Nahlásenie daňovému úradu kúpu nehnuteľnosti

Kúpila som byt známemu na moje meno a chceme ho do 2 mesiacov prepísať, resp. prehlásiť na jeho meno. Musím aj v tomto prípade nahlásiť daňovému úradu kúpu bytu a v januári zaplatiť daň z nehnuteľnosti, alebo nie a aký spôsob prevodu na neho je najvýhodnejší?
Odpovedať
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Defaul... Ak teda nadobudnete nehnuteľnosť v období od 2. 1. do 31. 12. napr. v r. 2008, daň platíte od 1. 1. 2009. To isté platí aj pre nadobudnutie nehnuteľnosti 1. 1. 2009. Ak teda dôjde k zmene vlastníka, napr. kúpnou zmluvou, k 30. 4. (v tomto prípade je rozhodujúci dátum povolenia vkladu v katastri), daň za celý tento rok platí ešte predávajúci. Kupujúci platí daň počnúc 1. 1. nasledujúceho kalendárneho roka.
Odpovedať
daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti na príslušnom mestkom alebo obecnom úrade musíš podať, ak vlastníš k 31-12-2009 nejakú nehnuteľnosť, čo si nadobudla v roku 2009, ak byt predáš do konca roka, nemusíš dávať daň. priznanie k dani z nehnuteľnosti. Ale, čo sa týka kúpy a predaja v priebehu 2 mesiacov, tak to sa informuj na DÚ, oslobodenie od dane z prájmu je myslím, ak máš trvalý pobyt najmenej 2 roky v rod. dome a v byte bolo 5 rokov, teraz neviem koľko je to v byte
Odpovedať
prijem z predaja treba priznat do danoveho priznania... ak predas este v tomto roku, tak tento prijem budes priznavat v danovom priznani za rok 2009, t.j. do 31.03.2010, do tohto terminu je aj splatna dan z prijmu... ta ti moze vyjst, ak predas za drahsie ako si kupila... ak to bude rovnaka suma, tak ti dan platit nevyjde, ale napriek tomu treba tento prijem uviest v danovom priznani, samozrejme mas narok aj na odpocitanie sumy, za kt. si nehnutelnost kupila ty... ak si zamestnana, tak upozornis zamestnavatela, ze si budes danove priznanie robit ty a vypytas si potvrdenie o vyske prijmu, zrazenych preddavkoch ... (je to trosku dlhsi nazov toho tlacivka) a v danovom priznani uvedies aj svoj prijem zo zamestnania... budes podavat danove priznanie typu B :-)
Odpovedať
Termín registrácie novej nehnuteľnosti je na obecnom, mestskom úrade v Bratislave na Magistráte do 31.1.2010 rok nadobudnutia 2009.Daň z nehnutreľnosti zašle obec, mesto, poštovú poukážku. Daň z predaja - daň z príjmu do 31.3.2010. Ak si mala trvalý pobyt 2 roky k danej nehnuteľnosti, tak daň neplatíš, ak trvalý pobyt nebol tak po 5 rokov sa daň z príjmu neplatí odo dňa nadobudnutia v katastri nehnuteľnosti / list vlastníctva/.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?