Predaj spoločného dvora

Ahojte, máme spoločný dvor s jedným pánom.. Je to rozdelené všeliako ale nie dobre ... predok je ich majú tam starý zchátralí dom, potom ide náš dom a náš kúsok pozemku, za naším domom je zase ich, kde majú starý orech čo sa mi už poaly opiera o novú strechu...a potom sú záhrady rozdelené na polovicu ( ich je zarastená a špinavá nevyužívaná ako aj všetko ostatné..nežijú tam o všetko sa staráme my - okrem domu ten fakt chátra) Tento pán si za to vypýtal 16000 euro a že mu to aj ohodnotil odhadca ...akurát ten posudok bol len na jednu stranu ... čo náíš ked sme dali odhadnúť cenu bol ako kiniha hrubý ... Čo vy na to ? JA osobne si myslím že za schátraný dom a zarastenú záhradu a o dvor o ktorý sa xy rokov staráme je to proste veľa. Lebo aj na náklady ktoré súvisia s týmto by som platuila ja a myslím že by to bolo tiež drahé Čo si o tom myslíte?
Odpovedať
cena je taka, aku chce dat kupujuci/ trh ja by som riesil orech, pretoye strom taha vlhkost pod seba a moze poskodit zaklady na dome ,lebozacne liest hocikde korenmi skus riesit vymenu pozemkov
Odpovedať
@maji182 Ja by som si zavolala svojho znalca,nech on zhodnotí,ale pre pokoj k nezaplateniu ked to bude vaše,treba písať ?je to m2.
Odpovedať
@maji182 súhlasím s @marta2610 ide aj o to koľko sme ochotní zaplatiť za svoj pokoj. Orientačnú cenu pozemku viete odhadnú podľa lokality/ m2 .... proste po čom idú okolo pozemky (zdroj realitné stránky, susedia..). Ale u vás cenu ovplyvňuje aj to, že získaním toho pozemku výrazne zvýšite cenu vlastnej nehnuteľnosti (spoločný dvor = prakticky nepredajné) a môžete mať väčší klud. Na druhú stranu cenu môže znižovať vo váš prospech ak viete že predávajúci potrebuje súrnejšie peniaze. Trhová cena je proste vždy hlavne o ponuke a dopyte. ;-)
Odpovedať
No ono by sme záhradu a rolu až tak nepotrebovali nám ide hlavne o tie rozkúskované časti a starý dom. A pokoj máme aj teraz ide len o to ako to vyzerá ... nie je to žiadna sláva ked vám pred domom tróni ozruda rozpadávajúca sa a bráni vám dorobiť váš dom .... Tiež som rozmýšlala nad znalcom našim a asi to aj tak budem riešiť, len dnes nastal ešte jeden problém.. Pán to dedí po mame .... a je to tak ze polka otec a stvrtky dvaja bratia ..akurát to je taká rodina že na nože takže to bude ešte len srNDA ..a s tým orechom zatiaľ nič nemôžem robiť pretže to nie je moje ... celé je to na dve veci :/
Odpovedať
dom ma 30m2 pri dome pozemok vonku má 60 a vzadu za domom to je tiež 60
Odpovedať
@maji182 Dom 30m2 a pozemok 120m2 achce za to 16000 E?!!!!!!!!!!Nerozumiem tomu polka otec a stvrtky dvaja bratia?!To kto je ten otec koho?
Odpovedať
Nie zle som sa vyjadrila .. k tomu ešte treba pripočítať záhrady a tie majú 1,5 ha no otec je toho pána od ktorého to chceme kúpiť :) a ten jeho otec je v sanatoriu lebo ho bil syn pánov brat ,,, komlikovane to maju ...
Odpovedať
@maji182 Takže dobre tomu rozumiem,že mama -žena umrela,ktorá mala muža a 2 synov?a ten muž je v sanatoriu?A tento jeden syn vám to chce predať? :-(Omylom som dala,že sa mi to páči,šla som kliknúť na odpoved,pardon.
Odpovedať
aano presne tak, ale ten otec z toho nic nechce sam mi to povedal ze len chce mat od tych dvoch svaty pokoj ...a taak ale aj tak to nebude take lahke lebo pred notarom sa to bude platit aby nenastal nejaky problem ... ale bude s tym este problemov tym som si ista ...:(
Odpovedať
Píšeš,že polka otec a štvrtky dvaja bratia?!Čo ja viem polka otec a druhá polka ide delene 3 to znamená po 1/3 otec,1/3 syn a 1/3 druhý syn,prosím opravte ma ak sa mýlim.
