Predaj nového domu, ktorý nie je v katastri

Ahojte, známy ma postavený uplne nový dom (kolaudované maj 2019) a chcel by ho predať. Ale neni este v katastri zapísaný ako rodinný dom. Zevraj aby neplatil daň z predaja domu. Vie ho aj tak predať, ze Nieje zapísaný na katastre ako rodinný dom? 🤷‍♀️
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzzka303 ak ho niekto kupio preco nie... preda ho ako stavbu... za cenu urcite nizsiu ako skolaudovany dom..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzzka303 predať predá, ale ako písal richard iba ako stavbu, cena bude nižšia o dosť ako keby je už zapísaný v katastri, nemôže na to počkať?
Odpovedať
@richard71 skolaudovany uz ho má. Chce ho predať, ale neni v katastri zapísaný ako rodinný dom ( lebo zevraj pri predaji nemusí platiť daň z predaja ) Ale ako ho preda, co da do kupnopredajnej zmluvy? Toto nechápem
Odpovedať
@guesell on to chce tak predať, aby neplatil daň z predaja, ci take nieco. A 5 rokov je dlha doba...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzzka303 no tak, ale v tomto prípade, ak je už skolaudovaný ako rodinný dom, ale nie len zapísaný, tak to už sa nedá predať ako stavba, resp. rozostavaný dom.
Odpovedať
@zuzzka303 nie je zapísaný na katastri ani ako rozostavaná stavba? Aj to už by bol dátum nadobudnutia. To za prvé, ale za druhé ak ide o skolaudovanú novostavbu, nie kúpenú ale postavenú vlastnou výstavbou (je jedno či svojpomocne, alebo dodávateľsky), tak je určujúci dátum kolaudácie a nie zápis do katastra. Zdroj internet. Ešte sa samozrejme môže danový základ znížiť o preukázateľné náklady. Netuším čo všetko, ale zrejme splátky úverov, nákup pozemku, faktúry z výstavby... https://www.financnasprava.sk/sk/obca... https://www.etrend.sk/financie/kedy-j...
Odpovedať
nepreda to a zase nejak na tom katastri byt musi zapisany ked bol kolaudovany uz, ak mas teda spravne informacie, ak je kolaudovany tak sa nepohne bez dane a na zapis caka ci necaka ci ako to je?
Odpovedať
Profilova fotka
nieco byt v katastri musi, je skolaudovany, ale nieco tam proste je, ak je uz po kolaudacii uz ho bez dane nepreda si myslim :/
Odpovedať
Tu sa dost pletu hrusky s jablkami. Dan sa neplati z domu, ale z prijmu. Oslobodenie plati len od prijmu z predaja nehnutelnosti vo vlastnictve 5 a viac rokov. Tu ale ide o prijem z predaja majetku, cize neviem o ake oslobodenie by malo ist. Prijem z predaja by mal tak ci tak uviest buduci rok vo svojom danovom priznani a moze si odpocitat naklady na vystavbu. A neviem kto by kupoval vec (dom), ktorý ani nie je zapisany v katastri. Ako sa uvedie predmet predaja? Cele zle, je to spekulacia.
Odpovedať
@kreola jemu ide o to. Ze postavil si dom, a dostal neodmietnutelnu ponuku prace ale v BA. Tak tuto nehnuteľnosť potrebuje predať. A chce sa presťahovať niekde bližšie k BA.
Odpovedať
@zuzzka303 Zuzka rozumiem. Ale ked skolaudujem, tak prva cesta je na kataster a davam si to zapisat. Inac to nemam pravne v poriadku a moze byt s predajom veci problem. Keby dom nebol skolaudovany, to by bola trosku ina vec, ale aj tak. Ak z toho nechce nejaky vyrazne velky financny profit, tak ho to nezruinuje predsa ked zaplati dan. Dan sa plati z rozdielu medzi predajnou a obstarávacou cenou (jeho vynalozene naklady). A to by sa snad dalo.
Odpovedať
@kreola nemá žiadne výdavkové doklady (firmy robili bez faktúr )
Odpovedať
Článok sa načítava...
Úplne bežne je možné kúpiť stavbu, ktorá je nezapísaná v katastri. Platí to najmä vtedy, ak je stavba skolaudovaná. Zápis v katastri má v takom prípade len evidenčné účinky.
Odpovedať
@zuzzka303 pokiaľ sa mu to podarí predať, tak to môže. Veď potom si to dá majiteľ zapísať na svoje meno. Len by som si dal pozor, aby bol skolaudovaný.
Odpovedať
@draik Prosim a ako bude predavajuci na kupnej zmluve deklarovat vlastnictvo k veci? Obavam sa ze takto moze dojst aj k viacerym prevodom domu na iného vlastníka .... je to cele pravne neosetrene a podla mna je to nesulad medzi pravnym a skutocnym stavom. Pises, ze zapis ma len evidencne ucinky. Ale kupujuci bude chciet vklad ak ma byt skutocnym vlastníkom domu, nie len zapis....ale nie som pravnik, to len tak uvazujem. Mozno sa mylim, ale takto sa podla mna neda obist dan z prijmu (z predaja nehnutelnosti).
