Predať alebo prenajímať byt, keď sa na Slovensko nechcem vrátiť ?

Ahojte, s manželom (obaja máme 26) sme pred 3 rokmi kúpili 3-izbový byt v malom okresnom meste. Do roka ale plánujeme odísť zo Slovenska a nastáva otázka, či byt prenajímať alebo ho predať a byť bez starostí. Najskôr sme plánovali ho prenajať, nech sa hypotéka "platí", pokým my budeme inde a raz nám byt ostane. Ale svokor nám trošku pootvoril oči, že s tým je dosť starostí a z toho nám celkom logicky vyplynulo, že by bolo najjednoduchšie ho predať. Bavili sme sa o mínusoch prenajímania (stále hľadať nájomcov + v prípade, že nenájdeme nejaký čas, tak budeme platit náklady aj tu aj tam + opotrebovavanie bytu + za pár rokov určité investície, nakoľko už nebude tak moderný a bude zničený + platiť dane, smetiaky a mnoho dalších mínusov a riešenie XY problémov s nájomcami). Príde nám o dosť jednoduchšie byt predať a nemať žiadne starosti v podstate, len nám stále vrta v hlave, či je to naozaj dobrý nápad, ked nám tu hypo už raz schválili. Je tu ešte zopár vecí, ktoré treba ale dodať - na Slovensko sa už vrátiť nechceme, ale ak by sme sa raz aj vracali, tak určite nie do nášho mesta, ale by sme kupovali byt rovno vo vačšom meste, kde je viac pracovných príležitostí. Ďalšia vec je, že deti mať nebudeme (prosím túto tému nerozoberať) a teda nikto nemusí nič dediť. A ďalšia vec je, že život v podnájmoch nám vôbec nevadí, príde mi o dosť voľnejší. Ďakujem za každú odpoveď, možno mi niekto dá další tip, ktorý nám pomôže v rozhodovaní :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@alison13 najskor nechajte tak, nasetrite si dost penazi, aby ste mali aj na cestu spat z cudziny, ''ak by nieco nevyslo'' a aj na splacanie hypoteky aspon na 6 mesiacov. po pol roku v cudzine by ste uz mali vediet ako ste natom financne a ci stihate popritom splacat aj hypoteku doma. ked nestihate, tak byt dajte do predaja, aj ked pod cenu. zamerajte sa na buducnost a zivot v novej krajine, ktory ste si zvolili. nepozerajte nato, ze ten byt ma hodnotu tolko a tolko a prerobime... v cudzine je lahsie usetrit, hlavne preto, ze nemate rodinu a kamaratov kolo seba. cize ziadne vikendove opekacky, ist na fudbal, nakupy, oslava narodenin...atd...toto su zabijaci rozpoctu. ale ma to svoju dan....spolocensky zivot... na ten sa musite v cudzine, hlavne zo zaciatku, pripravit...lebo ziaden mat nebudete... zhrniem krkolomne sa netlacte do cudziny, ak tam nemate kontakt, alebo nemate dost nasetrene, alebo nieste ochotny riskovat...ale ak sa prace nebojite, v zahranici sa nestratite! po 16 tich rokoch v cudzine viem o com pisem.
Odpovedať
@martin153 vďaka za odpoveď :) čo sa týka spoločenského životu, tak ten nemáme ani tu, sme takí samotári skôr :) A našetrené už čo-to máme a stále si odkladáme, kým tam pôjdeme. A nie je to veľká cudzina, sú to naší českí susedia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@alison13 tak to dajte do podnajmu na pol roka (ako zmluvne, na pol roka)...nieje o com....cesko v mojom slovniku nezapada do cudziny. :-) drzim palce. ste na spravnej vlne-maly spolocensky zivot a setrenie. u vas je to vase rozhodnutie skoro ako bez rizika.. .ja s mojou zenou sme stratili na rozhodnuti aj statisice eur....neodisli sme do dubaja robit pre sejka.
Odpovedať
Jednoznačne predať. Ceny bytov sú momentálne najvyššie za posledných 7-10 rokov. Nájomník si dnes nájmom kupuje službu a 100% servis. Od prenajímateľa očakáva, že mu príde vymeniť aj vypálenú žiarovku, rovnako ako vyčistiť uchaté WC. Ak na prenájme zarobíš v ideálnom prípade 100-150 EUR mesačne popremýšľaj, kto ti za tieto peniaze bude robiť uvedený servis?.
