Predaj bytu odkúpeného od bytového družstva a dane

Profilova fotka
V roku 2000 som kúpila druž. byt, v ktorom mám aj trvalý pobyt /t.j.13rokov/. V novembri 2011 sa odkupovali všetky byty v našom bloku do OV, odkúpila som teda aj ja. Ako to bude s danami, ak by som chcela o rok byt predať, nakoľko sme začali so stavbou domčeka. Viem, že sa od 1.1.2011 zmenil zákon o daniach pri predaji nehnut., ale niekde som čítala, že je možnosť oslobodiť môj prípadný príjem pri predaji bytu, ak bol odkúpený od BD nie na základe štandartnej kúpnopredajnej zmluvy, ale na základe zmluvy podľa zák. 42/1992 Zb.z. o úprave majetkových vzťahov a vyporiadaní nárokov v družstvách, čo je môj prípad. Je to pravda ? Veľmi by ma mrzelo darovať nášmu štátu tretinu z ceny bytu/ dan + zdr.poist./, ktorý som roky zveladovala, najmä, ak potrebujeme peniažky na dostavbu RD. Budem vďačná za nejaké riešenie. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
myslis asi tento clanok: http://financie.etrend.sk/dane-a-odvo... Radim dat si tuto informaciu este s presnym uvedenim nazvov jednotlivych zmluv overit ako dopyt na danovy urad.
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle ...áno presne , ale nikde som sa nedočítala niečo viac, tak ma zaujímalo, či nemá niekto podobnú skúsenosť, alebo znalosť v daňových zákonitostiach, ktoré by mi mohli byť nápomocné.
Odpovedať
Profilova fotka
V zakone sa pise iba podmienka pre oslobodenie, ze musis byt vlastnikom, nic ine tam nenajdes. Napr. ked viac ako 5 r. vlastnis 1/2 bytu, druhu 1/2 dostanes do daru a hned potom byt predas, tak z tej 1. polovice dan platit nebudes a z tej darovanej polovice musis platit dan, lebo podla dan. uradu si vlastnikom vlastne nebola... Zalezi ake pravne postavenie (na katastri) si mala pred odkupenim a ake mas po odkupeni, teda dalej uz ti neviem poradit, ci v ociach dan. uradu si bola aj pred podpisom zmluvy o uprave maj. vztahov "dostatocnym" vlastnikom. Je marec, danove urady nemaju co robit, tak hor sa v tej najlepsej sezone vyuzit nase pravo na podanie dopytu, ked uz si naich fungovanie cely zivot platime z dani :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?