Postup pri kúpe pozemku - rodičovskej záhrady

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem vedieť aký je postup keď kupujeme od rodičov časť záhrady? Traba si zohnať geodeta aby to najprv vymeral odkial pokiaľ?
Odpovedať
Ak su jasne hranice kupovanej parcely, tak ten geodet nie je nutnost. GP budete potrebovat vtedy, ak kupujete len cast parcely - to je asi vas pripad.. Vtedy musi geodet nanovo rozdelit povodnu parcelu, plus vytycit nove hranice..
Odpovedať
Nevím, jaké jsou daň. zákony na Slovensku. V ČR by bylo lepší, kdyby Vám rodiče pozemek darovali, vyhnuli byste se placení daně z převodu nemovitosti a s tím spojeného odhadu.
Odpovedať
daň s prevodu nemusíš platiť pri kúpe sa môže dohodnúť suma pozemku i na 1 Eur ak nepotrebuješ hypotéku a naviac ked to kúpiš ostáva to istotne tvoje , darovanie sa ale dá napadnúť, načo ti je odhad ak sa dohodnete na sume pozemku, odhad sa musí robiť ale pri dedičstve
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi presne ako vravíš, hranice pozemku nemáme určené. Je to jedna veľká záhrada ktorú chceme predeliť. Takže je dobré aby sme si objednali geodeta aby nám predelil pozemok a potom už len vystaviť kúpnu zmluvu a zapísať pozemok do katasta a je náš? či ešte niečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu presne práve pre to dedičstvo sme sa dohodli s rodičmi, že pozemok nám predajú :) (za symbolické 1€)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi a nevieš koľko stojí také vymeranie pozemku geodetom?
Odpovedať
@rybicka_23 Tak to by u nás nešlo. Při prodeji se pokaždé musí dělat odhad a daň se platí vždy z vyšší ceny, v tomto případě by to tedy bylo z odhadu. Tak to máte lépe zařízené :-D
Odpovedať
@rybicka_23 zavolajte geodeta, ukazte mu, kade ma ist nova hranica, on spravi GP a vytyci vam to - to trva par dni aj s overenim na katastri. Potom, ked dostanete GP do ruky, tak ho odnesiete aj so ziadostou o zapisanie a aj s kupnymi zmluvami na kataster. (aspon myslim, ze sa to da urobit naraz, bo ak to date najprv zapisat, tak cakate 30 dni, kym to zapisu a az potom mozete dat kupne zmluvy, ale ako pisem, asi sa to da urobit naraz aj s kup.pred. zmluvami.. ) Cena prudko zalezi od kraja, odkial ste, ale pocitajte, ze cena zacina niekde pri 200 eckach.. Bude zalezat aj od toho, aku velku mate tu parcelu, resp. aj od toho, ako sa dohodnete s geodetom ;-)
Odpovedať
treba najprv urobiť geodetický plán, ten potom treba predložiť pri vypracovaní kúpnej zmluvy, lebo sa z neho vychádza a nakoniec sa kúpna zmluva i plán predložia do katastra.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi @lilian1978 Ďakujem :)
Odpovedať
Prosím Vás ako to je s tou sumou, ktorá sa dáva na kúpnu zmluvu. Je dobré dať 1 €? V prípade hypotéky by bolo dobré, keby aj pozemok mal nejakú vyššiu cenu. Len neviem ako to je potom s platením dane. Platí sa z rozdielu kúpnej a predajnej ceny? Keď si ju nastavíme na rovnakú sumu, za akú ju napr. rodičia kúpili? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a nemozte to urobit tak,ze sa cast pozemku iba prepise na noveho vlastnika,teda vas.......a nepotrebujete robit kupno predajnu zmluvu ani darovaciu...jednoducho sa urobi iba prepis.......aspon ,tak mi to poradila znama v mojom pripade...(ak som napisala blbost,tak ma opravte,prosim) :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?