Predaj bytu a poplatky realitnej kancelarii

Predavali sme sukromne ,formou inzeratu byt. Oslovila nas RK, s tym, ze presne takyto byt hladaju pre svojho klienta. Dohodli sme sa o predaji,zmluvu sme nespisovali ziadnu. Oni dodrzali nasu predajnu cenu a samozrejme si nadhodili svoju proviziu.,ktoru by mal platit kupujuci,nakolko on zadal poziadavku RK. Teraz spisujem zmluvu o predaji. Nakolko byt nie je v OV 5 rokov,musime platit dan z prijmu +odvody do ZP. Ale v zmluve figuruje uz navysena cena,aj s 2500 €, co je provizia RK. Myslite, ze je to v poriadku? Ved nam ta suma navysi dane a odvody, co sa nam nezda spravodlive,nakolko tie peniaze my nemame,ale plati ich kupujuci.Kupujuci vraj potrebuje aj tuto proviziu zapisat do zmluvy,kvoli hypoteke. Viete prosim niekto poradit,ako by to malo byt spravne?
Odpovedať
Na províziu Vám samozrejme RK vystaví faktúru, ktorá bude samozrejme ponižovať základ pre výpočet dane z príjmu a odvodov do ZP. Tak ako ostatné "nákladové" faktúry, ako stavebný materiál a stavebné práce, ktoré zvýšili hodnotu predanej nehnuteľnosti ako aj samotné obstaranie bytu. J.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 presne tak ako pise @jaro_v , len na vsetko treba mat doklady
Odpovedať
podľa mňa to nie je v poriadku ... Ak realitka vystaví faktúru, je to náklad kupujúceho, nie predávajúceho. Medzi realitnou kanceláriou a predávajúcim nie je žiadny zmluvný vzťah. Po právnej stránke by to malo byť tak, že do kúpnej zmluvy sa uvedie kúpna cena, ktorá bude predávajúcim skutočne vyplatená a províziu by mal kupujúci uhradiť realitke na základe ňou vystavenej faktúry ....
Odpovedať
Dakujem za rady. Rada by som pocula aj nazory ludi,ktori kupovali a predavali cez RK,ako to mali oni a ako to riesili.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?