Predavajuci chce odstupit od kupno-predajnej zmluvy bytu

Dobry vecer, Chcel by som sa poradit respektive sa spytat ake by mohli byt dalsie kroky, ktore by som mal podniknut ohladom porusenia kupno-predajnej zmluvy. Pred mesiacom som sa dohodol zaroven aj sme podpisali zmluvu o predaji 3 izboveho bytu. Zaloha bola prevedena a ucet predavajuceho dva dni po podpise zmluvy na obecnom urade. Po necelych dvoch mesiacov predavajuci mi napisal, ze on si to rozmyslel a nechce predat byt. Ja s tym nesuhlasim a nechcem odstupit. Dakujem za uzitocne rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@tominho12 no uzitocne rady - co mate podpisane? Mate tam zmluvne pokuty? Ak aj nie, stale mas v zmysle oz narok na nahradu skody, ktora ti tym, ze druha strana odstupila, vznikla. Cize ak si riesil hypo uver - znalca, podpisy na matrike, pripadne ine jednoznacne preukazatelne vydavky...
Odpovedať
@tominho12 s tym nenarobis nic, ked nechce predat tak nemozes kupit. Jedinina utecha by bola ak mate v zmluve nejake sankcie za odstupenie od zmluvy, tak mozes od neho vymahat sankciu.
Odpovedať
@hop377 Hlupost, ak uz je podpisana kupno-predajna zmluva, tak je mozne ju zrusit predavajucim len so suhlasom kupujuceho. Ak kupujuci trva na kupe, predajca ma smolu. Teda predpokladam, ze v zmluve nieje zakotvene, ze ju predavajuci moze len tak zrusit, ale to by nepodpisal snad nikto ako kupujuci..
Odpovedať
@tominho12 zalezi od toho co vsetko v tej zmluve definovane je
Odpovedať
@cache a ako ho chces prinutit, aby neodstupil od zmluvy? Ze by nasim extrarychlym sudnictvom, teda spor bude trvat roky s neistym vysledkom.
Odpovedať
Zmluva neobsahuje v pripade odstupenia ziadne sankcie, vsetko zavysi co obecny urad myslel pod tym, ze v pripade porusenia zmluvy predavajuci je si vedomi nasledkami. Formular na zmluvu dal obecny urad. Skoda vnikla ohladom predaja osobneho auta a este predcasnej dovolenky od zahranicneho zamestnavatela plus naklady na cestovanie. Ako rychlo v takom pripade by mi mal uhradit zalohu ktoru som mu ja zaplatil?
Odpovedať
@hop377 Ak je KP zmluva podpisana, co podla uvodu je, tak predajca moze odstupit len tak, ze kupujuci so zrusenim suhlasi, alebo ze ju da na sud pre nejaky dovod (predajca bol podvedeny). Akonahle je akakolvek KP zmluva podpisana, tak pokial v nej nie je zakotvene, ze si moze len tak odstupit, tak nemoze. S KP zmluvou a vypisanym navrhom na vklad sa moze teraz zajst na kataster, poziadat o urychleny vklad a do 2 tyzdnov to uz aj bude prepisane. Jedine ak predajca napriek prepisu odmietne spristupnit byt ("dat kluce"), vtedy treba ist na sud (zo strany kupujuceho).
Odpovedať
@cache obavam sa ze zadavatel temy nema ani kluce od auta, ani technicak a uz vobec nema podpisane prehlasenie vozidla pre DI.
Odpovedať
hopik377...neriesime tu tvoje problemy....ale bohuzial moje....tak len seriozne....Ake by boli riesenia v pripade nesuhlasu a v pripade suhlasu zrusenia zmluvy. A v pripade zrusenia ako rychlo by mi mal vratit deposit a uhradit vzniknutu skodu?
