Postup pri predaji pozemku

AHojte Chcem predať pozemok no vôbec neviem ako na to,,, Rodičovský dom spolu s pozemkom sme po smrti otca zdedili nasledovne,, mama 1/2 a druhá polovica bola rozdelená na 1/5 ,, Chceli by sme predať pozemok ktorý je pri dome no netuším čo mám spraviť ako prvé, keďže ja plánujem ostať v rodičovskom dome musím sa o to postarať hlavne ja, viete mi krok za krokom poradiť čo kde a ako si mam zistit , čo mám spraviť ako prvé? Moc by som vám bola vďačná. Prajem pekný deň,
Odpovedať
V prvom rade treba zistit ako je pozemok evidovany na akom LV (liste vlastnictva). Na stranke http://www.katasterportal.sk/kapor/ si podla vlastnika (svoje meno) najdete ake nehnutelnosti na akych LV vlastnite. Ked najdete ten spravny na pozemok ktory chcete predat z listu vlastnictva sa dozviete ci ste vylucnou vlastnickou pozemku - podiel 1/1 (co asi nebudete) alebo ci ste spoluvlastnickou. Pokial ste vyhradnou vlastničkou pozemku mozete ho bezproblemov predat zaujemcovi (pokial na nom neviaznu tarchy - pripadne aj s tarchamy avsak osetrenymi v zmluve). Pokial ste spoluvlastnickou tak to take jednoduche nebude. Pokial budete chciet predat iba svoj podiel na pozemku tak ostatny vlastnici maju predkupne pravo a musite ich vyzvat s ponukou na odkupenie a ak je nebudu chciet kupit alebo sa neozvu do stanovenej doby - mozete svoj podiel predat. (toto neplati pri predaji alebo darovani blizkemu pribuznemu. Resp.......ak by ste svoj podiel na pozemku predali - kataster to bezproblemov zaeviduje ale spolumajitelia ak mozu namietat relat. neplatnost pravneho ukonu - myslim ze je tu lehota 3 roky. Pokial ste na pozemku spoluvlastnici a cely pozemok chcete predat a vsetci spoluvlastnici s tym suhlasia tak ako predavajuci musia byt uvedeny vsetci spoluvlastnici. ...kto docital a pochopil - gratulujem.
Odpovedať
@ultra vlastníme ten pozemok so sestrami a chceme o predať no neviem čo urobiť ako prve, Viem ktora to je parcela a viem aj cislo listu vlastnicva, výmera je 988 m2 no je to evidovane ako sadisko, Chcela by som z toho este kusok vziat a predat iba vyhovujucu cast, Neviem či najskor treba volat geodeta nech to zamera a zapíse sa to na katastralny urad, a az potom to mozem predat toto je to co ma trapi , co urobit ako číslo 1. Inak dakujem velmi pekne ze mi radite lebo kedze ja mam v pláne ostat v dome musim to riesit ja za moje sestri a maminu len,,, akosi mam strach aby som to nedobabrala.
Odpovedať
@cema Ufff. No jednoduche to nebude. Predpokladam ze je to v intravilane - v zastavanej casti obce - ak by to bolo v extravilane tak delenie pod 2,000 m2 nieje zo zakona mozne. Teda ak je to v intravilane myslim ze najidealnejsie by bolo darovacou zmluvou previest vsetky casti na jednu osobu - na teba.. Nasledne na to vymerat a rozdelit pozemok na cast ktoru si chces nechat a druhu cast ktora bude urcena na predaj - poziadat o rozdelenie pozemku na dva LV. Nakoniec cast pozemku odpredat. Prave toto drobenie nehnutelnosti pri dedeni na stvrtinky, osminky a podobne sposobuje nasledne problem pri nakladani s nehnutelnostami.
Odpovedať
@ultra ty kokso to je fakt nutné? aby som to dala iba na mna? mozem sa spytat ty sa to mu venujes alebo mas s tým skusenosti? alebo ako , mna asi vystrie ,, potrebujem to riesit no uz teraz vidim ze ma to bude stat tisice ak to chcem predat,,,ze?
Odpovedať
Profilova fotka
@cema nový geometrický plán ťa vyjde asi na 300€, potom počítaj s poplatkami za vklad na kataster, každý úkon 66€, za vyhotovenie zmluvy notár tiež niečo vezme, toto nerob podľa internetových vzorov. Veľa šťastia a pevné nervy, a to nehovorím, že súrodenci zrazu začnú požadovať nehorázne sumy za svoje podiely. :-|
Odpovedať
@topvideo ja tomu všetkému rozumiem ze ma to bude stat peniaze sme so sestrami dohodnute ako a co ja len potrebujem vediet postupnost čo urobit ako prve atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@cema prepísať pozemky na teba darovacou alebo kúpnou zmluvou, aby si sa stala výlučnou vlastníčkou, potom dať urobiť geometrický plán, kde sa pozemok rozdelí na časť, ktorá ti zostane a na tú, ktorú chcete predať. A môžeš predávať. Doporučím zistiť u notára možnosť, že by ste to predávali spoločne so sestrami, aj to sa dá, len musíte všetci naraz podpísať u notára /najprv geometrák, ale budete podielnici aj v jednej aj v druhej parcele/
Odpovedať
@cema pisal som to z pohladu ked chces vsetko vybavovat iba ty pretoze si na zaciatku pisala ze chces predat pozemok. Je mozne ze sa da takyto pozemok rozdelit aj pri spoluvlastnictve avsak aj tu budete potrebovat pisomne stanovisko od kazdeho spoluvlastnika + po vymerani a rozdeleni nove Listy vlastnictva x 2 - pretoze budete spoluvlastnici oboch casti ktore uz budu na dvoch LV a pri naslednom predaji vymeranej casti bude musiet byt kupna zmluva opetovne pisana ako predavajuci vsetci spoluvlastnici. Odporucam navstivit aj geodeticku kanceliariu - urcite vam poradia. Profesionalne sa nehnutelnostami nevenujem iba sem tam nejake nehnutelnosti prevadzam - raz na seba - inokedy "od seba" dalej.
Odpovedať
@topvideo ved ano to je mi jasne, nieje nutne podla mna davat to na mna , to budeme riesit potom ten ostatok, ide o tuto parcelu ktoru chceme predat to znamena ze najprv vymerat, zavolat chlapika a zamerat on vypracuje nejaky geometricky zápis pozemku a to sa zapíse na katastralny urad a potom mozem dat pozemok na inzerat na predaj vsak?
Odpovedať
@ultra možem aj ip ? vidim že máte skusenosti a myslim ze sa vyznate,, ak nie v poriadku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cema presne... ;-) volá sa to geometrický plán, na základe ktorého sa urobí návrh na vklad do katastra.
Odpovedať
@cema samozrejme mozete. Ked budem vediet -poradim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem veľmi pekne, napíšem obsiahlejšie do IP , zatiaľ pekný deň prajem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?