Platím daň z darovanej nehnuteľnosti?

Potreboval by som zodpovedať par otázok ohľadom dane pri predaji nehnuteľnosti. Pre ozrejmenie situácie popíšem cely proces, ktorým daná nehnuteľnosť menila majiteľa. Ide o rodinný dom, v ktorom žila moja stará mama. Po jej smrti sa súrodenci dohodli, že dom získa moja mama, pričom ona svojich súrodencov riadne v dedičskom konaní vyplatila. To sa písal koniec roku 2010. Následné bol dom darovaný darovacou zmluvou mne a mojej manželke, pričom do katastra bol zapísaný v podielovom vlastníctve v apríly 2011. Avšak približné o rok som sa s manželkou rozviedol a v rámci rozvodového vysporiadania majetku sme sa dohodli na tom, že dom zostane mne a ja ju finančné vyrovnám. Zmeny vyplávajúce z rozvodového konania sa do katastra premietli v januári 2012. Počas roku 2011 sa na dome intenzívne pracovalo a boli do neho vrazene nemalé finančné prostriedky a veľa hodín svojpomocnej prace. Zaujímalo by ma, ako je to s platením dane pri prípadnom predaji tejto nehnuteľnosti. Či sa platí a ak sa platí, tak akým spôsobom sa určuje výška tejto dane. Na internete som vyzistil, že od dane som oslobodený ak vlastním danú nehnuteľnosť aspoň 5 rokov. Ako je to v tomto prípade? Počíta sa to odvtedy ako som nehnuteľnosť získal spolu s bývalou manželkou (i keď vtedy som vlastnil len polovicu) alebo až odvtedy keď som ju získal v rámci rozvodového vysporiadania? Dakujem za Váš čas.
Odpovedať
Nie som si presne istý, lebo nie som právnik, ale istý som si minimálne v tom, že si od dane oslobodený aspoň v svojom pôvodnom polovičnom podieli. Keďže ste ako manželia mali dom v bezpodielovom vlastníctve, každý nešpecifikovanú 1/2 myslím si, že od dane by si mal byť už oslobodený v apríli 2015. Ale toto Ti bude vedieť s istotou potvrdiť, alebo vyvrátiť hocijaký právnik.
Odpovedať
Profilova fotka
Platiš daň iba z rozdielu predanej sumy a sumy co dom ohodnotil sudny znalec....az v tedy by si neplatil daň, ak by si vlastnil nehnutelnosť dlhšie ako 5 rokkov. 5 rokov sa ti počita ododňa kedy ti bola nehnuteľnosť napísaná... takže ty tam mas 2 dátumy..
Odpovedať
myslim, ze odpovede na vsetky otazky najdes tu: https://www.drsr.sk/drsr/slovak/uvita...
Odpovedať
Najlepšie bude ísť sa spýtať na DÚ,zobrať doklady ktoré sa týkajú nehnuteľnosti.
Odpovedať
Rok 2011 darovanie tebe a manzelke do BSM(bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov) Rok 2012 rozvod-teda zrusenie BSM(automaticky 1/2 tebe a 1/2 manzelke), avsak manzelka sa zriekla svojej 1/2 v prospech teba. Teda rodinny dom si nadobudol do vylucneho vlastnictva v roku 2012. Teda po roku 2017 nebudes platit dan z predaja darovanej nehnutelnosti. Dan sa pocita z rozdielu, teda suma nadobudnutia a suma z predaja - vynalozene prostriedky na opravu. Pri darovani vsak nejde o kupu-takze suma nadobudnutia nie je a v tomto pripade je skoda, ze si si nedal spravit znalecky posudok(nepredpokladal si, ze dom predas) Mohol by si si dodatocne dat spravit znalecky posudok: Posudok z roku 2012 napr.35.000 eur Investoval si do domu 15.000 eur Dom predas za 50.000 eur a neplatis dan!!! Ak by sa to takto nedalo spravit, odporucam ti radsej s predajom pockat, lebo okrem dane sa plati aj odvod do zdravotnej poistovne, neni som si ista - 14%
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?