Odpovedať
@hop377 Asi si sa trocha poplietol. Ja hovorim o KP zmluve na BYT - ako bolo v zadani. Auto bolo spominane vo vzniknutej skode, to ja neriesim, hovorim o tom, ze akonahle je podpisana KP na spominany BYT (resp. vlastne a cokolvek), tak predavajuci nemoze len tak samovolne odstupit. @tominho12 Predajcovi povedz, ze s odstupenim od zmluvy "len tak" nesuhlasis. Vysvetli mu, ze ked uz je podpisana tak z nej len tak samovolne odstupit nemoze. Ze tebe by vznikla skoda - a nejako ju vycisli, aj dost nadhodnot - ktoru by musel uhradit a so zrusenim sucasnej KP zmluvy by si suhlasil len podpisom novej zmluvy o zruseni KP zmluvy, kde by bolo zakotvene, ze danu vycislenu skodu ti MUSI uhradit (napr. do 15 dni od podpisu a ze az uhradenim zanika povodna KP zmluva). Pokial nebude suhlasit, tak taha on za kratsi koniec a musel by to zacat riesit sudne. Podstatne teraz je, ze ty si musis splnit do bodky a v termine vsetky nalezitosti, ktore zo sucasne podpisanej KP zmluvy vyplyvaju (hlavne terminy uhradenia), potom totiz nema ziadnu paku, aby mohol zmluvu napadnut. A vazne, pokial mas zmluvu podpisanu a znenie nijako nebrani vkladu, podaj si vklad na katastri, ak este podany nieje.
Odpovedať
@tominho12 1. a oznámil ti svoj zamer preukazatelnym sposobom? 2. Aka bola formulacia? Ze odstupuje od zmluvy? Alebo iba ze by chcel odstupit od zmluvy? @cache a urýchlene ten vklad :-D
Odpovedať
@tominho12 preco si nesiel este na kataster s podpisanou KZ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Oznamil mi odstupenie ubohou sms-kou. Cela suma este nie je vyplatena lebo teraz neviem, ze na com som.Ja som uver nepotreboval nastastie takze problem s tym nevznikol, ale on ma este stale uver na ten byt takze ja nie som si isty ci mozem podat vklad na katastri? Neviem na com som a preto neviem ci mu mam poslat, vyplatit zbytok ceny z bytu alebo nie?
Odpovedať
mimochodom dakujem Vam vsetkym za rady ;-)
Odpovedať
Odstupit moze so sankciami ak su uvedene ale len do casu kym si nezaplatil. Byt je predany ak je zaplatena kupna cena. Ak zaplatis je byt tvoj. Podla zmluvy ti musi odovzdat byt po uhradeni. Ked je podpisana zmluva. A mas doklad o uhrade kataster nema problem.
Odpovedať
@tominho12 zmluva je 2stranny pravny ukon, cize zavazuje aj predavajuceho. Zakon pomerne presne definuje, kedy mozno od zmluvy odstupit. Odstupenie len tak, bez dovodu nie je mozne, jedina moznost je zmluvu zrusit dohodou. Ak kupujuci zmluvu podpisal, je platna a Ty skutocne mozes doplatit zvysok kupnej ceny a podat navrh na kataster. Otazka je, ma to za sucasneho stavu zmysel? Bude sa byt dat normalne uzivat? Skus este vyjednavat, vycisli predavajucemu vsetky skody, ktorych nahradu budes pozadovat a mozno sa dohodnete.