Odpovedať
Zatial by som asi nepredavala. Uvidite casom,ci mate starosti s prenajmom . Teraz mate este citovy vztah k bytu a jedno,co urobite,vzdy budete lutovat,ci uz ho predate alebo nie. Odstupom casu uvidite a urcite sa spravne rozhodnete. A ako pises,CR je za rohom ,predaj sa da riesit hocikedy. Predala by som jedine,ak by som na tom zarobila
Odpovedať
@alison13 predať, aspoň ťa tu nič nebude mátať a asi ideš začať nový život, navyše sú teraz dobré ceny na predaj. Ak chceš investovať, tak radšej do pozemku, veď čo s tými peniazmi. zo zahraničia to budeš asi ťažko predávať, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@alison13 neexistuje ziadne ultimatne spravne rozhodnutie, urobte, ako citite, ze je spravne. Koniec koncov rozhodnutie mozes zmenit vzdy. Ci uz prenajate predat, alebo miesto predaneho kupit byt podobny. Za mna pokial sa neplanujete vratit ani nemate zaujem si z prenajmu spravit zivobitie, tak predat. Akurat by som sa s tym predajom neponahlala a isla donho az ked budete "zakoreneni" na inom mieste. Pripadne by som zvazila dlhodoby prenajom nejakej overenej osobe (napriklad clenovi rodiny) ale rozhodne nie sa natahovat s cudzimi, zvlast ked budete prec.
Odpovedať
Ked to bude aktualne, omrknite trh,po com sa byty predavaju a podla toho sa rozhodnut, ci sa Vam to v ten moment oplati. Napr.teraz by sa Vam to isto oplatilo, aj ked by ste pravdepodobne museli este platit dan zo zisku a zdravotku, kedze pises, ze ho mate 3 roky. My teraz tiez predavame byt a muz aj navrhol, dat ho do prenajmu, ale ja uz nikdy viac nedam nic do prenajmu. Mala som ho raz v prenajme, ale kym som niekoho normalnejsieho nasla (to som ho ani neprenajimala draho) tak to trvalo a nakoniec s nimi bolo tolko starosti, byt v hroznom stave, tolko penazi som dala len do cistiacich prostriedkov, ze hruza. Natahovat sa o najom, lebo malokto zaplati nacas. Susedia sa stazovali, no des.
Odpovedať
Som si spomenul: http://www.modrastrecha.sk/forum/pren...
Odpovedať
predat. S prenajmom je dost roboty a to najma pri komplikovanych najomnikoch.... takze urcite predat, lebo budete z toho zahranicia musiet riesit problemy. A ked sa neplanujete vratit, tak nema zmysel ho drzat.
Odpovedať
@alison13 treba zvazit naozaj vsetky faktory. prva vec je ci budete vediet predat buduci rok, kedy sa chystate odist, byt tak aby ste boli po vyplateni hypoteky aspon na nule alebo v miernom zisku. teraz su byty dost vysoko, ale co bude o rok su len prognozy a nik to nevie... opacna strana mince, ake su naklady na byt (hypo, spravca, voda, plyn, elektrika, kurenie, poistenie nehnutelnosti, dan z nehnutelnosti, retransmisia, in...) a ci viete na najme dostat aspon o cosi viac ako su tieto realne naklady? viac preto lebo raz za cas bude treba do bytu nieco mozno investovat, tak aby to neslo z vazho rozpoctu, ale z toho co si byt na seba zarobi. ak by ste dokonca vedeli byt po tomto vsetkom na najme este aj ziskovi, nie je o com... ale, dolezite otazky su, aky je dopyt po podnajme vo vasej lokalite? udrzi sa tento dopyt? aky je vas byt, je pekny, vybaveny a ma dobru polohu? Skratka ci je byt lahko prenajatelny. (ak chytis slusnych najomnikov, tak ver mi ani byt nebude zniceny a nic okrem beznych oprav ktore sa ti deju kdekolvek byvas a akokolvek sa o veci staras, ta nemusia cakat velke prerabky). Uprimne ak budete vediet buduci rok este zarobit na predaji, predala by som ho (pozor na dane za predaj bytu, ktory vlastnite kratsie ako 5 rokov, ale asi tam mate trvaly pobyt takze by ste ich nemali platit). ak nie, prenajimala by som ho dovtedy kym by sa nedal byt dobre predat. idete do CR, to nie je tak daleko. predaj sa da riesit aj po odchode z krajiny.
