Poľnohospodárska pôda

Sme mladá rodina a do budúcna máme sen, že by sme sa venovali pestovaniu rôznych plodín. Naša predstava je zhruba taká, že kus poľa, kus lúky a nejaké ovocné stromy. Kľudne aj pár hektárov. Išlo by ale primárne o vlastnú spotrebu a pre rodinu, nejaké prebytky by sme riešili predajom z dvora. Dá sa ale vôbec v našom prípade nejak dostať ku kúpe poľnohospodárskej pôdy?
Odpovedať
@zuzana_gr par hektarov a primarne pre vlastnu spotrebu a rodinu? co mas 10 surodencov a manzel tiez? :-D :-D :-D
Odpovedať
No zas si netreba predstaviť niekoľko hektárov zasiatej mrkvy. Väčšina skôr asi nejaký trvalý trávny porast. A taký ovocný sad tiež niečo zaberie. Tou vlastnou spotrebou som myslela skôr to, že neplánujeme nijak extra podnikať v poľnohospodárstve. Ale ak by sa darilo, tak predaj z dvora by bol fajn.
Odpovedať
..a ideálne by bolo,keby cez tie pozemky v budúcnosti išla dialnica alebo dalšia automobilka alebo sa to rozparcelovalo na stavebné pozemky na Slovensku to tak spravidla býva
Odpovedať
@zuzana_gr Pre začiatok schodnejšou cestou bude prenájom pôdy, alebo usadlosti s tým, že existuje podpora a dotácie štátu pre mladých poľnohospodárov.
Odpovedať
@jaropetrik práveže pozeráme pozemky skôr niekde, kde diaľnica určite nepôjde a kde to nie je nijako lukratívna obasť, žeby hrozilo, že niečo v susedstve vystavajú... @viktor811 áno, prenájom nám už tiež napadol s nejakou dohodou, že v budúcnosti kúpiť, ale je to vždy s rizikom, že ako to dopadne...
Odpovedať
pozri si zákon č. 140/2014 o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Aby si mohla kupovať ornú pôdu, musíš podnikať v poľnohospodárstve aspoň 3 roky alebo byť spoluvlastníčkou na parcele (čo predpokladám nie si) alebo musíš byť blízkou osobou. Ešte je jedna možnosť, ale musela by si mať menej ako 40 rokov. Pôda sa dá prenajať na dobu určitú najviac na 15 rokov. Predkupné právo pri nájomnej zmluve, ti niekto kto rozmýšľa len tak ľahko nepodpíše. Naozaj chcete riešiť pár hektárov?
Odpovedať
@slavka_peter ten rozmer závisí dosť od lokality a ceny. ale aj keby len pol hektára. viem, že si to len tak kúpiť nemôžem, ak to je nad 20 árov. aj toto mám prečítané, preto sa pýtam či sa to fakt nijako nedá, ak nepodnikáme v poľnohospodárstve. ja úplne chápem, prečo ten zákon je, ale nás to dosť obmedzuje a pri tom tú pôdu nechceme nijak zdevastovať, ani tam vystavať novú štvrť, ani diaľnicu, ani nijak ničiť prírodu okolo, len by sme chceli mať kus pôdy niekde v prdeli, za dedinou, pod lesom... ešte je možnosť kúpiť starú usadlosť, ale to je potom tak zbytočne predražené o nejakú polorozpadnutú budovu...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana_gr po kopaniciach sú kvanta pozemkov ktoré nikdy nebudú stavebné, zvyčajne sú to lúky a majú zopar majiteľov co často o tom ani nevedia :). Trosku behania okolo toho je, ale dá sa to poskupovat a nie draho. Ovocné stromy tam často sú, kus zorat nie je problem. Vidim to v svojom okolí, poznam tieto prípady. Dá sa. A nemusí to byť zrovna žiadna usadlosť so starou chajdou :)
Odpovedať
@jankazb Podľa tvojej rady by tam mohli chovať akurát tak srny, alebo diviaky a pestovať žihľavu nič viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nevies o tom nič. Pisem ze to poznám z okolia, vidim to tu. Ovocný sad, kus zoranej pôdy, časť ohradena pre hydinu... Desiatky árov skupovane po častiach.
Odpovedať
@jankazb Možno viem o tom trochu viac ako si myslíš (z vlastnej skúsenosti). Keď sa dívaš, tak sa dívaj lepšie a nie len to. Popýtaj sa tých ľudí okolo ( keď nevieš) čo všetko, okrem tých árov, na obrábanie pôdy a chov potrebujú. Alebo tam máte čarovné prútiky, alebo čaruješ ako Ježibaba.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nedas radu len kibicujes, príspevky žiadne... Žijem tu, mam záhradu, viem čo život obnasa. Nekecaj do vetra, povedz niečo k veci alebo radsej mlc. Či najlepšie je urazat ľudí? Aj to niekoho napĺňa...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Určite moc toho nenapestuješ a nedochováš, to som si istý a škoda reči.
Odpovedať
@viktor811 Milujem ľudí, čo mi celý život vraveli nedokážeš to, ani to neskúšaj, skrachuješ,prídeš o všetko, skončíš pod mostom, nemáš na to, robíš zle ak dávaš výpoved v istej práci a ideš do neistého sveta, neber si ju za ženu opustí ťa,.... :-p Práve oni ma celý život poháňajú dopredu a je vo mne obrovská energia.
Odpovedať
@pokakany_trpaslik Prečítaj si môj príspevok o 07.21 hod. a potom niečo píš na moju adresu pokakany_trpaslik .
Odpovedať
@viktor811 Prečítal som :-D a na tvoju adresu môžem napísať, že ti želám veľa šťastia v živote a hlavne maj to čo je najdôležitejšie. ;-)
Odpovedať
@zuzana_gr ak si zamestnaná, alebo manžel a máte pod 40 rokov tak si prečítaj o SHR. inou možnosťou už bude len to čo spomínala jankazb kúpiť nejaké lúky, ttp, kus zorať a využívať na pestovanie jednoročných rastlín, a na zvyšku riešiť sad, jedlý les, drobné zvieratá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?