Predávali ste byt na "vlastnú päsť"?

Ahojte,predávali ste už byt alebo dom bez realitky?Lebo,zdá sa mi veľa zaplatiť realitke toľko peňazí len preto,že predá byt za nás,aj keď všetko samozrejme urobia pri papierovačkách bez nás a my nemusíme preto urobiť nič,tak neviem...
Odpovedať
@selinka11 nechapem preco by ste mali vy nieco platit realitke! =-) ked si date inzerat, ze predavate byt, tak sa vam hned ozve niekolko realitiek, ze vezmu vas byt do ponuky...kludne s tym suhlaste, ale nepodpisujte ziadnu exkluzivnu zmluvu...nech vas byt predavaju a za vas vybavia papierovacky...vyberajte si len taku realitku, ktora je clenom NARKS...vy si stanovite cenu, aku chcete dostat od kupujuceho, realitka si na to nahodi nejake percenta a ked byt predaju, vy dostanete tolko kolko ste chceli ;-)
Odpovedať
presne ako pise nadomnou. proviziu plati vzdy kupujuci ak nieje dohodnute inak. akurat sa moze stat ak to date cez viac realitiek ze budu rozlicne ceny na byt pretoze kazdy ma inu proviziu.
Odpovedať
@selinka11 kaslite na realitku, precitajte si tu na fore skusenosti viacerych ludi. Aj ked nic nepodpisete aj tak sa to komplikovalo. Vsetky velke realitne weby ponukaju inzerciu zadarmo. Pokial nemate cas sa tomu venovat tak zaplatte ale platit cca 1500-2000 € proviziu pri nehnutelnosti za 50 000 € je podla mna chore. Absolutne nie som zastanca takeho odmenovania, lebo ten clovek urobi tu istu pracu pri byte za 30-40 000 aj pri dome za 100-150 000, ale provizia v %. Otazka je ponukaju protihodnotu za tu sumu? Taktiez si treba uvedomit aky ludia to robia, vo velkej miere ide o neuspesnych fuserov, ktory nevedia a nechcu robit nieco ine poctivejsie. Bohuzial, v tom co som napisal su predsudky. som si toho vedomi taktiez ze su medzi nimi i slusni a poctivi ale takych nestretavam, zrejme taki tam velmi nemaju sancu.
Odpovedať
@niless praca realitneho maklera je taka ista ako ostatne.. cize vzdy a vsade sa najdu cierne ovce... @selinka11 ja osobne by som volila predaj cez realitku.. setri to cas a nic ma to nestoji... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 ja som bez realitky byt nepredavala ale ked budem predavat, pojdem do toho bez RK asi.
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 my sme tak kupovali, bez realitky. Dobre bolo ze predavajuci vzorne spolupracovali, oni vybavili notara kvoli zmluvam, tam sme sli dokopy 2x, notar riesil aj kataster vklady a tak, my znalecky posudok a pre seba fin. poradcu kvoli hypo a bolo... Realitka su zbytocne vyhodene peniaze a su strasne otravni.
Odpovedať
@pkubekova Samozrejme ze je rovnaka ako ine, len na SVK je vysoka neprofesionalita a provizie su prestrelene oproti pridanej hodnote, ktoru poskytuju. Staci predat dva tri byty ci domy a Vas plat je na urovni stredneho a vyssieo managementu vo velkych firmach, je to totozne co berie premier ci minister....tiez tazke tisice za NIC !
Odpovedať
Profilova fotka
vlastny predaj nieje problem bez realitky ak mas cas. realitka je tu len od jedneho aby setrili tvojim casom o nic ine nejde.
Odpovedať
@niless mna ako predavajuceho provizia nezaujima pokial mi preda to, co ma a za kolko ma... ja som mala teda asi stastie, lebo som sa este s neprofesionalitou na strane realitiek nestretla... predat 2-3 byty, ci domy mesacne je sen nejedneho realitaka :)
Odpovedať
Presne to je moj problem,ze sa mi zda vela platit realitke 1500 EUR,kedze uz aj tak s bytom budeme zrejme musiet ist pod cenu a ja este k tomu musim vyplatit aj spoluvlastnika,ktory investoval do bytu a som zufala z toho vsetkehoi:/ ale sama sa bojim ist do toho,ze natrafim na cloveka,ktory nejako by mohlo somnou vydrbat,alebo s tym mam ist za notarom a on mi pomoze s papiermi,ci ako??
