Predaj zdedenej nehnuteľnosti a daň

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako to funguje pri predaji zdedenej nehnuteľnosti a následnej dani z predaja. Nehnuteľnosť je darovaná cca 2 roky a neobývaná. Dediči chcú dom predať a boja sa vysokej dane. Funguje to aj v tomto prípade tak, že sa predávajúci platí daň len z rozdielu medzi predajnou cenou a cenou určenou znalcom? Napr. predajná cena 27000, hodnota určená znalcom 22000= daň z čiastky 5000 €. Prosím naozaj o objasnenie,lebo už som sa v tom nejako stratila :-S
Odpovedať
1
2
tak nehnuteľnosť bola darovaná alebo zdedená? ak bola zdedená a dedičmi boli deti, manžel/manželka a pokiaľ človek po ktorom sa dedilo vlastnil túto nehnuteľnosť dlhšie ako 5 rokov, tak táto nehnuteľnosť je oslobodená od platenie dane. ostatní iní dediči sú povinní platiť daň z príjmu. pochybujem, že by kupujúci zaplatil daň. daňové priznanie musí do konca marca nasledujúceho roka podať predávajúci...
Odpovedať
@petertn pardon, ja som to tam zle napísala. Nehnuteľnosť- dom zdedili 3 deti po otcovej smrti. Otec tam žil celý svoj život. Momentálne je cca 2 roky neobývaný (odkedy otec zomrel). Teraz chcú dom predať za 27000, ale boja sa že budú platiť daň z celej predajnej ceny, a budú na tom stratový. Aj keď reálne cena domu je cca. 22000.
Odpovedať
@majka_snv pokial bol otec vlastnikom nehnutelnosti minimalne 3 roky pred smrtou ( 2roky su majitelia uz dedici ) nebudu platit dan s predaja nehnutelnosti ani odvod do zdravot poistovne.
Odpovedať
Profilova fotka
nestotožňujem sa s predchodzími vyhláseniami, tých podmienok je viac, ale 5 rokov platí stále.
Odpovedať
@jan45 Ak sa môžem pýtať, ako je to podla vašich poznatkov s platením dane z predaja zdedenej nehnuteľnosti?
Odpovedať
@jan45 a s cim sa nestotoznujes - citaciu zakona si najde na internete - naco tu splietat a zahlcovat pdmienkamy - trvalym pobytom , dedenim v priamom rade, zaradenim nehnutelnosti do obchodneho majetku ked jasne uviedla ze otec bol majitel cely zivot a oni su 2 rok - tak tu nieje co riesit - ale tocit mozeme o vselicom.
Odpovedať
presne ako napísal ultra - priami dediči neplatia žiadnu daň pokiaľ ten po ktorom to zdedili, vlastnil túto nehnuteľnosť viac ako 5 rokov. taktiež by stačilo keby ju vlastnil 3 roky a dediči ďalšie 2, čiže vždy musí byť súčet viac ako 5 a vtedy je to všetko oslobodené
Odpovedať
http://www.etrend.sk/financie/trend-s... Zdedená nehnuteľnosť Ak sa predáva nehnuteľnosť zdedená v priamom rade (rodičia, deti, starí rodičia, vnuci) príjem z predaja je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov). Príjem z predaja nehnuteľnosti získanej dedením v nepriamom rade (napríklad po sestre, bratovi, ujovi) by bol oslobodený od dane až po piatich rokoch od dňa, kedy dedič nadobudol takúto nehnuteľnosť do vlastníctva. Príklad: V marci 2013 daňovník predal pozemok, ktorý zdedil v decembri 2010 po smrti otca (dedenie v priamom rade). Otec daňovníka (poručiteľ) kúpil pozemok v decembri roku 2004. Príjem z predaja pozemku je oslobodený od dane, pretože od nadobudnutia pozemku poručiteľom (otcom) do predaja pozemku daňovníkom uplynulo viac ako päť rokov.
Odpovedať
Ďakujem Vám veľmi pekne, ani neviete, ako ste mi tým pomohli, že je to oslobodené od dane v tomto prípade. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@petertn Mohli by ste mi prosim pomoct objasnit podobnu situaciu? Mama pred 2 rokmi zdedila nehnutelnost na lazoch od jej tety, ktora nemala priamych potomkov (teta s ujom nemali ziadne deti, teta bola sestra maminho otca). Dom bol ohodnoteny na 20 tis Eur, no ale mame je skor na tarchu a chce sa ho zbavit a chcela by ho predat za 10 tis Eur. Mama je na dochodku, a pobera iba dochodok, iny prijem nema. Platila by v tomto pripade nejaku dan? Ak ano, kolko? A ako to je s odvodmi? Tie by musela platit tiez? Dakujem za pomoc s objasneninm situacie.
