Predaj nehnuteľnosti skôr ako 5 rokov po kúpe

Dobry den,chceme predat dom ktory mame 3roky,prerabali sme ho sami.nove omietky,dlazby,kupelnu,wc,atd vsetko svojpomne takze nemame faktury za pracu ktoru by sme mohli preukazat aby sme nemuseli platit dan za nehnutenost.Na nete pisu ze sa mozu dat aj naklady vo vlastnej rezii no neviem co presne pod tym myslia,neviete poradit?
Odpovedať
1
2
6
@654852 myslia tým to, čo ste do toho domu investovali, čiže sumu za prerábky.
Odpovedať
Ak nemáte faktúry na prácu, tak do nákladov môžte dať len materiál (svojpomoc nákladom nie je).
Odpovedať
samozrejme musíte to vedieť vydokladovať
Odpovedať
A okrem dane zo zisku platenej daňovému úradu vás následne skásne ešte tuším aj zdravotná poisťovňa, do ktorej sa tiež platí nič iné ma nenapadá "výpalné" zo zisku. Aspoň pred dvoma rokmi to ešte platilo a nemám vedomosť, že to niekto zrušil. Paradoxom je, že okrem jednej štátnej sú všetky ostatné súkromné firmy !!! Ak im budete posielať jurošíky asi si právom budete klásť otázku "Čo už tie majú čo profitovať na vašich mozoľoch zo svojpomoci na stavbe. !!!???" Ale taká je realita!!! Moja rada. Nájdite si čas, stretnite sa s nejakým dobrým účtovníkom, resp daňovým poradcom, aby sa vám to nakoniec vôbec oplatilo. Možno rozumnejšie bude 2 roky s predajom počkať. Na "priateľské" rady ako risknúť to a nepodať daňové priznanie", by som ale nedal ...náhoda je....
Odpovedať
@654852 Dan za nehnutelnost je nieco uplne ine, tu platit musis ;-) Ty asi myslis na dan z prijmu / z predaja nehutelnosti/
Odpovedať
ďakujem vsetkym,tak kašlem na predaj to si pockam,myslím ze aj tak bez toho platím štatu dost.
Odpovedať
@pripad001 mozte mi prosim poradit za ten rozdiel sa kolko bude platit percent. Pocula som ze 34%. Nevi,co je na tom pravda,ze 20% statu a ostatne neviam tym 14%. Je to az tolko?? To sa potom oplati naozaj pozkat 5r. Na dome sme nic neprerabali..
Odpovedať
A ako ste ziskali ten dom? Ked ste ho kupili budu dan vypocitavat z rozdielu kupnej a predajnej ceny.Ak ho mate darom alebo ste ho ziskali hocjak zadarmo a nic ste do toho nedali,neoplati sa ho do 5 rokov fakt predavat.
Odpovedať
@654852 to viem, ze z rozdielu, len neviem, kolko percent?? a dom sme zdedili
Odpovedať
@sekynka 20 je dan zo zisku a 14 sa plati zdravotnej poistovni. Samozrejme oboje sa počítajú z rozdielu nákup(náklad) predaj. Ak je predaj vyssia cena = zisk. Všetky bločky faktúry za materiál/prácu a nákup pozemku sú nákup(náklad).
Odpovedať
pri predaji nehnuteľnosti sa tiež daň neplatí ak si zdedil v priamom rade nehnuteľnosť,ak platíš tak daň sa platí iba zo zisku a to 19 % a 14 % ZP. @sekynka
Odpovedať
@marta2610 dakujem za odpoved. tak toto som ani netusila pred tym, ako sme dali dom do realitky... kolko sa bude teraz asi platit pokuta, ked poviem realitke, ze som si to rozmyslela s predajom a dom by som si chcela radsej ponechat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pripad001 dakujem za odpoved, aj ked na zaciatku som toto vobec nevedela :(
Odpovedať
@654852 príklad dom ste kúpili za 50 000 e,chcete zaň 100 000 e,rozdiel je 50 000 e z toho máš preukázateľné náklady bločky,faktúry na 30 000 e teda rozdiel je 20 000 a z tejto sumy platíš daň z predaja 19%a ZP 14 % do nákladov si dáš aj províziu realitke.Určite máš zmluvu s realitkou a tam máš uvedenú pokutu,väčšinou to majú tak ošetrené,že pokute sa nevyhneš.
Odpovedať
@sekynka pokial sa nenasiel zaujemca, tak nemas preco cokolvek platit, proste rursi ponukanie nehnutelnosti a to je vsetko
Odpovedať
@peta_petruska zaujemca sa nasiel,ale za nizsiu cenu
Odpovedať
@marta2610 a co v tom pripade,ked nasli kupcu,ale za nazsiu cenu,ako by sme chceli?? To mozem odmietat?
Odpovedať
@sekynka realitke sa ziadna pokuta neplati. Stiahnete dom z ponuky a hotovo. ;-)
Odpovedať
@sekynka jasne, ze mozes odmietnut, kym nepodpisete s kupujucim zmluvu je stale tvoja vec, c i preds alebo nie
Odpovedať
@sekynka vôbec nemusíš súhlasiť,trvaj na cene.O ? e chcú znížiť kúpnu cenu?
Odpovedať
@finis no,ale záleží čo podpisovali?
Odpovedať
@marta2610 no mame taku zmluvu, ze 1000e poplatky + 2% z predaja.... ale ked som sa dozvedela, ze skoro 34% musime platit poplatky z rozdielu sum, tak to nieje bohvieco... a za nizku cenu sa nam neoplati predavat. teraz neviem, ci treba pockat, kym skonci zmluva s nimi, alebo hned zrusit.. ak by sa nenasiel kupca na tu cenu, tak by bolo asi vyhodnejsie pockat, kym sa ukonci zmluva s nimi, ci...?
Odpovedať
@sekynka presne cenu neznižuj a počkaj kým skončí zmluva.
Odpovedať
@marta2610 a co v tom pripade, ked najdu kupca aj za tu cenu?? To budem musiet platit poplatok aj 2% k tomu,aj ked som si to rozmyslela??? Urobili sme obrovsku chybu-unahlili sme sa.
Odpovedať
Ak ste priamy dedič, do dĺžky vlastníctva nehnuteľnosti sa počíta aj doba, počas ktorej ju vlastnil človek, po ktorom ste to zdedili. Čiže ak je ten súčet viac ako 5 rokov, tak neplatíte štátu a ani poisťovni nič.
Odpovedať
@sekynka áno,na ako dlho ste podpísali zmluvu?
Odpovedať
@marta2610 teraz nerozumiem, co ano?? na to, ze budeme musiet este platit plus 2%?? zmluva na 3mesiace ...
Odpovedať
@petertn tak my sme len teraz dostali papiere z dedickeho :(
Odpovedať
@sekynka to nevadí, dôležité je či ste priamy dediči a či on to už vlastnil dlhšie ako 5 rokov...
Odpovedať
@petertn ja som priamy dedic, a rodicia dom mali roky :)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?