Odpovedať
vysvetlite mi niekto ako to je ked vlastne byt je banky,to sa môže predať? banka má na ten byt,jasné stop loptičku ako sa vlastne delia e ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alison13 mne pride lepsie riesenie take, ze byt budete prenajimat. Predsa len z toho budete mat peniaze aj na splacanie hypoteky a este nieco aj naviac. Niekoho urcite tu na Slovensku, kto sa o to bude starat, ked bude nejaky problem a vy budete bez starosti si zit v zahranici
Odpovedať
Profilova fotka
ze ceska republika, odpadnem.. ja ze co sa tu docitam, ze ako poradim ked som aj ja zil v cudzine.. nerieste nic a chodte do CR ako na dlhodoby vylet.. ja ze to bude Australia, Novy Zeland, Japonsko, Peru alebo min. Amerika, odkial je zlozitejsie sa dostat ak uz ste tam raz :D.. a CR? neriesil by som takuto dilemu... byt date do prenajmu a vybavene... a ked tak predate... neviete sa rozhodnut? hodte si mincu a drzte sa toho :D stale nechapem to CR :D :D :D sorry, za par hod. autom spat.. nie ako niekolko hodinove lety a s nimi spojene vybavovacky, financie, viza atd...
Odpovedať
@andyfoto precitaj si link na staru diskusiu ako chceli byt digitalni nomadi :-) a prave sa zacali pred rokom ucit programovat.... aj mi ten problem bol povedomy, pani si zmenila nick. Cele zle.... Tiez mi to pride absurdne, z prahy som v KE za 8hod nocakom, nepovazujem to za cudzinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka mne stacilo precitat prvych par riadkov a spomenutie CR co je aj vlakom, kedze sa stahuju do "cudziny" auto nebude po ruke hned, vlakom z prahy ako pises BA za 4h a KE za 8h... vazne som myslel ze nejaka extremna cudzina ked taketo zavane rozhodnutie riesia.. a ked pises ako pises o nomadoch... uz sa ani nevyjadrujem dalej :D ...
Odpovedať
@eeffka fakt, aj ja som si teraz spomenula :-D ja sama som bola tiez roky prec, byt som si nechala, ale neprenajimala. teraz ako by som nasla a predala :-D ale zas je rozdiel mat byt v BA, alebo ine vacsie mesto, alebo v hornej-dolnej na dedine. Ked sa teraz dusujete, ze sa v zivote nevratite, neverte tomu ;-) poznam veru velmi vela ludi, co sa vratili. a este ze CR, to nieje cudzina :-)
Odpovedať
Nerobila by som az take unahlene zavery, ze sa isto nevratite. To sa neda povedat, vselico sa moze sat, resp nevijst a co potom, nebudete sa mat kam vratit. Ja byt na vasom mieste, tak by som ho prenajala, nech si na seba co to zarobi a pokial vam vsetko vide ako chcete, tak by som ho predala. No podla mna sa moc v rozhodnutiach ponahlate
Odpovedať
@martin153 na pol roka do podnájmu...bohovská rada, nie je nič lepšie ako keď sa susedom vedľa v byte každého pol roka striedajú cudzí ľudia! :-p @alison13 predala by som. Presne ako Ti svokor otvoril oči - hladanie solídnych nájomníkov, riziko opotrebenia....plus starosti ak nájomníci robia neplechu, aj to sa bežne stáva - budete behať z ČR domov riešiť stažnosti susedov? Bytov nie je nedostatok, ak sa budete chcieť vrátiť, byt nový si nájdete určite.
Odpovedať
Na vasom mieste by som riesil prenajom. A to bud cez nejakeho spravcu alebo realitku. Menej na tom zarobite ak vobec ale hypoteka sa bude splacat a Vam ostane byt. Spravca by riesil najomcov a aj bezny servis. Za nejaky poplatok by sa urcite niekto schopny nasiel. Ale je jasne ze treba mat aj stastie na normalneho podnajemnika a spisat poriadne zmluvy...
Odpovedať
Viem že nechceš riešiť deti, ale otázka znie, či detičky nebudú z rozhodnutia, alebo zo zdravotných dovodov. Ak z rozhodnutia, tak je riziko že sa raz predsa zadarí a dieťatko si necháte. Predsa, časom sa mení všetko, aj rozhodnutia. A to by ste už niekoho na dedenie mali. Ak zo zdravotných dovodov, tak to je iné. A čo sa týka bývania v podnájmoch, teraz vám to nevadí. Ja som takto žil asi 6 rokov. A bol to mor. Neprajem ani vlastnej svokre a to ju naozaj nemám rád. Určite si to zvážte. Ak skončíte v podnájmoch, úprimne vás ľutujem ako ľutujem všetkých čo takto žijú.
