Predaj domu / jeden z majitelov nesuhlasi / ako to je ?

Ahojte Mám jednu zákernú otázku. V rodine je vo vlastníctve rodinný dom, ktorý je dedičstvo po starých rodičoch. Po uskutočnení dedičského konania, sa stali vlastníkom domu 7 dmi súrodenci. Rodinný dom má teda 7 majiteľov, každý má rovnaký podiel. 6 ti z nich chcú dom predať, ale 1 zo súrodencov (vlastníkov) je proti. 1. Je nejaký spôsob, ako môžu daný 6 ti vlastníci dom predať ? Resp. môžu nejak prehlasovať 7 dmeho a predať dom ako celok ? Alebo tý 6 ti môžu predať len tú svoju časť ? 2. Ak 6 ti predajú svoju časť niekomu, a dom bude v majetku 1 z vlastníkov ktorý bude vlastniť 1/7 , a nový majitel bude vlastniť 6/7 = môže tento dom zrekonštruovať, prípadne zbúrať a postaviť nový bez súhlasu toho, čo vlastní 1/7 ? Prosím, neriešme tu rady tipu, ako toho 7 dmeho majitela prehovoriť, zaujíma ma čisto pohľad zo strany zákona, resp. čo spomínaný 6 ti môžu spraviť ... Ďakujem za hocijakú radu. S pozdravom
Odpovedať
@lubk0 ahoj. Takže majitel je každý 1/7 a to v každom m2 / či pozemku, či budovy pokial je zapísaný na LV/, nedá sa odčleniť. Každý z majitelov má predkupné právo, pokial by ste ho porušili môže namietať platnosť kúpno predajnej zmluvy. Takže chodte za právnikom a ten by vám mal poradiť. Mali by ste ponúknuť svoj podiel písomnou formou, aby bol doklad tomu vlastníkovy čo nechce predate za cenu zhruba hodnoty 1/7 a dať mu lehotu napr 30 dní. Ked neprístúpi na predaj, môžte odpredať podiel záujemcovi. Ked bude mať nový majitel 6/7, môže požiadť súd o určenie vlastníka, a ten môže určiť vlastníka z následnou výškou vyplatenie vlastníckeho podielu 1/7 podľa trhovej hodnoty. Neviem či som to napísal správne, ale ved ma hádam niekto opraví a bude to poučné aj pre mna. Inak by som chcel vedieť kde by ste našli takého záujemcu, ktorý sa bude ťahať po súdoch. Pokial by ste búrali, tak môžte poškodzovať majetok toho vlastníka čo má 1/7 a môže to viesť až k tretnému oznámeniu. P.S. škoda že rodina končí pri majetkoch
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 to nedas. ak nie je suhlas co len jedneho vlastnika - aj keby tam mal co len 1/100, s nehnutelnostou nemozes robit nic. Jedine sud - navrh o vyporiadanie vlastnictva. Takze sa treba porozpravat s tym siedmym, ze preco robi to co robi.... a ak to bude robit aj nadalej - aj ked len z principu - budu musiet ti siesti potom to riesit chladnou hlavou -- dat navrh na kupu od neho tej 1/7 v normalnej cene, dat mu lehotu.... a ak sa nevyjadri - odmietne, tak potom iba navrh na sud. Ina moznost nie je.
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem, toto som potreboval vedieť :) 7 dmi majiteľ má na to principiálny dôvod, ktorý je ale na dlhšiu debatu, a po spoznaní celého príbehu mu ho kvitujem ... Ešte raz ďakujem :)
Odpovedať
Ked nesuhlasi s ostatnymi 6-timi a nechce predat, moze predsa odkupit od nich ich ciastky. Alebo ho moze donutit sud, co vyjde o dost drahsie.
Odpovedať
@kaktusik007 opat ako obycajne nemas pravdu a zavadzas ludi. Nechces sa pre buducnost zdrzat vyjadreni k veciam, ktorym nerozumies? K vecnej stranke, je treba rozlisit nadobudnutie vlastnictva a nasledne hospodarenie s vecou. Nadobudnut mozes 6/7 s tym ze je potrebne umoznit uplatnenie predkupneho prava tomu siedmemu. Predpokladam, ze ten nema zaujem resp. zdroje na to aby zvysne podiely kupit. Nasledne ako 6/7 vlastnik mozes s vecou hospodarit, t.j. ju napriklad zrekonstruovat, pricom na nakladoch na rekonstrukciu sa ten siedmy bude musiet podielat. O hospodareni s vecou sa rozhoduje hlasovanim podla vysky spoluvlastnickeho podielu. V pripade dolezitej zmeny sa prehlasovany spoluvlastnik moze obratit na sud, aby o zmene rozhodol. Ked vsak budes 6/7 vlastnik tak pomerne komfortne mozes dat navrh na sud navysporiadanie spoluvlastnictva, kde sud ti prikaze jeho podiel za primeranu nahradu.
