Neoľutovali ste po čase kúpu domu?

Ahojte, mám na Vás netradičnú otázku. Neoľutovali ste , že ste šli do domu? Bývame v peknom, prerobenom byte. Kúsok od bytu máme školu, do práce to mám tiež kúsok, manžel dochádza za prácou. Dom ma veľmi láka, celé dectvo som žila v RD, ale manžel je mestský typ. Neviem či by bol schopný a hlavne aj ochotný sa zapájať do prác na RD. Byt sice poskytuje pohodlie, ale z môjho pohladu dom dáva priestor, možnosť vyjsť von, je to proste o inom ako byt, ale zas na druhú stranu stále je tam čo robiť. Iba sa bojím aby sme sa kvôli tomu nezačali hádať, aj keď si myslím že aj jemu by dom prospel, deti sú myšlienkou nadšené (ale tie zas nevedia čo dom obnáša :-) ). Aké máte skúsenosti?
Odpovedať
1
2
5
Už to tu bolo preberané a asi 90 percent ľudí to neoľutovalo. Záleží od viac vecí napr. koľko km je dom od mesta resp. práce, či sú deti a aké je dopravné spojenie prípadne koľko je áut v rodine...Pri dome je skoro vždy zdravšie prostredie a ak je pozemok malý práce nie je až tak veľa. Trávniky už nie sú trendy, ale lúka kde je život a ten stačí kosiť 3-4X ročne.
Odpovedať
Neolutovali sme,my sme isli zahynut v byte :-D obaja sme vyrastali v RD. Byt sme mali priamo blizko centra mesta a teraz sme na dedine hned za mestom a nelutujem,aj ked to uz nie komfort mat vsetko po ruke. Nemenili by sme. Na dome je robota stale,ale nikde nie je napisane,ze musis stale muklovat. My v lete skoro nic nerobime. Uzivame si bazen,pobyt na dvore,na lehatku. Nie sme otrokom domu a nic sa nestane,ked robota pocka. Dom aj zahradu si urobis tak ako tebe vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevies ci by bol ochotny a schopny zapajat sa? Co tak opytat sa ho a pokecat o tom... ci je lahsie sa pytat sa cudzich ludi na fore?
Odpovedať
Rozum sa mi z teba zastavil :-o akože sorry, ale takéto veci sa pýtať cudzích ľudí na fóre.. u vás sa asi nekomunikuje veľmi. Je absolútne jedno, čo ti tu kto napíše. Je to absolútne individuálne. Veď dôležité je to, čo chcete vy dvaja. Či ak ti dostatočne veľa ľudí napíše, že to oľutovali, tak nebudeš chcieť dom a ak ti všetci povedia, že bývanie v dome je to naj, tak to budeš chcieť tiež? =-) Radšej sa opýtaj manžela a úprimne sa porozprávajte o tom, čo v živote chcete.. nemáš zač
Odpovedať
madein-môj muž je chlapec z paneláku, nikdy nepracoval rukami, takže nemám veľké očakávania, aj keď prekvapiť môže každý :-) . On sa tvári, že dom chce, ale myslím si, že sa toho aj bojí, čo sa týka prác, aj keď asi by to nepriznal ;-) . A ja sa zas bojím, či to sama zvládnem , ak sa on nechytí , je to taký začarovaný kruh :-). Aj byt som zorganizovala ja, vybrala materiály, nakúpila, vybrala firmu , navrhla dispozíciu, dohliadla na práce ... On viacmenej len odsúhlasil to čo som ja navrhla :-), takže asi tak aj keď s nejakými jednoduchšími prácami pomol, aby som mu zas nekrivdila. Je to veľká investícia, museli by sme si vziať hypotéku a cesta späť do bytu v prípade, že by nebola obojstranná spokojnosť by nemusela byť ľahká. Preto si takýto krok chcem dobre premyslieť . Určite je viacero podobných párov :-). A preto ma zaujíma, či to neskôr neoľutovali.
Odpovedať
Monca-samozrejme , že medzi sebou komunikujeme, ale kúpu domu nemôžeme prirovnať napríklad kúpe autu, keď nebudem spokojná tak ho jednoducho vymením, je to veľká investícia a záväzok. Potrebujem si to možno len v hlave ujasniť a vykecať sa zo svojich obáv. A nestranný názor je dôležitý. Určite sa nebudem rozhodovať na základe jedného názoru, ale môže mi to pomôcť v rozhodovaní.