Odpovedať
@pripad001 Obávam sa, že v našom meste, by som bola rada, keby za prenájom dostanem aspoň to, čo by som platila za hypotéku, čiže nič navyše. Ďakujem pekne za praktickú a dobrú odpoveď :) @hoblinka13 Na predaji nám vychádza, že by sme zarobili, nakoľko sme ho aj celkom pekne zrekonštruovali. Na prenájme by sme nemali nič navyše. @slavoslav vďaka za odpoveď, tiež si myslíme, že nás tu ten byt bude len nejako držať. Aj keby sa vrátime na Slovensko, tak by sme sa do tohto mesta určite nevracali :) @batwoman ďakujem ti za odpoveď, práve pre toto som písala do diskusie. Nie preto, lebo sa rozhodnem podľa toho čo mi napíšu cudzí ľudia do témy, ale preto, lebo mi odpíšu ľudia z vlastnej skúsenosti :) @andyfoto no priznávam, že som sa blbo vyjadrila s tou cudzinou, mala som hneď napísať že je to podobná krajina našej, no to je aj tak nepodstatné, pýtala som sa na niečo iné ;) A okrem toho, je to síce pár hodín cesty, ale keby tu mám nejakých problémovejších nájomcov, tak určite nie je tiež bohviečo cestovať aj "len" tých 6 hodín. @eeffka áno toto je moja stará téma, nick som si nezmenila, len som zabudla heslo na tento účet a tak som sa jednoducho prihlásila sem, nevidím v tom problém. Je to asi teda náramne vtipné čo, že ľudia menia názory :) Digitálne nomádstvo nás držalo úprimne zo 3 týždne, no ale potom sme uznali, že nie sme na to typy proste. Máme radi svoj kľud a zmenu len minimálnu, tak aj preto sme sa rozhodli len pre ČR - odpadá jazyková bariéra, život podobný nášmu a za rodinou vieme aj lahko docestovať. Ako som spomenula vyššie, blbo som sa vyjadrila s tou cudzinou, neuvedomila som si to nejako a nepovažovala som za potrebné spomínať krajinu kde sa chceme sťahovať, nakoľko otázka znela inak. @manilla Ja netvrdím, že sa na Slovensko nikdy nevrátim, no nemáme to v pláne a ak by sme sa aj, tak určite nie do nášho mesta. Keby sa z nejakého dôvodu chceme vrátit na Slovensko, tak by sme chceli potom kúpiť byt rovno vo väčšom meste. Keby nám tu ostane tento byt, tak nás to len zas prinúti sa vrátiť sem a dôvod kvoli ktoremu odchadzame je, žial, práca. @jabadaba vďaka za odpoveď k téme a mojej otázke :)
Odpovedať
@alison13 vy ste tak neprakticke osoby az sa mi vlasy jezia...ale tak nech sa paci rada odomna. byvas neviem kde mas kupeny byt, nehnutelnosti na hodnote momentalne nestracaju cize aky osoh budes mat z toh ze predas byt za 20/30/100? podla lokality a peniaze si strcis do vacku? nulovy, ba priam pojdete do minusu ak okamzite nekupite inu nehnutelnost. Idete do ciech, mama mia to je tot za rohom. neviete kde budete byvat, ci budete mat robotu, ci sa 3x nebudete stahovat , chces byt v podnajme. Tak bez svoj terajsi byt ako garantovany terminovany vklad, nic lepsie momentalne na zurocenie penazi nenajdes. s podnajomnikom nie je tolko ostary ak ma clovek zdravy rozum a spravi si poriadnu selekciu uz pri vybere. Viem ze je to diskriminacne ale ved je tu par tem o tom, ziadni robosi, rodiny s detmi, so zvieratami.... Cely problem je ze svokor by musel 1x za 2t dvihnut prdel a ist sa pozriet ci barak stoji.