Odpovedať
Ak má mať transakcia pre predávajúcich zmysel, je vhodné predávať dom ako celok, najmä ak ide o bežnú nehnuteľnosť. Všetky ostatné varianty sú na dlho a navyše s neistým výnosom. V čase, keď je nehnuteľností ako maku, by podiel 6/7 niekto kúpil len v prípade výrazne nižšej ceny, ak vôbec. Spoluvlastník s podielom 1/7 by totiž mohol nehnuteľnosť užívať, čo by sa väčšinového spolumajiteľovi, ktorý zaplatil za podiel xyz eur asi nepáčilo.
Odpovedať
@josefpihrt a ako prinuti ten 6/7 vlastnik toho 1/7 vlastnika aby sa na nakladoch podielal? Zabudas, ze 1/7 vlastnik moze uzivat kazdy 1 m2 pokial je tam podielove spoluvlastnictvo a to nijaky ani somar nekupi aj keby to bola 99/100 a nie 6/7. Ide o to ze dnes taky sud "komfortne" moze trvat aj 10 rokov, co predpokladam je dost odradzajuce pre potencionalneho kupca.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 no daj dovod, som zvedava :-D :-D :-D
Odpovedať
@kaktusik007 to bude nieco emocionalne, to vedia byt totiz principialne dovody ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 jo, tiez myslim :)
Odpovedať
@snowy66 Prinútiť nemusí, podieľanie sa na investíciach vyplýva pre podielového spoluvlastníka zo zákona.
Odpovedať
@draik kolko veci vyplyva zo zákona...to je vsetkym jasne....len mi povedz ako si moze dotycny od podieloveho spoluvlastnika to pravo vymoct :-p
Odpovedať
Článok sa načítava...
Prax ukazuje, že je to jeden zo spôsobov, ako vytesniť menšinového spoluvlastníka. Dokonca prostredníctvom exekúcie jeho podielu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tyyy tazka otazka.....asi nic, vlastnik je vlastnik to je ako spolocenstvo napr.URBAR, parcela ma 1000stvorcov a ma 300 vlastnikov, "nepredajne" moj dobry kamarat povie...."ak sa chces hadat vstup do URBARU" tazko tu nieco riesit rychlo a bez tej dohody clena co nechce, velmi tazko a velmi dlho, viac neporadim netusim ale mozno nejaka ulicka v zakone nuz ale pravnik nie som
Odpovedať
@snowy66 normalne, procesnymi prostriedkami, navrh na vydanie platobneho rozkazu, k tomu prilozis dokumentaciu, cize faktury a sud vyda platak. A potom exekutor. Alebo pojednavanie, ale tam toho moc nevymysli, taketo veci sa casto rozhodnu uz na prvom pojednavani.
Odpovedať
@josefpihrt kiez by si mal pravdu ano teoreticky to sedi,ale realita byva vsak ina, tieto veci sa vedia tahat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravim ,potrebujeme poradit seriozne ohladom toho ako postupovat pri predaji domu. Situacia je viac nez kriticka nakolko jedna strana postrada uplne logiku a opakovne sabotuje predaj nehnutelnosti.... Mame zviazane ruky a detaily popisovat nema cenu ,vsetci asi poznaju co sa deje v rodinach pokial ide o financie ci predaj pozostalosti..V kratkosti len tolko ze do predaja zasahuje tretia osoba ktora nema s majetkom nic spolocne a to je manzel dotycnej ktora je nim ovplivnovana...Ako mozme postupovat ,,ale mame moznosti ....Dakujem za kazdu slusnu radu ....
Odpovedať
@petrik73 Pokým neuvediete podrobnosti, tak nikto relevatnú radu nedá. V každom prípade je však možné požadovať zrušenie a vyporiadania podielového spoluvlastníctva (súdom, ak nebude dohoda spoluvlastníkov) aj tým spôsobom, že dôjde k predaju a rozdeleniu výťažku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?