Odpovedať
my sme predali byt bez realitky.... jednako nič neurobila pre to, aby sa byt predal, čakali kto sa ozve a to viem aj bez nich, aj nadhodenie ceny (o 2000€) bol problém - samozrejme sme nemali žiadnu exkluzívnu zmluvu-keď som byt predala oznámila som im to-a oni ho aj napriek tomu ešte dosť dlho ponúkali
Odpovedať
Profilova fotka
na internete najdete komplene postupy ako sa to ma/nema napr. (nerobim nikomu reklamu to vyhodil google) http://www.bezrealitky.sk/centrum-slu... http://www.bezrealitky.sk/centrum-slu... vo vasom pripade este pribudne "vyplatenie spoluvlasnika" to je mozne riesit priamo v predajnej zmluve kde bude rozdelenie kupnej ceny na viacere ucty v urcitom pomere.Zalezi co znamena spoluvlastnik (ci je napisany v LV alebo je to len neaky "virtualny partner") Alebo to je mozne riesit pred predajom (zdlhavejsie). Realitka vam prida jedine = usetrenie vasho casu.Teda pokial ju doverne nepoznate ,pokial ano tak aj istotu (ale tu by som sa bez osobnych referencii velmi nespoliehal na kvalitu).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@selinka11 pokial sa necitis zbehla v tychto veciach alebo si ani netrufas, tak si najdi nejakeho spolahliveho skuseneho znameho, co ti s tym rad pomoze... .. ked povolis realitke, aby predavala tvoj byt, nebrani ti to v tom, aby si ho predavala aj na vlastnu past... proviziu neplatis ty, ale kupujuci, takze kolko si realitka nadhodi teba ozaj nemusi trapit... hlavne, ze dostanes tolko, kolko si si stanovila ... nevedomost neospravedlnuje a to mozu niektori vyuzit... ci uz realitka alebo priamo kupujuci, ale aj notar... ani jeden sposob nie je zarukou toho, ze s tebou niekto nevybabre... treba byt ostrazity a preverovat si... celkom sama do toho urcite nechod...
Odpovedať
@pkubekova lenze tych 1500 EUR,co realitka si vezme musim tak ci tak prihodit k cene bytu,takze to je akoby som ich platila ja,je toho vela..k tomu este dan statu a preto rozmyslam,ze asi nato naozaj pojdem sama,bez realitky a usetrim tych 1500 EUR..alebo to mozem si aj sama dat inzerat na predaj bytu,aj ked ho sucasne predava aj realitka??
Odpovedať
@ryja to mozem aj ja predavat byt aj ked uz ho momentalne predava aj realitka??
Odpovedať
@selinka11 ak nemáš podpísanú exkluzívnu zmluvu, v ktorej si vyslovene súhlasila, že ho môže ponúkať len realitka tak áno
Odpovedať
Profilova fotka
My sme predali bez realitky... treba mat inzerat na topreality a reality.sk a bazosi a ludia budu chodit, aj bez realitky.