Odpovedať
A ako je to ak niekto vlastni pozemok viac ako 5 rokov,ale dom je bud rozostavany,teda neskolaudovany,alebo je skolaudovany napr.3 roky.Ako sa poom plati dan z prijmu a zdravotne odvody?
Odpovedať
@kreola Zápis skolaudovanej stavby do katastra sa nerobí vkladom, ale záznamom. Deklarovať bude kolaudačným rozhodnutím a prideleným súpisným číslom. Nikto nikomu nebráni vyplatiť kúpnu cenu až po zázname do katastra (60 dní).
Odpovedať
@kuracinarez Príjem z predaja pozemku a zo stavby sa posudzuje zvlášť. Rozdielne sa tiež nazerá na to, či je alebo nie je rozostavaná stavba zapísaná v katastri. Ak je stavba skolaudovaná, 5 ročná lehota začína plynúť kolaudáciou.
Odpovedať
No okrem iného, je dosť možné že banka, ak sa bude kupovať na úver, bez LVcka úver neposkytne. Čize jedine že sa a niekým dohodne, ja by som do takejto kúpi veľmi nešla.
Odpovedať
@draik Priklad:pozemok kupeny za 50 000,po piatich rokoch realna hodnota 100 000.Dom postaveny v hodnote 100 000.Bol by skolaudovany 3 roky. Ak sa preda za 250 000,pocita sa:250 000-50 000-100 000,teda sa zaplati dan a zdravotny odvod z hodnoty 100 000?
Odpovedať
@kuracinarez áno a to je aj správne. To by sa potom ľahko podnikalo stavebníkom. By si kupovali domy a predávali ich, žili zo zisku a neplatili žiadne odvody a dane. Ak na tom človek má zisk treba z toho platiť odvody a dane. Ak nie mal by to preukázať a neplatiť alebo platiť z rozdielu.
Odpovedať
@igor256 Mne sa to az take spravne nezda.Dan z prijmu je ok,ale zdravotne odvody su blud.
Odpovedať
@kuracinarez Prečo znižujete základ dane o kúpnu cenu pozemku, keď táto transakcia (príjem z predaja pozemku) je od dane oslobodená? Dom predaný za 250, náklady naň 100, rozdiel 150.000.
Odpovedať
@draik Aha.Teda vyhodnejsie by bolo,ak by pozemok nebol oslobodeny od dane.
Odpovedať
@kuracinarez Všetko treba ošetriť v zmluve, ak v zmluve bude uvedené, že pozemok sa predáva za 100 000€ a dom za 150 000€, tak príjem za pozemok oslobodený, príjem za dom sa zdaňuje, príjem 150 000 náklady na výstavbu 100 000 a zdaňuje 50 000€.
Odpovedať
@kuracinarez Ako by to mohlo byť výhodnejšie, keď v takom prípade by základ dane bol 200.000?
Odpovedať
@draik No ved ste pisali,ze sa neda znizit zaklad dane o cenu pozemku,lebo je od dane oslobodeny.Dom predany za 250,naklady nan 100,rozdiel 150 000.A ak by nebol pozemok oslobodeny od dane,tak by to nebolo 250-100-50,rozdiel 100 000?
Odpovedať
@kuracinarez Tých 250t je cena aj s pozemkom? V tom prípade musíte rozdeliť príjem na cenu pozemku a cenu stavby. Niekto to robí tak, že nadhodnotí cenu pozemku (oslobodeného od dane) na úkor stavby, ale neodporúčam to prestreliť.
Odpovedať
@draik Dakujem.Ano myslel som aj s pozemkom.Ale bol to len priklad.Momentalne nic nepredavam..Len ma zaujala tema,tak som sa opytal.Takze sa to dava do zmluvy na dve rozne polozky.Pozemok a dom.A ked bol pozemok kupeny za 50 000,je oslobodeny od dane a trhova cena je 100 000,da sa dat do zmluvy ze predavam pozemok za 120 000 (to by bolo oslobodene od dane) a dom za 130 000(naklady nan boli 100 000),Teda 130 000-100 000=30 000.Kolko by uz bolo prestrelene?Ako to urady vyhodnocuju ze co je akurat a co je prestrelene?
Odpovedať
@kreola A keby si zavolal odhadcu,aby mu nehnutelnosť ohodntil a podla toho by sa rozhodol dom predať a z toho čo bude mať naviac z toho si zaplati dan.A ak sa dohodne s kupujucim tak na papier da len časť a ostatne da mu do ruky,ale to je len na dohode a či ešte takeho kupca najde no neviem v dnešnej dobe su ludia už viac opatrny,ako boli kedysi.Ale možno sa mýlim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?