Platba za pozemok 95% v hotovosti - riziká

Našli sme vysnívaný pozemok ale majiteľ chce 5% ceny na zmluvu a 95% na ruku. Vraj pretože aj on to tak kúpil pred dvoma rokmi a teraz nechce platiť desaťtisíce na daniach. Dvíha sa mi žalúdok dať takú obrovsku sumu niekomu na ruku bez potvrdenia. Má s tým niekto skúsenosť?
Odpovedať
Majiteľovi povedz,že ak mu na to dôjde daňový úrad tak do úvahy berie aj tak trhovú cenu a nie 5% na zmluve. Ak nedajbože nastane nejaký problém a budete musieť odstúpiť od zmluvy alebo sa súdiť tak zasa len o to čo bude na papieri a čo bolo na ruku nedokážete... Majiteľ platí odvod do zdravotky a daň len z rozdielu medzi nákupom a predajom. Kúpil za 50.000 predáva za 60.000 tak zo sumy 10.000. Takže na papier minimálne sumu za ktorú kúpil a rozdiel na ruku ak pozemok veľmi chcete...
Odpovedať
@dodok len podľa toho čo píše to kúpil za 10 zmluva 40 ruka a chce to predať 10 zmluva 50 ruka (vymyslené čísla). @skpeter Ťažko povedať, fakt. Chápem že to veľmi chcete ale môžete prísť o veľa peňazí. Ľudia sú rôzni. Zistil by som si čo je ten človek zač. Či nie nejaký mafoško-odrboško. Prípadne ak máte dosť peňazí tak sa ho spýtať koľko by platil daň a zaplatiť mu viac. (že ak stojí 50 a daň by platil 10 tak mu dať 60 ale všetko na zmluvu)
Odpovedať
notarska uschova? bankova vinkulacia? a uvolnit po zapise do katastra.
Odpovedať
@marekjahoda > V tom nie je problem, ale zoberte si ze z nejakej priciny budu chciet ten pozemok vratit. Ako dokazu, kolko za ten pozemok realne zaplatili, ked na zmluve budu mat len 5%
Odpovedať
vratit pozemok... to myslis akoze do15 dni, dopravu plati kupujuci? to asi srandujes - ked kupujem pozemok, spravim si analyzu (uzemny plan, pripojky medii), zajdem za susedmi, zavolam geodeta a tak kupim - preco by som ho vracal? ci ty kupujes na blind a ked sa ti nepaci tak spekulujes? (dokazat sa to da lahko - mas predsa doklad od notarskej uschovy a ustna zmluva je tiez zmluva uz keby doslo k najhorsiemu).
Odpovedať
Ked som kupoval ja pozemok tak bol na predaj 3 hodiny a bol som druhy v poradi 😄 nebolo cas nic zistovat a zachranilo ma ze ten prvy chcel uverovat aj pozemok a ja som mal hotovost. Osobne by som stym nemal problem ono sa da urcite poriesit zmluva aj na druhu cast penazi aby presli peniaze na povodneho majitela az po prepise na katastry a budes mat list vlastnictva. A ked mas list vlastnictva ti nikdo nic nezobere. A ty urcite pozemok vracat nebudes a aj keby mas oficialnu zmluvu by to vratenie take lachke nebolo.
Odpovedať
Profilova fotka
V ziadnom pripade by som na taketo nieco nepristupil! Bud vsetko na papier alebo nech si pozemok necha. Takto sa to nerobi, ved vy potom budete uplne v nevyhode ak sa nieco udeje.
Odpovedať
Pri obchodoch medzi osobami je max povolene 15000€ v hotovosti. Takže problém pre oboch. A ak tak by som tiež riešila notársky vinkulaciu- keď bude pozemok váš tak sa peniaze uvoľnia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?