Odpovedať
aj my sme predavali byt v bratislave bez realitky a predali sme ho za mesiac. len je pravda, ze po zverejneni inzeratu sa vacsinou ozyvali realitky a konkretni potencionalni kupujuci sa nam ozvali asi iba traja, zvysok vsetko cez realitky - ale realitku plati kupujuci, nie predavajuci - teda pokym nechce exkluzivnu zmluvu na predaj bytu - co je blbost, lebo ak si date nejaku cenu a realitka najde takeho cloveka, ktory tu sumu chce zaplatit -tak tomu to aj vy musite predat, lebo to je v tej exkluzivnej zmluve - takze pozor nato. potom si vy ako predavuci nebudete moct vyberat, ze tomuto to predam a tomuto nie. Takze odporucam - dajte si inzerat - a cakajte - na dalsi den vas pravdepodobne budu bombardovat realitky a ponukat vam exkluzivne zmluvy - ale tie urcite nepodpisujte ...a ak chcu -nech zaradia vas byt do ich ponuky a prinesu vam potencionalnych klientov - ale neviem ako inde na slovensku, ale vacsinou realitky platia kupujuci. a co sa tyka prepisu bytu z majitela na noveho majitela - treba mat dobru zmluvu, notara, kataster - najlepsie je dat zrychleny vklad a je mala sanca, ze by sa malo nieco pokaslat. A okrem toho, ak to kupujuci kupuje na hypoteku, banka tiez vsetko overuje. Drzim palce pri predaji ;-)
Odpovedať
@selinka11 uz viaceri tu pisali, ze samozrejme, ze mozete sucasne predavat aj takym aj takym sposobom.. uz neviem ako to jasne vysvetlit: chcete za byt dostat 70 tis. .. date si sukromnu inzerciu za tuto sumu, realitka ho bude ponukat za 72 tis. .. ak vam ho preda realitka, dostanete len tych vasich 70 tis. ked ho predate vy, tiez dostanete 70 tis. ... kde vy platite nieco navyse??? dan s realitkou nema nic spolocne.. zda sa, ze s takymto niecim nemate absolutne ziadnu skusenost, ... silno odporucam, aby Vam pri tom asistoval niekto skuseny.. ci to uz bude cez realitku alebo na priamo..
Odpovedať
Profilova fotka
my sme byt predali za mesiac. Za tu dobu sme mali kazdy tyzden cca 1 zaujemcu, niekedy dvoch, pomedzi to milion realitiek, kazdej sme vraveli to iste - nezverejnovat nasu nehnutelnost s ich logom (dali sme si na foto radsej svoj vodoznak), mozu ju ponukat ako "suplikovu" zalezitost, ukazat fotky a ked privedu konkretneho zaujemcu a ten si bude chciet priplatit, nech sa paci. Nehnutelnost ked je nahadzana na vsetkych serveroch pod roznymi logami realitiek s roznymi cenami v zavislosti od toho kolko si realitka prihodi, zaujemcov to znechucuje, dehonestuje to tu nehnutelnost, clovek je zmäteny aka je vlastne cena.. a hlavne kazdy chce cenu zjednavat! Takze ked si najde realitku ktora ho ponuka za 72, on ju bude chciet zlavit na tych 70.. realitka zacne tlacit na majitela, ze cena je nadhodnotena, nech ju da trochu dolu... Realitku sme nechceli, pretoze su to mnohokrat amateri co chcu len zlizat smotanu. A viete co? pisete ze setria cas, ale co tam take bolo, nic hrozneho, na nete su postupy.. akurat som mala znamu pravnicku ktorej som nieco zaplatila (rozhodne menej ako realitke!) nech mi pripravi a okontroluje zmluvy... realitka ma natlacene svoje univerzalne a nebude kukat na detaily... bola som mesiac pred porodom ked sme zacali predavat a v den porodu som este obhliadala novy byt :D vsetko sa dalo zvladnut, zase tolko behaciek to nie je... ani zdaleka, nenechajte sa zaplasit... Ludia dnes hladia na kazdu tisicku.. a ked zbadaju trebars na prvej stranke vas byt za 72, preco by sa mali preklikavat do sukromnej, kde bude za 70, pridu k vam s realitkou a budu chciet zjednat na 70 - vasich 68... Realitka je tu od toho aby sa plietla do cesty tym co aj sami si dokazu zjednat obchod :D hlavne treba mat dobre naformulovany inzerat a dobre fotky. Urobte z toho, ze ste sukromna inzercia plus pre kupujuceho! Budte neokukani, zaujimavi... ludia pridu... Ani my sme nemali skusenost ale naozaj to nie je nic tazke!!!