Odpovedať
@sterea keď nebudete spokojní, tak dom predáte. Ako už x ľudí pred vami.
Odpovedať
Profilova fotka
@sterea chapem. Tazko radit. Je to individualne. Ja som z panelaku, zena teda ex z dediny. Dlhe roky sme boli v Londyne a tak sme sa potrebovali zbavit hluku mesta a ludi tak sme sa prestahovali na vidiek a postavili dom. ja som sa v tom nasiel. Lenze... som stavbar... zivim sa rukami... tvorim rukami... manualna praca ma bavi... okolo novostavby neni vela roboty ak je dobre prevedena... maximalne tak pokosit travnik obcas niecompremalovat... v ramci dvojlavorukeho manzela by som sa toho nebal... horsie ak chces mat narocnu zahradku, pestovat zeleninu, mat psa atd... na to treba manzelsky par...
Odpovedať
@sterea ja som olutoval. Manzelka chcela roky dom, ja nie. Dobre totiz viem, ake starosti je mat dom, ci ho postavit. Roky do mna hudla ake je bajecne mat dom. Ze bude pestovat zeleninu, chovat nejaku sliepocku. Brat postavil dom, jej sestra postavila dom. Nakoniec pre pokoj v rodine som sa na to dal a poviem ze to bolo trapenie. Od stadia navrhu ked sa snazis s projektantami najst riesenie na mieru. Pokracujuc cez vystavbu, ked sa zacala stavba stavat a 3-4x do tyzdna chodis na stavbu koordinovat prace a dohliadat na detaily. Nastastie firma na stavbu "holodomu" bola velmi dobra. V zasade clovek riesil len problemy s postupom prac, lebo pokryvkavala dodavka materialov a doadavky externistov. Dokoncovacky to uz bolo vacsie trapenie. Sedis nad "vzorom" obkladov, riesis vizualizacie 6tich variant pytas sa jej ako sa jej to paci. Parkety, steny, drevene obklady, krb, satniky, zaluzie, farby stien, interierove dvere, nabytok, zariadovacie predmety a pod.. So vsetkym sa snazis to s nou prediskutovat. Avsak odpoved je v zasade ta ista. Mne je to jedno, kedy to uz bude ? Dom sa dokoncil do obytnej fazy vo februari. Dalej si povies, ze sa uz postara manzelka, je doma, nepracuje, ma na to cas. Aj ked po skusenostiach zo stavby vies ze je to len tvoje zbozne zelanie. A pestovanie zeleniny v zahrade ci chovanie niecoho ? Pravda je taka, ze od februara co tu byvame, nebola v zahrade ani 5minut. Cele leto tam bola metrova burina. Nic ziadny zaujem. Jedine co v suvislosti so zahradou a terasou riesi, kedy to uz bude. Zo svojho spatneho pohladu som na seba uplietol bic, Chodim spat v noci medzi 01-02.00 vstavam tesne po 6.00. Ked nenavrhnem, nezorganizujem, nespravim ja, nemame. Sme manzelmi 21 rokov, dorasta nam syn a ja zacinam rozmyslat, ci ma to takto bavi... :-D :-D :-D Ale dom je super, len na neho treba mat cas ;-)
Odpovedať
@minonkysk nič v zlom, ale ako čítam tvoj príspevok, možno bolo treba vymeniť manželku a nebolo by treba dom :)
Odpovedať
@sterea keď s tvojim drahým je to tak, odporúčam postaviť malý domčúrik a minipozemoček, aby si na jeho údržbu a opravy vrátane pekného dvora, plota a okolia domu vrátane záhradky a stromov v nej nakoniec nebola sama.. ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
mňa by v paneláku rozdrapilo :-p radšej búdu na dedine ako luxus v centre bradavice na dunaji
Odpovedať
@minonkysk bud si to riadne zvelicil, alebo si po 21 rokoch zistil ze je nacase okrem zmeny byvania aj na inu zmenu...
