Odstupenie od kupnej zmluvy

Podpisali sme s predavajucim kupno-predajnu zmluvu o kupe domu, nastahovali sme sa. Dom ma vlastnu studnu a kotol na elektrinu. Hned v prvy den sme ostali s mokrou hlavou v sprche ked dosla uplne voda, predavajuci nas ubezpecoval ze je to len teraz nizky stlpec ze to sa spravi - nespravilo. Doteraz je malo vody, sprcha trva max 1-2 minuty (ak vobec). Majitel vravel ze by klamal keby povedal ze mali problem s vodou. Dnes sme zase vstali do chladiveho rana - kurenie ide naplno a v dome mame len 16 stupnov - neda sa tu fungovat kedze vonku je -15. Taktiez majitel bol z toho prekvapeny, netusil o co ide. Som z kupy uplne demotivovany, na kataster prebehol len navrh na vklad, vyplatil som ho len z hotovosti z vlastnych prostriedkov, hypoteku som narychlo zablokoval. Je mozne odstupit od kupnej zmluvy? Nemam chut ziadat ani zlavu na cene. Vopred vam dakujem
Odpovedať
@simrich obráť sa na advokáta. Jednak sme nikto nevideli zmluvu a neviem či tu nájdeš niekoho s právnickým vzdelaním (aj keď skoro celý život robím so zmluvami, aj tak by som si netrúfol radiť, a možno aj vďaka tomu), lebo to čo opisuješ sú vady ktoré sa dajú odstrániť a úplne nebránia užívaniu predmetu kúpy-tak by sa mohol obhajovať predávajúci, ale či oprávnene závisí od veľa vecí.
Odpovedať
v zmluve je jedina klauzula ohladom stavu domu: "Zmluvne strany vyhlasuju, ze kupna cena zodpoveda stavu nehnutelnosti v case uzavretia zmluvy". Nedostatok vody je dost tazko napravitelna zavada a oprava kurenia potrva nejaku dobu, otazne aj na koho naklady. Momentalne je dom takto z hygienickeho a zdravotneho hladiska nepouzitelny, musime s priatelkou odcestovat k rodicom a dochadzat kazdy den do prace vyse 100km.
Odpovedať
@simrich No neviem, nechcem mudrovať, ale voda je odstrániteľná vada. Dáte väčší zásobník vody do studne. A mestskú vodu nemáte? Kotol na elektrinu - ten ohrieva čo? Radiátory alebo podlahové kúrenie? Dom je zateplený? Ak nie, to ste pri kúpe nevideli? Tiež sa dá odstrániť - kúpiť výkonnejší kotol. Ak je v zmluve, že "Zmluvne strany vyhlasuju, ze kupna cena zodpoveda stavu nehnutelnosti v case uzavretia zmluvy", tak mám obavy, že by vám odstúpenie nejaký súd odobril. Vy ste kúpili dom v takom stave, v akom bol. TO je novostavba, alebo starý dom? Ale nič ti nebráni súdiť sa. Predávajúci dobrovoľne asi peniaze nevráti.
Odpovedať
Je to dom po rekonstrukcii, kolaudovany v 2012. Dom vodovod nema, ani plyn. Pripojeny je len na elektrinu (preto ten kotol) a vodu zo studne. Kotol ohrieva vodu v kureni - radiatory + zvody su pokrutene po podlahach cize aj podlahu. Kotol kuril v poriadku prve dni, len zrazu po znizeni teploty na vikend po odporucani majitelom ide z neho len letna voda a radiatory nekuria.
Odpovedať
a dom je zatepleny kompletne, mury aj strecha
Odpovedať
Napíš aký je reálny stav teraz, to znamená aká bola dohodnutá cena, koľko bolo vyplatené z kúpnej ceny v hotovosti, čo mal ešte predávajúci dostať z hypo, ak nebola vyplatena celá kúpna cena vôbec to nevidím nerealne to odstúpenie.
Odpovedať
@simrich "len zrazu po znizeni teploty na vikend po odporucani majitelom ide z neho len letna voda a radiatory nekuria" Co tak tomu kotlu pridat? ;-)
Odpovedať
Cena domu je 59,999e. V hotovosti som vyplatil 1290 eur ako zalohu pri tom ked mi odovzdavali znalecky posudok ktory uz oni mali vyhotoveny (vyplacal pred rokom priatelku s ktorou sa rozisiel a moja banka este akceptovala rocny posudok). Zvysna suma je rozdelena na 50,000 eur (hypoteka so st. prispevkom pre mladych) a 5760e (hypotekarny uver) - tieto dve ciastky su nevyplatene, zastavil som to v banke dokial sa situacia nevyriesi. Zvysnych 2940 eur som uz vyplatil majitelovi na ucet z vlastnych prostriedkov. Po jeho vycisleni zostatku dostane predavajuci 2637eur z mojej hypoteky a 2940e ktore uz odomna dostal, ostatok ide banke. @megdesign Prave o to ide, ze teplota je zvysena a nic sa nedeje, kotol ide naplno 9kW.
Odpovedať
@simrich ked kuril predtym, ako si stiahol teplotu na vikendovu a teraz /po vrateni na "normalny" rezim/ nekuri, nieco je zle nadstavene ;-)
Odpovedať
Za 60000 dom si kupil kde? Nad tym si pri kupe neuvazoval ze len studna? A ze len elektrika? Ani kachle ani nic. Nic v zlom, ale ak kotol fungoval a pokazil sa Vam si myslim ze Vasa smola. No a to s tou vodou, prehlbit studnu alebo mestska voda. Inak za 60 tacov kupit rekonstruovanu dom sa mi trochu nezda :)
Odpovedať
@fuso vo za ti nezda? Ked neni vodovod to bude nikede na konci sveta, maly dom, rekonstrukcie sa neskutocne flakaju, ja by za dom bez vody nedal ani 20k. @simrich zavioaj nejakeho kurenara, technika toho kotla alebo dakoho kto sa vyzna, ide ti vobec obehove cerpadlo, bohvie ako to zfusovali dajbaspon foto kotolne... aku mas vidaren aky je zasobnik? Mozno je slabi zdroj mozni daco ine...
Odpovedať
Nedostatok vody v studni nie je dôvodom na odstúpenie od zmluvy. Ako to popisujete, tak ani kúrenie zrejme nie (keďže fungovalo a až po ochladení nie je dostatočne teplo). Od stola to však nikto nevyrieši, naviac bez textu zmluvy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
kupoval si dom o ktorom si vedel, že jediný zdroj vody je studna. Musel si vediet, že nikto na svete ti nezaručí, že v tej studni bude vždy dost vody. Čo v lete ? ak mesiac nezaprší, teploty šialené?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?