Odpovedať
Profilova fotka
@maji182 ahoj, urcite treba pockat na dedicské konanie, to trvá, ze aj vase roka. Ak je nehnutelnost v dedicskom konaní, tak je tam tarcha a nemoze byt ponúknutá na predaj. @marta2610 Výsledky dedicského konania závisia aj, ci tam je platný testament, a iné faktory, ale to je uz problém dedicov a nie tých, co chcú kúpit tú nehnutelnost. @maji182 Treba sa pozret na katastri do vlastníckeho listu, kolko je presná výmera aké sú tam iné tarchy. Ako ty píses, spolocný dvor, je len vtedy, ak sú tam viacerí vlastníci, ak sú vlastníci len oni toho pozemmku a vy pozemku za tým, tak to nie je spolocný dvor, ale musí byt v tarchách zapísané právo prechodu. Urcite si daj aj ty spravit znalecký posudok ohladne ceny, ak ti to za to stojí. Cena zálezí od lokality, píses, ze 1,5 ha záhrady nie je to náhodou 1,5 árov, to by bolo 1500 m2 + to ostatné, cena 16 000 za takýto pozemok je naozaj reálna a by som povedala, ze este nízka. A, ze ste roky udrzovali cudzí pozemok, ak nie ste vlastníci, tak to je skor na dobrovolnej báze. Za to náhradu nedostanes.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som riešila min. rok niečo podobné. Tiež spoločný dvor, starý susedov dom, náš ovocný sad a poprehadzované mini záhradky. Samé obmedzovania prístupu zo strany susedov neustále robenie napriek ( napr. zozbieranie ovocia z nášho sadu ). Museli sme si to so susedom rozdeliť urobiť zámenu tých záhrad a zaplatiť geodeta, aby to vytýčil a zacvakať notárke a katastru. ( Suseda síce zo začiatku vymýšľala, že ona chce predať a kúpiť, ale nakoniec sa nechala presvedčiť a išlo to 1 notárskou zápisnicou.) A aj keď to bolo naše ( podielové spoluvlastníctvo), tak je to stále naše, ale vlastné a s nikým sa nemusíme deliť ani na papieri a odvtedy je pokoj. A vyšlo to do 700 €.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jarun Súhlas s tým čo píšeš, len jedna poznámka 1,5 ára nie je 1500 m2 ale 150 m2 (1 ár = 10m x 10m t.j. 100m2). 1,5 ha = 15 000 m2 ( 1ha = 100 árov = 100m x 100m = 10 000 m2 ) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 potom som si to uvedomila aj ja, takze sa omluvam, z popisu toho moc jasné nie, ale ja som predpokladala podla tej ceny, ze tá záhrada bude asi 15 árová, 1,5 ha, tak to asi nie a 150 m2 to je moc málo. Treba to vsetko overit na tom kataster portali vyhladavanie podla vlastníka najprv priezvisko potom meno. @maji182
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki prosim ta mozes presnejsie popísat to podielové spoluvlastníctvo. To potom nemoze byt vás pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Zrušenie podielového spoluvlastníctva je možné dohodou - notárskou zápisnicou, alebo súdom. My sme sa dohodli a veru to, čo bolo na pôv. LV uvedené ako 1/2 spoločného dvora je teraz vyčíslených ako 350m2 a je v našom výlučnom vlastníctve:-) Jednoducho spoločný dvor - sused s manželkou vlastnil 1/2 a Ja s manželom 1/2. Bol to typický spoločný dvor so sedliackymi úzkymi domami postavenými za sebou a malými záhradkami na konci. Domy neboli spoločné, ale každý mal svoj LV. Sused mal dom na spodnom konci, vedľa domu začínal spoločný dvor , ktorý pokračoval až nakoniec pozemku. Za susedovým domom nasledovala naša záhradka, naša chalupa a náš ovocný sad a susedova mini záhradka. Sused vždy keď chcel ísť do záhradky, tak cez celý spoločný dvor. Podielové spoluvlastníctvo spoločného dvora sa rozdelilo a vymeralo a záhradky sa zamenili tak , že susedova pripadla nám a my sme mu dali tú našu a tým sa sused dostane od domu k svojej novej záhrade a nemusí prechádzať cez celý dvor len po svoju záhradu a tam je už hneď plot a za ním je všetko naše :-) ...A rozdelením spoluvlastníctva cca 700m2 sa vytvorila nová parcela a stali sme sa stali výlučnými vlastníkmi tej 1/2 a máme nový LV. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki a ko ste riesili právo prechodu, ked musíte prechádzat cez susedov pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Práve pre ich obmedzenia, že nám zatarasili celý spoločný dvor, sme to rozdelili. A právo prechodu sme už nemuseli riešiť, lebo sme to rozdelili tak, že sa k našej záhrade dostaneme z opačnej strany.
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki dakujem, myslela som si, ale kazdý takú moznost nemá, takze musí byt definované v tarchách právo prechodu cez ten a ten pozemok a potom uz pustit musia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Sorry, ale riešime tu Tvoju situáciu alebo @maji182. Ja som len popísala moju osobnú skúsenosť ako sme situáciu vyriešili my. Aby som @maji182 poradila. A tu Ty si ako sem prispela do fóra okrem toho, že vyzvedáš ? Máš osobnú skúsenosť alebo vieš sem poradiť komplexnú radu ? Píšeš len útržkovite o dedičskom konaní, ale @maji 82 spomenula dedenie s presným popisom podielov. To znamená, že tam asi už dedičské prebehlo a vtedy na LV ťarcha nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki ty si nejaká podrázdená nie? Tak ku mne asi tazko, ono je vela situácii a z popisu problému maji182 to naozaj nie je jasné... Takze snazím sa poradit, asi tak, mám osobnú skúsenost, lebo máme prechodný pozemok, ale viem, ze niekedy si ludia namýslajú kadeco, ale podstatné je, ze co majú v LV. Pekný den, nedotykavka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Nie som podráždená. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?