Predaj bytu a obídenie realitky kupujúcim

Profilova fotka
Ahojte,predavam byt,nasu nehnutelnost si inzerujeme aj sami aj pomocou realitnych kancelarii.Dnes bol byt pozriet klient s rrealitkou s ktorou nemame ziadnu zmluvu ani ja ani kupujuci.Po obhliadke sa zastavil u mna kupujuci sam s tym,ci by sa nedalo obist realitku. Myslite,ze by sme z toho mohli mat neskor problemy?Nerada take veci robim,ale byt predavame uz dlhsie a bodlo by mi predat ho.Dakujem
Odpovedať
@karinnka ked s nimi nemate zmluvu tak neexistuje podla mna dovod preco by ste ich nemohli obist. maximalne vam moze makler zavolat a vynadat :-) len pozor na to aby to bol seriozny kupujuci... aby vas nejak neobabral. realitka je ista zaruka ze to osetria... aj ked, uz boli aj realitky ktore nezistili ze ide o podvod... proste, clovek musi byt opatrny vzdy.
Odpovedať
Profilova fotka
Nic by sa nemalo udiat, ale rataj s tym, ze si vsetky nalezitosti na Katastri, atd. budete vybavovat sami.
Odpovedať
Profilova fotka
@anairda Byt mam na hypoteku takze 95%ceny ide aj tak banke,moze ma nejako obabrat?
Odpovedať
Nebudú z toho problémy vôbec, my sme tiež takto kupovali. Jediný problém môže spôsobiť predávajúci, a to, že predá byt viackrát, alebo po zaplatení kupujúcim môže sa vypariť aj s peniazmi. Od kupujúceho hrozí len to, že si celú transakciu rozmyslí a pôjde inam. Len neviem, či ti niekto dopredu zaplatí tých 95 %.
Odpovedať
mne to pride nefer ked uz realitak dal informaciu a priviedol klienta. na druhej strane ta chapem . ked clovek nutne potrebuje predat , niekedy urobi vec ktora nie je celkom koser. po pravnej stranke bez zmluvy s realitkou ti nemoze nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@zeld predavam byt uz dlhsie a v Ke sa mi ozvalo vyse 12RK a seriozna a aktivne su len 2,ostatne si nahadzuju velke provizie,zavadzaju kupujucich,takze nic v zlom ale o RK si myslim svoje........
Odpovedať
Profilova fotka
Ja keď som predávala byt, tak som mala záujemcov aj cez realitky aj mimo. Každý maklér/maklérka po obhliadke spísal s kupujúcim záznam o obhliadke s tým, že ich pri záujem o ten byt budú zastupovať. Jednanie mimo nich by mi prišlo neseriózne voči nim. Ak niekto chcel kúpiť sám, tak nemal prísť cez realitku. ;-)
Odpovedať
@karinnka v pohode obídite realitku. Ušetríte kopec peňazí. My sme tak predávali byt a mali sme zmluvu napísanú o sto percent lepšie ako nám ju predtým (pri kúpe inej nehnuteľnosti) napísala realitka. Kúpnu zmluvu som písala sama. Pri postupe s realitkou, ktorej sme museli zaplatiť 1500eur, sme museli ešte robiť zmeny, pretože kataster to nechcel akceptovať, lebo tam boli chyby, ktoré sme si nevšimli. a keď som si písala sama, dala som tam všeličo možné, čo som našla na nete, že tam musí byť a kataster aj všetko bolo OK. Takže sa ničoho nebojte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@karinnka ahoj.ako si to vtedy s realitkou doriesila? Lebo ja som v podobnej situacii a neviem co mam robit. Realitku sme si zavolali sami a obist ju chce my,nie kupujuci. Oni neviem aky maju na to nazor.predokladam ze im to je jedno. Tiez je provizia pre realitku 1300€. Rozmuslame zajst za maklerkou, dat jej nejaky tringelt (100€ napr.) a ppdakovat sa..
Odpovedať
@miskacool Tringelt 100e :D To je prilis mala suma, na to nikto neskoci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miskacool ved ak nemas s realitkou pisomnu zmluvu tak ju mozes obist aj ked si ju poziadala o pomoc pri predaji.
Odpovedať
@deto_oesya ako vies ze jej provizia nieje 70e a este by ich musela zdanit napriklad. Ona je je majitelka... @dzonyby viem ze mozem,ale je to nekorektne.. Tym .,tringeltom"som to chcela nejako odcinit...