Odpovedať
@janetbla no za mňa do nového domu nové,vymeniť manželku za novú. :-) :-)
Odpovedať
Stavať dom ako 40 ročný je poriadna blbosť.dom ak nepostavis kým sú deti malé (do cca 5-9 rokov) .je ti zbytočný.deti ujdú,sám sa tam so ženou budeš naháňať?možno lepšie byť a chatu.....ale tú ženu by si mal fakt vymeniť a ak ti ešte nepomáha.
Odpovedať
@daralbajda no.........my sme mali dom skoro v centre,teraz máme nový cca 5 km od centra,sme cca 1 rok pred dôchodkom neviem si predstaviť ísť do bytu
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda nuz ja som ho staval ako 38 rocny a bolo to najlepsie rozhodnutie ake som urobil :) @sterea aj ja aj manzelka sme mestke deti, velmi sme chceli byvat v meste ale za cenu noveho pekneho bytu som kupil pozemok a postavil dom. Bolo to sice ekonomicke rozhodnutie, ale bolo to najlepsie co sa nam stalo. Postavili sme samozrejme mensi bungalov, cize ani na dochodku nebude ziaden problem a k tomu mame nizsie naklady na energie ako v byte.
Odpovedať
@janetbla @codyy pisal som hlavne smerok sterea. Ze ked sa jej manzel nezapajal do zariadovania bytu, tak nech to neocakava ani smerom k domu. V tomto to mam ja totiz uplne rovnake len v opacnom garde. Zariadovali sme aj byty a vzdy to ostalo na mne. Ked sa jednalo o jej vytuzeny dom, naivne som myslel, ze to bude inak. V tom dostala sterea moju osobnu skusenost, tam smerovala jej otazka. To, ze mi v tomto smere manzelka nepomaha, predsa neznamena, ze ju musim menit :-D :-D :-D @daralbajda chatu na Slovensku ? Dakujem neprosim. Na Slovensku ukradu/vykradnu vsetko, kde citia co i len minimalnu prilezitost na zisk 10 eur... @majkoj a ze je to vidiet, klobuk dole. Nie jeden krat pozeram tvoj album co si majstrujes okolo domu ;-) A cerpam aj inspiraciu.
Odpovedať
Neolutovali sme. Ja aj manzelka sme mestske deti vychovane v byte. Aj nas to tiahlo vzdy do domu. Ked sme spolu zacali budovali sme karieru a vela pracovne cestovali takze sme sli do 2 izboveho bytu. Bezstarostne byvanie samozrejme ale ked sa narodil syn nastala dilema vacsi byt alebo dom? Vybrali sme si dom ale v centre mesta lebo do buducna nechceme byt otrokom dochadzania a vozenia deti na kruzky, skoly a podobne. Dom sme kupili stary a kompletne ho zrekonstruovali, jediny dovod bola lokalita inak by som urcite do stareho domu a rekonstrukcie nesiel. Co sa tyka prac okolo domu zo zaciatku je toho dost, vysadit stromky, kriky a podobne kedze peniaze na zahradu na kluc neostali ale to boli tak 2 sezony kym sme to dali do nasich predstav. Teraz je to len o koseni, hnojeni hrabani listia a podobne a zvladne to aj clovek ktory vyrastol v byte. Teda odpoved na tvoju otazku je ako si to zariadis tak to budes mat. Ak to chces stavat aj svojpomocne tsk rafsej ostan byte..za nas nelutujeme
Odpovedať
@minonkysk aj ked to nepriznavas, podla dotazu zadavatelky temy @sterea a tvojho prispevku by najlepsia volba bola rosada u vas :-) Ludia sa totiz nemenia...
