Poraďte ohľadom kúpy záhrady

Ahojte, mam zaujem o kupu zahrady v ZO (pozemok aj chatka). Uz som sa docitala, ze najlepsie je, ked je to uz v OV. Ak by to tak bolo, musim sa este registrovat ako clenka tej zahradkarskej oblasti (musia mi aj schvalit clenstvo) a z toho vyplyva aj platenie nejakych poplatkov, clenskeho? Cize okrem tohto poplatku, pripadne dane (nie som si ista) sa uz neplatia ziadne ine poplatky napriklad na rocnej baze? Ked by som uz bola vedena na LV, tym padom je pozemok moj, ale aj tak sa budem musiet riadit "poriadkom" ZO? Mam na mysli, ze keby som si chcela pristavit krb, alebo nejaky altanok, alebo nebodaj vytat strom? Dakujem za vase odpovede :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kefrinky to je lepší prípad - záhradka v osobnom vlastníctve, sú aj také, ktoré dáva obec do prenájmu /môj prípad/, chatku sme robili bez ohlásenia /nebolo ešte potrebné/, ty možno budeš potrebovať ohlásiť drobnú stavbu. Ovocné stromy sa myslím môžu vyrúbať bez povolenia, ale na životnom prostredí ti povedia. Krb je tiež drobná stavba a dnes grilujú všetci...takže žiaden problém.
Odpovedať
Profilova fotka
aj na ovocné stromy platí povolenie na výrub, záleží koľko ich, je, ak jeden a je môj, tak nevadí, ak je niekde na mape zachytený porast ovocných drevín ako sad, musia sa nahradiť mladou výsadbou.
Odpovedať
Dakujem za odpovede, este by som sa chcela spytat, ako funguje to clenstvo, resp. ked je chatka v ZO musite sa podielat aj na nejakych brigadach a ked nie tak sa tie hodiny spoplatnia? CItala som taku vyrocnu spravu z jedneho zasadania takejto ZO a tam boli taketo veci spomenute, preto sa pytam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kefrinky asi je to prípad od prípadu a miesta, my sme nemuseli platiť členské ani robiť nejaké brigády, ale napr. vedlajšie uličky to robili
Odpovedať
Urcite nekupuj chatku ak ju nemaju v OV, alebo ak uz zisti si kto je majitel a Kolko chce za odkupenie, lebo uz sa zahrady predavaju za trhove ceny, a okrem toho od roku 2008 sa musi platit vlastnikom najomne..
Odpovedať
@kefrinky u nás je spoločenstvo je poplatok za spoločnú vodu, za elektrinu,oprava cesty,nádrže- brigáda ,kto nejde poplatok a všetci majú už nehnuteľnosti odkúpené
Odpovedať
Dakujem vsetkym este raz, pomohli ste mi... :-)
Odpovedať
@kefrinky Záhrada človeku obohatí život, a lepšia záhradka hoci v záhradkárskej osade, ako žiadna. My sme si užívali cca 30 rokov pozemok-4 áre v záhradkárskej osade a mávali sme krásne úrody. Členstvo v záhradkárskom spolku pre nás znamenalo nielen odpracovať brigádu na spoločných prístupových cestách a oplotení, ale hlavne možnosť poradiť sa, ako mať zo svojej záhradky čo najväčší úžitok. Po rokoch nám tam začalo chýbať už len viac súkromia(!), preto sme malú záhradku predali a kúpili prázdny pozemok(6,5 á) v jednej obci, na tomto pozemku sme zároveň začali stavať príjemný menší bungalov. Dnes ľutujeme, že sme tak neurobili skôr, lebo na záhrade zatiaľ nemáme žiadne ovocné stromy, žiadne kríčky, aj pozemok treba ešte vypracovať, no, verím, že po rokoch si tam vybudujeme aj záhradu. Dnes mi je ľúto už len za bývalými nižšími cenami pozemkov :-/, dnes by som sa rozhodovala trochu inak = kúpiť záhradu, roky z nej mať úžitok a radosť, a tak mať zároveň v rezerve aj kus pôdy, kde v prípade, že si to život vyžiada, sa bude dať postaviť menší/väčší rodinný dom.
Odpovedať
Ahojte, opat by som poprosila o radu alebo vysvetlenie k zahrade. Pani, ktora predava tu zahradu povedala, ze je to OV. Na KU som si zistila, ze sa jedna o OV, ale o podielove., predpokladam, ze cela ta zahradkarska oblast je rozdelena na parcely a kazdy ma jednu cast v tomto pripade ich je 41. CIze ak ta pani je 1/41 uvedena na vypise z KU, co mi z toho plynie, ze pozemok nie jej, alebo ked sa bude predavat/ kupovat, treba suhlas od vsetkych, ktori su na tom vypise? Je to riziko kupovat takto zahradu? Dakujem Vam.
Odpovedať
@kefrinky ano pozri na list vlastnictva ak je tam viac majitelov nekupuj.
Odpovedať
@katarina104 Tie zahrad. oblasti, ale byvaju pravdepodobne na viacerych majitelov, alebo nie?
Odpovedať
@kefrinky ano zvyknu byt, ale niekedy ma parcela jedneho majitela, treba pozriet list vlastnictva aj E aj C parcelu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katarina104 Dakujem, pozerala som oba tie LV, a na jednom je normalne 1/1 na tom dalsom su ti viaceri, ale to uz je nieco ine, 8-)
Odpovedať
@kefrinky hlavne je aby si mala pri kupe list vlastnictva od danej parcely ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?