Pôžička firme od sukromnika založená domom

Ahojte mam otázku, ak pozíciam firme ktorá vlastní nehnuteľnosť, a neplatila by mi a v zmluve je dohodnuty dom ako zabespeka kedy mi naň vzniká nárok? A ako ho reálne vymôcť, resp ak firma nemá problém ho vydať ako to spraviť dakujem
Odpovedať
@andrejsel no asi podla zmluvnych podmienok ktore my nevidime ... akoze aku odpoved konkr. cakas bez infa ?
Odpovedať
@andrejsel nezabudnut zapisat zalozne pravo na kastralnom urade.
Odpovedať
Jasne rozumiem ze zapísať do ku ale v prípade ze neplatí ako sa dostať k danej nehnuteľnosti?
Odpovedať
Požičal som firme 130 000 dom má väčšiu hodnotu, na splátky dom ktorý vlastní firma sme zapísali do ku ako záložné právo len chcem vedieť co v príde neplatenie ako vymôcť nehnuteľnosť?
Odpovedať
@rapidek Požičal som firme 130 000 dom má väčšiu hodnotu, na splátky dom ktorý vlastní firma sme zapísali do ku ako záložné právo len chcem vedieť co v príde neplatenie ako vymôcť nehnuteľnosť?
Odpovedať
@andrejsel Ak nemáte mandátnu zmluvu na dobrovoľnú dražbu resp. exekučný titul, tak najskôr budete musieť dlžníka žalovať. Až s právoplatným rozhodnutím súdu sa budete môcť podať návrh na exekúciu. Nie je možné, aby nehnuteľnosť pre neplatenie dlžníka prepadla do Vášho vlastníctva.
Odpovedať
@draika firma môže v prospech mňa prepísať nehnuteľnosť???
Odpovedať
@andrejsel a preco by nemohla ked tym vyriesi svoju dlzobu :D
Odpovedať
@shadowmilan a firma to môže hneď spraviť?
Odpovedať
a preco by by nemohla ?skusali ste a neslo snad ?
Odpovedať
čo nie je konkrétne uvedené v zmluve o pôžičke, potom sa táto riadi všeobecnými pravidlami o pôžičkách, o vydávaní a získavaní majetku veriteľ / dlžník. V tvojom prípade by som presne stanovil termín vrátenia pôžičky a v prípade nesplatenia do uvedeného termínu bude firma povinná prepísať dom na teba formou kúpno predajnej zmluvy, kde cena nehnuteľnosti bude požičaná suma. Len s týmto musí súhlasiť aj druhá strana. Len uvediem, že napriek takto formulovanej klauzule môže firma po uplynutí termínu odmietnuť prepis domu, vtedy môžete urobiť dohodu o splátkovom kalendári, predĺžiť termín splatnosti, alebo to dať na súd a ten rozhodne.
Odpovedať
@insed čiže firma vtedy môže dom predať aj pod cenu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@insed alebo ináč sa opýtam, musí to ísť cez kupno predajňu zmluvu?? Ja chcem aby mi prepadla nejakým spôsobom nehnuteľnosť nechcem ju nadobudnúť kúpou akoby, ak sa chápeme?
Odpovedať
@shadowmilan neskúšal informujem sa, nakoľko aj firma aj ja sa chceme vyhnúť kúpe a predaju oni by museli ešte daň odviesť a ja asi tiež, preto hľadám skôr cestu ako sa to dá obísť??
Odpovedať
@andrejsel chapeme, postavil si dom v ktorom byvas, na firmu aby si si mohol uplatnovat DPH pri vystavbe. A teraz to chces previest na seba tak aby si ojebabral stat a nemusel nic platit. :-D :-D @insed kupno-predajnu zmluvu nechce, bo by musel so svojich penazi platit vo firme DPPO.
Odpovedať
@andrejsel davas mega malo informacii - je firma platitelom dph? si v nej napr konatel ci mas podiel v tej firme? ako dlho ubehlo od nadobudnutia nehnutelnosti (od zapisu do LV)? a tiez by pomohlo keby si napisal na rovinu o co ti ide... ak nechces ist cez kupnopredajnu zmluvu aby sa obe strany vyhli legalne daniam tak drzim palce v takychto uvahach :-D
Odpovedať
nech si to da na darovaciu :D
Odpovedať
@andrejsel daj ho do dražby a je to.vsak drazobky vedia ci máš nárok a či ti to kataster zápise potom na LV.
Odpovedať
@andrejsel firma za určitých podmienok môže predať dom aj pod cenu. No ako bolo písané vyššie, uvádzaš málo informácií k relevantnej odpovedi. Je firma platiteľom DPH, ako dlho vlastní ten dom, aká bola nadobúdacia cena... S najväčšou pravdepodobnosťou však firma musí zaplatiť daň z príjmu, resp. aj DPH. Ty ak nadobúdaš nehnuteľnosť, či kúpou alebo darovaním, neplatíš nič. Až pri predaji do 5 rokov.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?