Odpovedať
@sterea noooo....toto musíš prebrať najmä s mužom, pre a proti v dome a on musí byť presvedčený, že dom je lepší. Ja Ti len môžem sprostredkovať svoje pocity mestského dieťaťa, celý život žijúceho v byte - neskutočne sa cítim ukrátená o tú voľnosť, slobodu a pohodu vlastného domu so záhradou. Teraz sa na to teším ako malé decko, ale je mi smutno za rokmi, ktoré som tak prežívať nemohla. V byte sa dusím, neustále bratie ohľadov na všetkých naokolo a nemožnosť sa uvoľniť, vypočuť si po chuti hudbu, mať návštevu kedy chcem, smiať sa slobodne nahlas bez toho, aby sem prišiel niekto trieskať, neustále peskovanie detí, aby nedupali, nepišťali, nehádali sa, nesmiali sa, aby im nič nepadalo či naopak, znášanie ruchov od susedov - práčka v noci na plné obrátky, nočné vŕtania alebo zneužitie prerábky na vyvedenie kuchynských odpadov do spoločných stupačiek a znášanie cudzích výparov, čo sme pred nedávnom riešili - tohto máme už s mužom vrchovate v byte po krk a nikdy viac! Muž vyrastal v dome, vie aký je to rozdiel, ja v byte a viem o čo všetko som bola ukrátená. Takže za mňa, za nás - jednoznačne dom, koncept bývania hromadne v bytovkách je proti zdravému rozumu! To môže baviť človeka určitého veku a chvíľu, kým si neuvedomí, že vlastne ani nežije len stráži všetky svoje pochody, aby niekoho nerušil! 8-( Prvé čo si v dome pustím, je kvalitná hudba z ešte kvalitnejších reprákov! Tie nám doma stoja zaprášené a môžme sa na ne len dívať. A tiež, že sa s mužom budme môcť pohádať ako správna talianska domácnosť bez toho, aby to mala potrebu komentovať drbnutá suseda, ktorá nemá problema vŕtať v noci o jedenástej a ak jej to bolo vytknuté, začala ziapať, že my sme sa s mužom hádali v nedeľu dopoludnia! Po tomto som si povedala a dosť! Intimita v bytovke v prdeli, po každej jednej stránke. Aby si človek celý život kúsal do jazyka lebo.... na palicu! :-D
Odpovedať
neolutovali sme, skor sme si :nadavali", ze sme sa od zaciatku neorientovali na rodinny dom. ale ano, je to starost oproti bytu, ale sme radi vonku, radi si nieco dopestujeme, pre sezonnu spotrebu a snazime sa zveladovat si okolie domu, nas to bavi :-)
Odpovedať
ja som zila v rodinnom dome do 18 rokov, potom uz intrak, ubytovna, byt.mm zil v byte ale mali chalupu, kam pravidelne chodievali. ked som byvala s rodicmi, do zahrady by ma nedostali ani parom volov :-D, mama len kuka, ze ako som sa zmenila...ale ten prerod trval vela rokov :-)
Odpovedať
@daralbajda ,Stavať dom ako 40 ročný je poriadna blbosť" To si na to prišiel sám, alebo si čítal na nejakom konšpiračnom webe? Ja som začal stavať v 58-čke a vôbec sa mi to nezdá ako BLBOST a to som celý život býval v bytovkách.
Odpovedať
@ruren chcem ta vidiet co urobis na dome ako 58 rocny.Ak si na vsetko najimas firmy tak to nestavas dom ,to si das postavit...A viem podla seba ako to islo ked som staval mlady a ked teraz staviam ako stary.Na starost to je trapenie...a na co dom v 58-cke? To sa uz chodi do domova dochodcov..
Odpovedať
@daralbajda a preco stavias este dalsi ked si stary, ak smiem vediet ? :-.
Odpovedať
@minonkysk ako vikendovy dom pre vnukov ked pridu je ich 6 + 3x2 (3moje deti + partneri) nestaviam rekonstruujem staru usadlost ,ale clovek uz nema tolko sil.....no a dnesne terminy dodavok 2-3 mesiace..nic nema nikto na sklade ,vsetko na objednzvku..
Odpovedať
Profilova fotka
My sme v byte a mame chalupu, kde pomaly kutime a prerabame. Nieco samozrejme aj davame robit, hlavne tie odborne prace. Manzel byval v dome a dost sa kupe chalupy vzpieral. Nakoniec suhlasil ale s tym, ze v zahrade kopat nebude. Plne to respektujem, mna to zase bavi. A on vytvara fakt dobre veci (len ho treba spravne motivovat :-N ) - najnovsie robi detom domcek na strome. Jasne, ze na dome je stale co robit. A ked si to clovek uvedomuje a berie to ako plus napr. popri sedavom zamestanani, najde nieco, co ho na tom dome bavi. Ak nechce hladat, nech do domu nejde. A ak by som mala tak 300l, zacala by som stavat dom mojich snov aj teraz a mam cez 40
Odpovedať
@sissik ústami by ste stavala, robiť by musel muž...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?