakolko su to osobne veci a dost nadlho nechcela som to tu vsetko vypisovat,no jednoducho sme ho vtedy kupili narychlo,nakolko vtedajsia situacua nas prinutila!!!! Citaj pozorne vyssie co pisem. Mam 31 a manzel 33.Materska mi skonci budem mat 35rokov.zamestnana som. Ak by sme setrili z vyplat,,trvali by to niekolko rokov a vazne pochybujem ze styridsiatnikom da nejaka banka hypoteku,aj ked zamestnanym s dvomi maloletymi detmi !!!! Ak chces kritizovat,chod do politiky. Ja som chcela len vysvetlit moznosti,a odpovede na vyssie uvedene otazky. Dakujem
Odpovedať
A neexistuje moznost,stary dom predat a nasledne za ziskane peniaze kupit novu nehnutelnost,v odpovedajucej hodnote a potom previest zalozne prava na tuto nehnutelnost ? Cize,predam stary dom,dostaneme peniaze za ktore kupim novy,bez vyplacania hypoteky? Nieje tam nejaka lehota kedy si mozme podrzat peniaze bez rucenia,ci zalizenia,kym budeme rucit novou nehnutelnostou? @andreah25
Odpovedať
@babydesire Ja mám 49, doteraz sme bývali v bytovke a splácali úver za byt. Pred 3 rokmi sme ho splatili a teraz sme si postavili dom. A predstav si, že aj mne, v mojom veku dali na ten dom úver. A so splatnosťou 15 rokov. Aj to je možnosť, čo si napísala. Ale musela by si nájsť niekoho, kto bude súhlasiť s tým, že bude mať založený dom, ktorý kúpil, kým ty nekúpiš nový. Ak takého dobráka nájdeš.... môžeš aj tak. Ale nemyslim si, že s tým niekto bude súhlasiť.
Odpovedať
@chrobak7 fajn,,ale schvalenie hypo sa idvija od viacerych skutocnosti - vyska pozadovanej sumy,vek ziadatelov,pocet nezaopatrenych deti,prijem a naklady,vzdelanie,aktualne financne zavazky... Takze to ze si dostal uver,neznamena ze kazdy dostane..okrem toho,podmienky sa neustale menia a momentalne su stazene,,ale nechcem byt len negativistka,len sa snazim vidiet veci realne.. K tomu druhemu co si napisal..ano viem ze je aj taka moznost,ale ja som to skor myslela inak,ze proste napr. tento dom predame,novy nemame,budeme trebars docasne u svokry,no peniaze nam novy majitelia,resp banka u ktorej budu mat hypo poslu na ucet,tieto peniaze nechame na ucte,trebars mesiac nato najdeme novy dom a (v min.hodnote predosleho viem viem) kupime za peniaze co budu na ucte z predaja tohto stareho domu.v banke sa zalozi nova nehnutelnost teda az po kupe noveho domu. Rozumies?neda sa to tak? Vsade citam ze previest trebars na dom rodicov,stary predat,kupit novy a nasledne z rodicovskeho domu previest na nas novy...chapem,ze banka chce zaruku,teda tu nehnutelnost..len ma napadlo,ci nieje povedzme mesacna lehota kedy moze mat klient peniaze na ucte bez toho aby rucil banke nehnutelnostou.chapes?
Odpovedať
@babydesire Ja to chápem, ale je to vždy vecou dohody medzi kupujúcim a predávajúcim. A hlavne podmienkach banky. Ale začnem od konca - "ci nieje povedzme mesacna lehota kedy moze mat klient peniaze na ucte bez toho aby rucil banke nehnutelnostou." Banka nikdy nebude súhlasiť s tým, aby úver nebol krytý ani len jeden deň. Ak predáš starý dom, tak banka nezruší vinkuláciu, kým nebude mať ručenie iným domom. A neverím, že nájdeš niekoho cudzieho, kto ti vyplatí peniaze za dom a bude súhlasiť s tým, že bude mať založený dom v prospech banky za tvoj úver. Keby si prestala splácať, tak jemu zoberú dom. Aj keby si si našla nový dom a chcela ho pred kúpou založiť - zase je tu ten istý problém. Nový majiteľ asi nezaloží svoj dom nejakej banke, kým on nemá peniaze. Jedinou možnosťou je, že by si mala nejakú inú nehnuteľnosť (napr. rodičovský dom), kam by si dočasne presunula záložné právo. Potom by sa mohol tvoj dom uvoľniť, predať a za získané peniaze by si mohla kúpiť inú nehnuteľnosť. Potom by sa záložné právo opäť presunulo na tvoj nový dom a uvoľnil by sa ten rodičovský (alebo iný) dom. Stálo by to síce nejaké poplatky, ale tak by to išlo. Ale rátaj s tým, že celá tá rošáda by ťa možno stála aj 1000 EUR - 2x znalecký posudok, 2x poplatky do katastra, poplatok banky za vypracovanie záložných zmlúv, zmena zmluvných podmienok,... A ešte by si potrebovala trpezlivého kupujúceho a najmä predávajúceho, ktorí by počkali, kým by sa to všetko zrealizovalo.
Odpovedať
@chrobak7 jasne,,,myslela som si,ze jedine takto sa to da...komplikovane,zdlhave a dost stresujuce pre vela stran/ludi... No,uvidime. Taraz zial nespravime nic nakolkobpoplatky za porusenie viazanosti nechceme platit,ani vracat statny prispevok. Dva roky musime vydrzat. Len nas to zaujima,ci za tieto dva roky investovat peniaze do postupnej rekonstrukcie tohto domu,alebo radsej peniaze dat na splatenie poziciek,a po dvoch rokoch dom predat,a riesit si inak bytovu situaciu. Nevidime do buducnosti a tentokrat chceme uz robit spravne a dobre premyslene rozhodnutia.