Odpovedať
@tominho12 vacsina prispevkov v tomto vlakne je zial uplne mimo a nepouzitelna (vratane velkeho krikluna odbornika na vsetko @kaktusik007 ) V prvom rade je velmi dolezite, ci kupna zmluva, ktoru si uzavrel, ma vsetky potrebne nalezitosti, aby mohla byt platna. Okrem obsahu (jasne vymedzenie nehnutelnosti, uvedenia rodneho priezviska a pod.) je to aj poziadavka na osvedcenie podpisu predavajuceho bud notarom alebo matrikou. Pokial je v tomto ohlade vsetko v poriadku tak ti nic nebrani, aby si podal na kataster navrh na vklad vlastnickeho prava a aby kataster takyto vklad povolil. Povolenim vkladu sa stanes vlastnikom nehnutelnosti a mozes sa domahat svojich dalsich prav, ktore su od vlastnictva odvodene. Pokial ide o odstupenie od zmluvy, tak tu je potrebne si uvedomit, ze odstupit od zmluvy je mozne len zo zakonom ustanovenych dovodov resp. z dovodov, ktore ste si v zmluve dohodli. Odstupit od zmluvy rozhodne nie je mozne svojvolne ako uvadzas = ze si to predavajuci rozmyslel. Odstupenie od zmluvy samozrejme musi mat aj svoje dalsie formalne nalezitosti (SMSka nie je ta spravna forma). Z okolnosti tak ako si ich opisal sa domnievam, ze nevznikli ziadne dovody na odstupenie od zmluvy a ze ukon odstupenia od zmluvy, tak ako ho urobil predavauci je nicotny a nie su s nim spojene ziadne pravne nasledky. Pokial ide o dalsi postup, tak je naozaj potrebne si ujasnit, ze co chces dalej dosiahnut. Pokial umysel predavajuceho nie je ti realne byt predat, tak samozrejme musis pocitat s tym, ze ked sa aj pravoplatne stanes vlastnikom, tak mozes mat problem s odovzdanim bytu do uzivania, pripadne predavajuci moze byt do velkej miery znehodnotit (napr. poskodit, pripadne zobrat odtial vsetko zariadenie a pod.) cim ti vzniknu dalsie naklady. Na druhej strane, kedze si cast kupnej ceny uz zaplatil, tak aj v pripade pravoplatneho ukoncenia zmluvy (dohodou) mozes mat problem ako sa naspat dostat k peniazom, ktore si uz uhradil. Neviem kolko penazi si v ramci "zalohy" zaplatil, rozhodne by som vsak zvazil navstevu pravnika, kedze podla toho ako vec popisujes nemas velke pravne povedomie a mozes prist o peniazky.
Odpovedať
este kratko reakcie na jednotlivych diskutujucich: @kaktusik007 - predavajuci moze od zmluvy odstupit len zo zakonom alebo zmluvou ustanovenych dovodov, rozhodne nie svojvolne, takze diskusia o nahrade skody je v tejto chvili zbytocna @hop377 - dobre pises, ze ked predavajuci nechce predat, tak s tym nic neurobis. Ale v tomto pripade uz predavajuci uzavrel zmluvu, to znamena predal. Na to aby zmluva nadobudla pravne ucinky je v tomto pripade potrebny navrh na vklad vlastnickeho prava do katastra nehnutelnosti a jeho povolenie. @pphmrr vlastnictvo sa nadobuda povolenim vkladu vlastnickeho prava katastrom a nie zaplatenim celej kupnej ceny. Odstupit mozno len zo zakonom alebo zmluvou ustanovenych dovodov a to ci bola kupna cena uhradena alebo nie na to nema vplyv. Pri odstupeni od zmluvy sa zmluva zrusuje od zaciatku a strany su si povinne navzajom vydat plnenia (pokial to je mozne a ucelne). @kloc podat navrh na vklad na kataster je samozrejme mozne este pred zaplatenim celej kupnej ceny. V ziadnom (!!!!) pripade by som zvysok kupnej ceny v tejto chvili neuhradzal.
Odpovedať
Zmluva o predaji bytu nemusí byť kupno predajnou zmluvou,Býva to aj zmluva o buducej zmluve,,Treba sem napísať jasne ,čo máte podpísané a potom sa pýtajte.V zmluve o predaji su presne stanovene podmienky a sankcie za nedodržanie zmluvných podmienok,,,predpokladám že su tam aj výšky sankcií ak zmluvné strany bezdôvodne odstúpia .Ak máte Kupno predajnu zmluvu tak neviem na čo čakáte,,,Treba urobiť vklad do katastra a čakať .Za byt zaplatit zvyšok sumy sž po písomnom ozname,že vám vznikla škoda a že o tu sumu vyplatíte menej,,,,Zákon prikazuje riešiť všetko písomnou formou,,,na to nezabudnite.
