Overenie podpisu pri kupe domu

Mam otazku. Je nutne zo zakona aby boli podpisy kupujucich a predavajucich pri podpise kupnej zmluvy overene advokatom? Dakujem
Odpovedať
@kvietka22 samozrejme ze je to nutnost,ci uz pri zmenach na katastri alebo pre bankove institucie...
Odpovedať
@kvietka22 pri uzatvarani kupnej zmluvy na nehnutelnost overuje podpis len predavajuci, bud u notara alebo na matrike. pokial mas na mysli autorizaciu zmluvy advokatom, tak ide o toto: Autorizácia zahŕňa nielen spísanie zmluvy o prevode nehnuteľností advokátom, ale tiež posúdenie advokáta, či zmluva neodporuje zákonu alebo ho neobchádza a či sa neprieči dobrým mravom. Advokát je povinný zistiť totožnosť účastníkov zmluvy, prípadne ich zástupcov a rovnako posudzuje, či uzavretím zmluvy nedôjde ku skutočnosti zakladajúcej vznik škody. Advokát by nemal nechať nepovšimnuté ani neproporcionálne ustanovenia v zmluve. Je tiež povinný upozorniť účastníkov zmluvy na platobné podmienky kúpnej ceny dohodnuté v zmluve, ak sa nehnuteľnosť prevádza za odplatu. Nie vždy totiž účastník zmluvy rozumie platobným podmienkam a tieto sú mu zrozumiteľné a jasné. Nemennosť obsahu zmluvy o prevode nehnuteľností garantuje doložka o autorizácii, ktorou advokát opatrí autorizovanú zmluvu a ktorá obsahuje aj údaj o počte listov zmluvy. Advokát autorizuje zmluvu, ktorou sa prevádza nehnuteľnosť, bez ohľadu na to, či ide o odplatný alebo bezodplatný prevod. Autorizovať tak možno nielen samotnú kúpnu zmluvu, ale aj zmluvu darovaciu, zámennú alebo inak pomenovanú zmluvu o prevode nehnuteľností. Advokát naopak nemôže autorizovať (i) zmluvu, ktorú sám nevyhotovil, (ii) čistú listinu, ktorá neobsahuje žiadny text, (iii) ani zmluvu spísanú v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, ak nie je úradne preložená do štátneho jazyka. Výnimku predstavuje prípad, ak advokát rozumie jazyku, v ktorom je listina spísaná. Jednou z výhod autorizácie je vybavenie všetkých úkonov potrebných k prevodu nehnuteľností priamo u advokáta bez potreby návštevy notára alebo správy katastra. Advokát autorizuje podpisy účastníkov, resp. ich zástupcov, čím ďalšie overenie podpisov notárom už nie je potrebné, čo predstavuje ušetrenie notárskych poplatkov. Advokát vyhotoví aj podanie na príslušnú správu katastra a zabezpečí aj jeho doručenie vrátane príslušných listín o úkone, ak ktorýkoľvek účastník zmluvy o to advokáta požiada. Advokát disponujúci zaručeným elektronickým podpisom vie podanie odoslať elektronicky a ušetriť tak čas čakania pri podávaní listinného návrhu. Navyše, pokiaľ sa autorizovaná zmluva podá s návrhom na vklad elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom advokáta, dôjde aj k úspore katastrálnych poplatkov až o 50%. Správa katastra pri zmluvách autorizovaných advokátom posudzuje len skutočnosť, či sú splnené procesné podmienky na vykonanie vkladu. Z tohto dôvodu rozhoduje o povolení vkladu už do 20 dní (namiesto 30) odo dňa doručenia návrhu na vklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@kvietka22 podpis sa overuje u notara nie advokata
Odpovedať
Profilova fotka
My sme overovali na matrike. Môže byť i notár a samozrejme i advokát. Ceny sa potom podľa toho líšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@kvietka22 Overuje notár, alebo matrika. A nie je zle, ak zmluvu spraví (resp. zautorizuje) advokát, aby to korešpondovalo s právnym poriadkom. Pokiaľ sa nemýlim, niektoré inštitúcie (napr. banka) neoverenú zmluvu neakceptujú. Takže určite overiť. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb u advokata ste overovali co? lebo iba notar pri overeni posiela udaje do notarskeho registra, koli pripadnemu neskorsiemu dohladaniu...
Odpovedať
Profilova fotka
ani ja som nepočul že y sa niečo takéto riešilo aj u advokáta. aj keď je pravda že realitka napríklad keď robí tak má svojho právnika ale on nemusí byť v advokátskej komore či hej? neviem o takomto niečom.Aspoň neviem že by to tak fungovalo. aspoň som múdrejší zistím si to :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?