Odpovedať
@arven86 byt mame 3 roky zachvilu a trvaly pobyt mame v nom od zaciatku. Ak v tomto pripade sa dan neplati? Citala som ze az po 5 rokoch je oslobodeny od dane ale o tom trvalom som si to nevsimla nikde. Vdaka za odpoved
Odpovedať
Neviem prečo ale veľa ľudí si myslí že prenájom je super zárobkova činnosť.Nie nieje.Prenajimam byt v krajskom meste.Mne po odpočítaní energií ostáva 100 eur.Byt je v centre je komplet prerobeny. Umakart nechcú už ani študenti.Najlepšie ti je prenajat mladej osobe alebo páru.Stále sú v práci a v byte sa nezdrzuje.Ešte k tomu biznis plánu povie že ako písali predomnou nájomník chce full servis.Nájomník odchádza a vraví v kúpeľni odišla ziarovka.Je to prkotina ale on odchádza a je mu to jedno tak musím kúpiť ziarovku.Som myslel že má porazí.Ďalšia príhoda zabuchol so dvere samozrejme kľúč vo vnútri.Vylomení zámku.A že to mám prísť opraviť lebo byt sa nedá zavriet a on to o pravit nevie.Že má v byte cenné veci..Si majiteľ tak sa starej.Som myslel že má porazí.A ešte k tým 100 eurem.Raz teda vymeniť vodomer tepla voda potom studená voda myslím že po 25 eur.Tvoj byt tvoj vodomer.Nájomník to nezaujíma.Koniec roka daň z nehnuteľností poistka sem tam nedoplatok.Za posledný rok tam mám teraz druhého nájomník.Ten tam je myslím 4 mesiac.Teraz bolo vyúčtovanie.Tepla voda nedoplatok 20 eur.Dá mi to ten čo sa tam len teraz nasťahoval? Nie nedá.V decembri nieco podobné a elektrinou.Tiež som si to zaplatil.Z cudzieho krv nárečie tak prečo sa nesprchovat pol hodinu keď sa rád sprchujem veď si platím nájom a majiteľ bytu na mne krásne zarába (pohľad najomnika) stačí tí to takto?A ešte raz zopakujem že byť je v krajskom meste v centre.Nie niekde na dedine.Neviem si predstaviť že by ten byť mal vyrobiť na splátku hypotéky a ešte aby mi ostalo na nedoplatky žiarovky a čo ja viem na čo ešte....Byt prenajimam 3 roku zatiaľ som mal stále šťastie na nájomníkov ale po úvahe a min zárobku reálne uvažujem že byť predám a kašlem na to...To si radšej kúpim väčší byt pre seba.Za tie drobné do nestojí.
Odpovedať
@eeffka mame 3.5 izbovy byt tak predpokladam ze to bude prave rodina s detmi co bude mat on zaujem a nie len bezdetny par. Ja viem ze je mozno dobra možnosť aj prenajimat ale zlakla som sa tych problémov ktore mozu lahko nastat pri nezhode s podnajomcami. A nie sme tak velke mesto ze by som si mohla selektovat. Ale ok vdaka za radu, rada si vypocujem kazdy nazor. Prave preto som sa spytala aby sme sa neunahlili a aby sme si vypoculi realne skusenosti ludi co to možno riesili a mozno sa unahlili a nieco teraz lutuju.
Odpovedať
@horalky presne toto sme si najskor vobec neuvedomovali a ked nam svokor povedal ze je to aj dost starosti a povinnosti ak sme sa pravdupovediac dost zlakli. Takze vdaka aj tebe za tip :)
Odpovedať
@alison13 presne tak, 2 a viac izbovy byt = rodina alebo studenti, resp.ine partie, matka s detmi po rozvode, atd. Resp.by sa ti to tam striedalo... Teraz su hypoteky tak nizko a dostupne, ze zvacsa si "slusni" ludia kupia, svoje a do prenajmu idu ti ostatni. Su to starosti, to je fakt. A pozname slovac, co nie je moje,s tym sa moc nemaznam. Mozno keby nemate na byt hypo a viete byt na prenajme ziskovi, tak by som popremyslala, inak nie. A keby aj cosi zarobite, vzdy musite vrazat € do udrzby a oprav.
Odpovedať
@alison13 @batwoman moj otec to vyriesil tak ze 3izbovy prenajima ako 2ku, nema to na "zarobky", jednu izbu pouziva ako sklad. a tym vyradil zo zaujemcov tie partie, sharovanych studakov a rodiny
Odpovedať
@batwoman ved toto, ze najpravdepodobnejsia je ta rodina s detmi a to naozaj nie je bohvieco. Co som pozerala najmy v nasom meste tak by mi to stacilo na pokrytie hypo a mozno by mi ostalo 20 eur ak aj vobec.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?