Odpovedať
Je priam smiesne citat od niekoho kto nevie ako a co, ze chce byt predat sam. Najskor si treba uvedomit aky je skutkovy stav veci, kolko je majitelov, ci ma byt vecne bremeno. Taktiez aj to v akom je byt stave a co vsetko vplyva na cenu. Takze pokial nehnutelnost bude predavat napr. osoba, ktora nie je znala pomerov a nepisanych pravidiel ako napriklad, ze provizia je 3% a ak niekto berie 1500 a je ochotny ist aj nizsie len aby pomohol takej osobe, ktrora nevie ani podla akeho zakona su robene zmluvy a co ma robit ak je na byte hypoteka. Zaroven je absolutne neznala v tom, ze ak jej zmluvu vyhotovi pravnik bude svoju odmenu pocitat taktiez podla ceny uvedenej v nej a podla isteho zakona. A kedze je kazda rada draha, tak dalej pokracovat nebudem. Len je na zamyslenie, preco ak niekto nevie a nechce komunikovat zo spoluvlastnikom a ako jedina cesta sa v takom pripade zda cesta mediatora, ktorou moze byt prave najdenie tretej osoby napr. realitneho maklera, tak ju nevyuzije. Asi to bude tak, ze ten, ci ta ktora tuto debatu zacala vyuzila sluzby realitnej spolocnosti pri kupe nehnutelnosti. Asi by inak chcela urobit nieco tak hlupe ako kupa druzstevnej nehnutelnosti na hypoteku v mieste odkial kazdy uteka kvoli "susedom" len preto, ze ma na blizku kamarata, kamaratku a ked ju od toho odhovoria, lebo je to hlupost, tak aspon zoberie tu najdrahsiu hypoteku a este pri plateni za nehnutelnost povie, ze nema peniaze. Potom uz len dufa, ze sa najde niekto, kto ju z toho bude tahat.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme predali bez realitky a dokonca i bez inzerátov. Malé mesto, stačilo rozhodiť info medzi známych :). Kupujúci brali na to hypotéku, tak oslovili fin.poradcu a ten im v podstate (a vlastne i nám) zabezpečil všetku papierovačku. Zadarmo. Všetko ide. A to sme dokonca predali tak, že peniaze sme dostali, použili na dostavbu domu a pol roka ešte bývali v byte (zohľadnili sme to v cene za predaj aby sme nemuseli iný podnájom platiť).
Odpovedať
@sjuzocka kde vsade ste dali inzerat o predaji bytu??:)
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 podla toho ako sa pýtaš, asi nemaš veľa info ako to chodí na trhu s nehnuteľnosťami, ja by som ti odporučila zohnať niekoho kto poskytuje právne služby ohľadne predaja nehnuteľnosti ja som v bb mala známenoho - cela transakcia cca 300 eur - vypracovanie zmluvy o budúcej zmluve, kúpne zmluvy, poplatky, obehanie úradov súvisiacich so zavkladovaním - to bola jeho úloha a predaj som realizovala cez inzerát na vlastnú pasť (teda neponúkali to realitky), ale regionalny inzerntný časopis- dala som inzerát a dohadovala som si obhliadky ked bol kupec už to riešil právnik....bolo to lacnejšie, ale mala som istototu, že ma niekto zastupuje v právnych veciach čo sa týka predaja, možn tento spôsob by ti vyhovoval
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 a ešte som dala inzerat na reality.sk to som zabudla napísať
Odpovedať
@73daniela ano,tak ja by som urcite,ze nesla do toho sama,ale mam tiez tu moznost si zaobstarat pravnika,takze toho sa nebojim a radsej mu zaplatim tych 300 eur ,ako 1500 eur realtke..a dakujem za odpoved:)
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 tak potom podať inzerat, nafotiť byt a dohodnúť si obhliadky je iba na tebe a to si myslím, že zvladneš :-)
Odpovedať
@73daniela urobim vsetko kvoli predaju,takze zvladnem,ved to je uz najmenje:)idem nato,drz palce:)
Odpovedať
Profilova fotka
@selinka11 držíííííííím :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?