Odpovedať
@gombicka ano,bude platit dan ,aj zdravotne odvody,lebo nehnutelnost nevlastni 5rokov
Odpovedať
@gombicka dan je 19perc. a zdr.odvody 14
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gombicka kedze mama nebola pria ma dedicka cize nededila po rodicoch alebo starych rodicoch tak dan by mala platit. Dedila po tete a tam sa dan plati.
Odpovedať
@gombicka nepocuvaj doleuvedených nakolko rozpravaju hluposti @maria123 @dzonyby ak zdedila byt ohodnoteny na 20tis a preda ho za 10 je 10v minuse cize NEPLATI ani dane ani zdravotne fondy !!! ale ma povinnost podat danove priznanie ak by zdedila za 20 a predala za 22, dan a fondy by platila len zo zisku cize 2000 dokladuje sa to dedicskym rozhodnutim a následnou KP zmluvou.
Odpovedať
@eeffka to sa dalo napisat aj bez tych vasich uvodnych invektiv
Odpovedať
@eeffka sorry mas pravdu..otocil som si cisla :-)
Odpovedať
@gombicka ja na tvojom mieste by som išla na DU a by som sa opýtala ako to je.
Odpovedať
@marta2610 @gombicka https://www.financnasprava.sk/sk/obca... cast predaj nehnutelnosti nadobudnutej dedenim
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vam vsetkym za rady. tiez si myslim, ze by platit nemala, lebo uctovnicky bude vlastne v minuse, ale zavolam aj na to danove. Dakujem krasne
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
ahoj prosím a podľa čoho viem akú výšku dane musím uhradiť, našla som články v ktorých sa píše 19%, 22% alebo 25% podľa čoho sa to určuje? ďakujem
Odpovedať
19% je štandardná daň, 25% je tzv. milionárska (pri vyššom daňovom základe)
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka ahoj mam otázku partner ma zdedene pozemky hodnota pozemku je 7000 a on ich predá za 1700 e tak bude musieť platiť daň abo nie už som sa v tom stratila.. :-S ]-(
Odpovedať
@misa107 z nejak mi unika preco by predaval za 1700 ked odhad je na 7000? ak je to naozaj tak a je to uplne podcenu ani nema z coho platit...ked bude v strate po kom dedil?
Odpovedať
Ak možem oživim tuto temu s otazkou: Manželke zomrel otec, ostal po nom majetok, medzi inym aj rodinny dom, v ktorom sme sa rozhodli my byvat, ale samozrejme museli sme vyplatit dvoch ustupujucuch dedicov, chcem sa teda spytat, maju oni povinnost zaplatit dan z tychto penazi, ktore od nas dostali? Každy z nich cca 50 000,.-€. Dakujem
Odpovedať
@aeqitas trochu divná otázka?!dom je na koho teraz napísaný?a čo to je ustupujucuch dedicov?a prečo ste ich vlastne vyplatili?a máte to podpísané,že ste im dali po 50 000 e?
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka ceny som uviedla obrazne
Odpovedať
@aeqitas Ak ide o dedenie v priamom rade, tak sa do doby pre získanie oslobodenia od dane (5r vlastníctva) započítava aj doba vlastníctva poručiteľa.
Odpovedať
@eeffka kde sa v zakone pise o sudnoznaleckom posudku?? V nepriamom rade sa platia dane do 5 rokov od dedenia,,,je jedno za kolko to predaju,,,aj pod cenu,,,... Hluposti nekecaju ti co tvrdia opak ako ty,,,
Odpovedať
@montreal neviem na co reagujes ale ake predas nehnutelnost za 5000 a naklad k nej mas za 10000, neviem kde som pisala o sudnoznaleckom posudku, ale ak si byt nejakym sposobom nadobudol tak k nemu nejaky doklad o cene mas, tak podas danove a vyjde -5000 ake dane chces platit? zaporne?
Odpovedať
ak nededi v priamom rade a nevlastni nehnutelnost viac ako 5 rokov, tak plati dan z akehokolvek prijmu. pretoze kupna cena = 0 kedze to zdedil. akakolvek cena, ci aj nizsia, je prijem. takze dan 19% + 14% zdravotke.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?