Predaj nehnuteľnosti a odvod do zdravotnej poisťovne

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Je správna informácia, že ak predávam nehnuteľnosť na Sk, tak som povinný okrem dane z nehnuteľnosti zaplatiť aj odvod do ZP? Ak áno, tak by som rád vedel, či sa už niekto stretol s takým problémom, ako mám ja. Od roku 1990 mám trvalý pobyt v Rakúsku. Podľa platnej legislatívy občan EÚ smie byť zdravotne poistený len v jednej zdravotnej poisťovni v rámci EÚ. Vzhľadom k môjmu trvalému pobytu som logicky 26 rokov zdravotne poistený v rakúskej ZP a na Slovensku žiadne zdravotné poistenie nemám. Dokonca aj teraz pri vybavovaní starobného dôchodku som bol informovaný o tom, že nie som v evidencii žiadnej slovenskej ZP. Moja otázka je teda nasledovná - som povinný platiť pri predaji nehnuteľnosti na Slovensku aj odvod do slovenskej ZP? Vo všeobecnej zdravotnej mi na moju otázku odpovedať nevedeli, povedali že vec preveria a dajú mi vedieť. Do dnešného dňa žiadna odpoveď... Ďakujem za všetky rady a postrehy. :-)
Odpovedať
Dôležité ? rokov vlastníš nehnuteľnosť?respektíve kedy si ju kúpil?
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 V roku 1998. Mení to niečo na veci? Ďakujem vopred. :-)
Odpovedať
@jamk1 do ZP som platila len odvod z dividend. zo zaciatku som sa musela sama prihlasit dobrovolne, ale teraz uz to ma za povinnost nahlasit ZP platca divident. poistovna potom posiela zuctovanie s nedoplatkom, ktory treba uhradit. pri predaji bytu som neplatila nic, nakolko som bola vlastnickou nehnutelnosti dlhsie ako 5 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzik137 Však v tom je problém, že sa nemôžem zaregistrovať v slovenskej ZP, nakoľko som už v rámci EÚ registrovaný v Rakúsku v ZP. Ak by som sa zaregistroval na Sk, bolo by to logicky v rozpore so zákonom. :-)
Odpovedať
@jamk1 kedze ste vlastnikom nehnutelnosti viac ako 5 rokov, nemate voci instituciam ziadnu platovu povinnost
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzik137 Ďakujem veľmi pekne. :-)
Odpovedať
@jamk1 pýtali sa ťa v ZP ? rokov vlastníš nehnuteľnosť,či?
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Práve, že nepýtali. A priznám sa, ani ja som nevedel, že je to závislé od počtu rokov, ako dlho nehnuteľnosť vlastním. Možno si oni mysleli, že keď sa na to pýtam, tak to ja viem, že to je do 5 rokov. ale to som sa dozvedel práve teraz. Asi tým vzniklo to nedorozumenie. Ďakujem. :-)
Odpovedať
udaj do zdravotnej prichadza pokial viem,z danoveho uradu,cize mi vychadza,ze by si sa mal informovat na danovom urade v mieste kde sa nehnutelnost nachadza
Odpovedať
@jamk1 ak vlastníš viac ako 5 rokov, tak iba podáš daňové priznanie s hodnotou 0 ZP o ničom v tvojom prípade nemusíš informovať
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka.zuzu Ďakujem. :o)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu @jamk1 netreba podavat danove priznanie Ak má daňovník príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý nie je oslobodený od dane a takýto príjem presiahne za zdaňovacie obdobie roku 2016 polovicu základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, teda sumu 1 901,67 eura, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typ B.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peta_petruska treba podať, lebo príjem dosiahne NAD tých 1900 - teda predpokladám, že nehnuteľnosť je vyššej sumy. rozdiel spočíva v tom, že "výdaj" dosiahol sumu rovnú sume tej nehnuteľnosti. čiže napr. byt predal za 20 000 = zarobil 20 000 - "minul" 20 000 a sumu na zaplatenie dane je 0 € ;-)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu DP podať samozrejme nie je potrebné, pretože príjem je v danom prípade od dane oslobodený a takýto príjem sa v DP neuvádza. Vaša druhá je veta je absolútne mimo, a to práve z dôvodu, že ide o príjem oslobodený od dane.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu presne ako pise draik a je to jasne aj z mojej citacie: "Ak má daňovník príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý nie je oslobodený od dane... A v tomto pripade je od dane oslobodeny...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?