Odpovedať
@josefpihrt presne ako píšeš,,,pán nemá právne povedomie a aj ja by som mu odporučila vyhladať právnika.
Odpovedať
@tominho12 nevšimla som si jednu tvoju reakciu,,,Pozrel si si list vlastníctva toho bytu???,,,uver na byt ,ktorý sa predáva hmmmm ,tak to je už iné kafe,,,,Ak sa nevyznáš v právnych veciach od prvej chvíle si mal mať niekoho kto tomu rozumie a neriešiť takúto vec na modrej streche,,,,
Odpovedať
@josefpihrt vychadzam z toho, ze bezna konstrukcia prevodu vlastnictva je, ze k nadobudnutiu prava dochadza az uhradenim celej kupnej ceny a az potom mozno podat navrh na vklad. Nebavime sa tu o sposoboch uhrady, kedze v tomto pripade sa plati cash. Kataster to samozrejme neskuma, ale predavajuci by prave o toto mohol opriet dovod odstupenia od zmluvy. A vlastnictvo sa nenadobuda z dovodu rozhodnutia katastra, o tom uz existuje dostatocne mnozstvo judikatury. To ale presahuje moznosti tejto diskusie.
Odpovedať
@kloc Nemusi to tak byt vzdy, zalezi ako sa dohodli a co maju ukotvene v zmluve. My sme tiez napr.platili iba polovicu sumy za byt pri podpise zmluvy, druhu az po tom,ako sme mali v rukach LV na nase meno. @tominho12 aku ulohu tu vobec zohrava obecny urad? Byt kupujes od sukr. osoby,alebo od obecneho uradu? Preco si po podpise KP zmluvy nepodaval hned navrh na vklad? Kedze pises, ze kupujuci ma na byt hypoteku, tak ako ste sa dohodli, ze sa splati,aby bol byt cisty? Ved kataster nepovoli predaj, ked je na byte tarcha v prospech banky. To by musel predavajuci svoju tarchu preniest na iny byt,alebo by ste v zmluve mali mat uvedene /po dohode s bankou samozrejme/, ze cast penazi z predaja ide hned na splatenie hypoteky. Mas take nieco v zmluve?
Odpovedať
Profilova fotka
@kloc vlastnictvo sa nadobuda dnom rozhodnutia o povoleni vkladu prislusnou spravou katastra (alebo ako sa teraz volaju). @josefpihrt tak odbornik na vsetko? dakujem za kompliment a neurazam sa - aj ked to urazlive bolo.
Odpovedať
@kloc zial, nemozem s tebou suhlasit. Tebou uvadzana "konstrukcia bezneho prevodu" nema ziadnu zakonnu oporu. Napokon pravidelne je narusovana v pripade vyuzivania notarskej uschovy, vinkulovaneho vkladu pripadne v extremnych pripadoch aj dokumentarneho akreditivu. Vtedy najskor dochadza k vkladu vlastnickeho prava a az potom na zakladne platneho LV s novym vlastnikom notar alebo banka prevadza urcenu penaznu ciastku. O tom, ze "vlastnictvo sa nenadobuda z titulu rozhodnutia katastra" netreba vobec diskutovat ani dohladavat judikaturu. Jasne to stanovuje zakon a o tom nie je ziaden spor. Ale tym by som tu miestnych citatelov naozaj nezatazoval.
Odpovedať
@tominho12 Preveril si či na liste vlastníctva nie je na byte ťarcha - plomba? A to mala byť prvá vec pred podpisom zmluvy. Pokiaľ má úver na byt tak ten čo mu úver dal si pravdepodobne vybavil aj plombu na katastri na jeho byt. Ak je na byt na liste vlastníctva plomba tak je zbytočne dávať návrh na zmenu vlastníctva. Kataster to neurobí je jedno či je alebo nie je zaplatená celá kúpna cena.