Odpovedať
@babydesire Ak plánuješ dom o 2 roky predať, tak investovať do rozsiahlejších ani stredne rozsiahlych rekonštrukcií nemajú zmysel. Maximálne tak udržiavacie práce a menšie opravy realizovať. Lebo žiadna investícia nezvýši hodnotu domu o toľko, aby sa ti vrátila tá investícia.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire Takýto scenár nie je v žiadnom prípade možný, banka nesmie zostať bez ručenia ani jediný deň. Možnosť je iba tá, že dom sa predá, z predajnej ceny sa splatí hypotéka, možno niečo zostane. S kupujúcimi sa prípadne dohodnúť na nejakom nájme ešte na pár mesiacov, kým si nájdete niečo iné a na to nové potom zobrať novú hypotéku.
Odpovedať
@andreah25 ano viem..ale ako pisem,,tazko nam daju novu hypoteku,,ked uz budeme mat dve deti,,ja som na rodicovskej dovolenke,manzel pracuje. Radsej zvolime mensie zlo a budeme mat nejaky domov,nez ziadny. Vidim,ze vychodisko ake by nam vyhovovalo neexistuje..nevadi,vsetko nemoze byt tak ako clovek chce,,dakujem zatial Este otazka:da sa sucasna hypoteka po predaji tohto domu,pouzit na stavbu noveho domu?
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire Hypoték viete mať aj päť, detí kľudne aj desať, pokiaľ je dostatočný príjem. Takže otázne je, aká je terajšia výška hypotéky, jej splátka a teda aký je manželov čistý mesačný príjem, či sú ešte aj iné úverové výdavky apod.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire A nie, súčasná existujúca hypotéka sa nedá použiť na výstavbu domu - neviem presne ako to myslíte, pretože keď sa dom predá, tak časť predajnej ceny pôjde na splatenie tej hypotéky, tzn. tá hypotéka zanikne.
Odpovedať
@andreah25 myslela som prenesenie hypo nie na inu existijucu nehnutelnost ako sme pisali vyssie,ale vyuzit tu hypo na postavenie domu. Ako inak ludia ziskaju peniaze,ked idu stavat? Zo spotrebaku? Tazko. Vezmu si hypoteku,nie?ako rucia ked dom este neexistuje? Jj,viem,ze sa schvalenie novej hypo odvija od prijmov a vydavkov. No vzhladom na stazenie podmienok v poslednej dobe a zvysenie nakladov na nasej strane,vazne pochybujem ci nam niekto da dostatocnu hypo,ak by sme tuto po predaji domu vyplatili. A potom co,kam pojdeme,,docasne mozme byt u svokry na byte,najdeme novy dom a hypo nam neschvalia. A sme v r*** Problem je,ze tazko nam niekto spravy seriozny vypocet na necisto...to uz tu bolo,mnhokrat pocuvam ako vam v banke spravia vypocet a vsetko bez problemov a ked uz sa to rozbehne naostro tak zrazu ziadost o uver prijde neschvalena...svagrinej sa stalo,ze ano daju daju,dusovala sa ze urcite daju,sme jej hovorili ze to tazko,nedala si povedat,a potom ze neschvalili.bankam sa neda verit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono aj ked sa chystas na hypo, mala by si mat ako taku rezervu. Banka ti uz len tak 100% pozadovanej sumy neda, takze sa ti rezerva zide. Ono je to tazko, ked kazdy pripad je iny a vedia zavazit aj uplne malickosti
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire my sa asi nerozumieme - ako chcete existujucu hypo pouzit na stavbu domu? Ta predsa bola pouzita na kupu terajsieho domu, tzn. tie peniaze nemate na ucte, ma ich ten, kto Vam dom predal. Vy ked dom predate, peniaze neziskate, pojdu na splatenie Vasej hypoteky, max. ziskate rozdiel z kupnej ceny, ak sa dom preda za viac, ako je zostatok Vasej hypo. Neexistuje moznost predat dom a nechat si peniaze z predaja vsetky, toto sa skratka neda. Novy majitel domu nebude nim predsa rucit za Vasu hypoteku - uz sa rozumieme? A ano, stavba domu sa riesi hypotekou na tuto stavbu. Avsak cerpanie hypo je postupne, podla toho, ako stupa hodnota domu. Na zaciatok vsak treba mat nejake vlastne zdroje na zacatie stavby alebo uz aj na kupu pozemku - ak ich nemate, kombinuje sa to so spotrebnym uverom, pripadne s medziuverom stavebnej sporitelne. Mam vsak dojem, ze tomu absolutne nerozumiete a preco sa teda na to nespyta Vasej agentky, nech Vam to do podrobna vysvetli?
Odpovedať
@andreah25 presne tak,nerozumiem tomu a preto sa nato vsetko pytam.
Odpovedať
Profilova fotka
@babydesire prave preto je to lepsie prebrat komplet vsetko osobne 😊
Odpovedať
@andreah25 dakujem...porozpravam sa o tom s manzelom a uvidime...lebo nechceme platit za porusenie fixacie ani vracat statny prispevok,,z toho dovodu musime este dva roky vydrzat..len ma zaujimalo ake mame moznosti..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?