Odpovedať
@miskacool Ak je majitelka realitky, tak ako jej provizia moze byt 70e? :) Treba si uvedomit jedno, realitaci vacsinou pracuju na zivnost, co v skratke znamena, ze ak nic nepredaju, nic nezarobia. Z toho platia nejake percento realitke, za clenstvo v "klube", za moznost vyuzivat marketingove nastroje, atd. Preto si myslim, ze ani ta maklerka na toto nepristupi, pretoze okradne svoj "klub", co moze mat pre nu fatalne nasledky. Ale ak nemate ziadnu zmluvu medzi sebou.... :)
Odpovedať
@miskacool takze ty so sa s realitkou na niecom dohodla, oni svoju cast splnili, a teraz im nechces zaplatit? nepracujes vo vahostave? ja byt kupec vyvola to u na dalsie podozrenie. a ze nemas s nimi zmluvu - jeden pravnik mi povedal, ze aj ustna dohoda je dohoda a myslim, ze realitka bude vediet dokazat nejaky kontakt s tebou aj s druhou stranou (telefonaty, stretnutia apod.)
Odpovedať
Profilova fotka
Obísť realitku je neseriózne hlavne zo strany predávajúceho. Uvedomte si, že Vy by ste bez tej realitky nemala kupujúceho. Na základe inzercie realitnej kancelárie našiel kupujúci Váš byt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ja mam trosku iny problem, predaval som nehnutelnost, s realitkou nemam ziadnu zmluvu, nedohodli sme si ziadne podmienky, odmenu, nic. v podstate som im na zaklade opakovanych otravnych telefonatov umoznil inzerovat moju nehnutelnost a pouzivat moje fotky s tym, ze oni si v pripade predaja navysia kupnu cenu o ciastku ktoru si urcia. Prisla kupujuca s maklerkou, pozreli, odisli, vraj spisali nejaky zaznam, zmluvu alebo neviem co, ja som sa do toho nestaral. Casom nas opat navstivila kupujuca sama s tym, ze vyslovene povedala, ze realitku nechce (dovod neuviedla a ani ma nezaujima co sa medzi nimi stalo), ale ma zaujem o kupu. Nevidel som dovod neuzatvorit s nou zmluvu, ktoru som si spravil sam. Kupujuca oklamala maklerku, tvrdi jej, ze nic nekupila. Ona to samozrejme zistila cez kataster na LV a teraz vyvolava mne, ze chce svoje peniaze, ze ja som mal navysit cenu a zaplatit jej proviziu. Snazim sa jej vysvetlit, nech si svoje peniaze pyta od svojho klienta - kupujucej s ktorou ma zmluvu, ale ona z nejakeho dovodu pozaduje toto odomna, pricom samozrejme nejde o 5 Eur, ale za 3-4 navstevy s klientmi a inzerovanie par mesiacov pyta 2.000,- Eur, co mi pride mimo realitu.
Odpovedať
@ban Ty s ňou nemáš žiadnu zmluvu, ona nemá právny dôvod, na základe ktorého by mohla od teba žiadať províziu. Ak má nejakú zmluvu s kupujúcim, tak nech si províziu vymáha od kupujúceho. To, že inzerovala tvoju nehnuteľnosť jej nezakladá právo na províziu od teba. Ty môžeš mať čisté svedomie. Ty nemôžeš vedieť, aký je alebo bol vzťah medzi klientom a realitným maklérom. Na druhej strane zase treba uznať, že toho klienta pritiahol ten maklér. Provízia makléra nezahŕňa iba "zohnanie" klienta, ale aj celý právny servis - vyhotovenie a uzatvorenie zmlúv, prevod vlastníctva. To tebe ani kupujúcemu ten maklér neposkytol, predaj a prevod ste si asi zabezpečili sami. Skús ponúknuť maklérovi nejakú províziu za to, že vlastne cez neho prišiel kupujúci (napr. polovicu sumy, ktorú žiada). Nie je to právna povinnosť, ale morálna. Bez makléra a jeho inzerátu by si asi tohoto kupujúceho nemal.
Odpovedať
@ban pri opakujucich sa telefonatoch by som cloveka z realitky upozornil, nech ta neotravuje, lebo das na neho staznost na policiu. Treba byt tvrdy, inak to niekedy nejde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?