Odpovedať
@neprd preboha co tu pises za nezmysly?? ked niecomu nerozumies, tak sa k tomu nevyjadruj. Tzv. plomba znamena, ze o pravach k prislusnej nehnutelnosti vedie kataster nejake konanie. Cize niekto napr. podal navrh na vklad vlastnickeho prava a kataster tento navrh a jeho prilohy kontroluje a pokial su v poriadku tak vklad povoli. To co si asi mal namysli je kontrola ci tam je nejaka tarcha. Ani v tomto nemas ale pravdu, pretoze existencia tarchy na LV neznamena ze by nehnutelnost nemohol previest. Akurat kedze ta tarcha predstavuje vecne pravo, tak tam zostane aj po prevode. V praxi to znamena, ze kedma niekto nabyt zalozne pravo tak sa moze uspokojit z vytazku z jeho predaja aj ked uz byt vlastni niekto iny.
Odpovedať
čítala som asi iba príspevky písané do polnoci, potom som to vzdala a píšem svoj... ježiši, ako ja zbožňujem niektoré tieto premúdrelé rady na internetových fórach :-) s kolegovcami sa dobre bavíme... a ešte mám radšej, keď niekto napíše že „ale ja mám predsa vyštudované právo“ a nielenže píše úplne odveci, ale nemá ani šajn, ako to funguje v praxi :-p lebo však „v zákone je to takto a takto napísané...“ LOL 1. píšeš, že si nie si istý, či môžeš podať návrh na vklad ak je tam ZP banky – tak toto je písané iba v jedinom zákone a ak si sám pre seba nedokážeš naštudovať ani ten, tak moja jediná rada – okamžite choď za právnikom! každý má svojho zubára, niektorí svojho fittrénera, ale málokto vôbec čo i len ide za právnikom... čudné? 2. VŠETKY tieto rady sú ho*no platné, keď nikto tu z prítomných nevidel podpísanú zmluvu, čo obsahuje atď... aj podľa toho vidíš, že tu nikto nie je od fachu... to je ako keby si zavolal do nemocnice, že ťa bolí brucho – že čo ti je :-) a to teda nepreháňam, je to porovnateľné. 3. a pretože tu nikto nevidel tú podpísanú zmluvu, tak nevieme, čo ste si v nej dohodli. áno, zákon platí pre všetkých ALE platí základné pravidlo, že IBA na tie veci, ktoré NIE SU upravené v zmluve a IBA ak by boli síce spomenuté ale boli by v rozpore so zákonom.... 4. je to tak komplikované a toľko veľa možný kombinácií riešení a výsledkov a duchu hesla, že čo sa môže posr*ť sa pose*ie, no každý všetko rieši bez právnika a potom sa čudujeeee....
Odpovedať
@zuzanka.zuzu mas pravdu ale nechapem ako sa na tom mozes "s kolegovcami" bavit, vlastne chapem, ved je to cele hra, ze. Ako keby si nevedela ze pokial ide o nejaky spor a aj ked maju obe strany kazda svojho nabruseneho pravnika, vzdy ten spor jedna strana vyhra a druha prehra - aj so super pravnikom ;-) To komentujem len na margo toho "s kolegovcami sa dobre bavime"
Odpovedať
@tominho12 Ahoj, podľa toho čo si napísal, tak predpokladám, že predávajúci by mal vyplatiť úver z peňazí ktoré dostane za predaj bytu. Ak ale s predajom nesúhlasí, tak pozor aby si sa nedostal do situácie, že síce budeš mať byt, ale predávajúci úver nevyplatí, a nebude ho ani ďalej riadne splácať. Byt bude síce tvoj, ale bude na ňom viaznuť ťarcha banky, ktorá ti v prípade nesplácania úveru môže naň siahnuť (predaj, dražba...). A súhlasím so všetkými čo ti radia: choď za právnikom !!! ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?