Môžu po rokoch žiadať vrátiť darovaný pozemok?

Kupili sme si pozemok ,na ktorom sa chystame stavat domcek,avsak formou darovacej zmluvy,nie kupno-predajnej...od cudzej osoby!!!Vraj je to rychlejsie s prepisom ako pri kupno-predajnej...Citala som rozne prispevky ,a tak sa teraz bojim,co ak si dotycna po niekolkych rokoch nieco vymysli, a ten dar bude ziadat naspat?? Mame aj doklad,ze sme tej cudzej pani previedli peniaze na jej ucet,a na jej meno,ale ako vravim formou darovacej zmluvy....co teraz?? moze si niekedy este narokovat na vratenie pozemku??
Odpovedať
zdravim.. ano je pravda, ze dar si ta osoba moze neskor naspat vyziadat.. premlcacia doba je myslim 3 roky.. my mame napriklad s priatelom kupno-predajnu zmluvu, aj napriek tomu, ze mi byt daroval :) cena bola samozrejme symbolicka.
Odpovedať
ak je dobre urobena darovaxcia zmluva,nemoze si nanho darca narokovat.jedine v pripade ze by obdarovany zil v nesulade s dobrymi mravmi,tzn ze by bol drogovo zavisly,alebo podobne,tak by to mohol vysudit
Odpovedať
my sme tiež kupili od babky pozemok za symb. cenu...formou kupnej zmluvy..a to hlavne koli početnej rodine..nikto nikdy nevie...chceli sme mat istotu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
a môžem sa spýtať, aká bola tá symbolická cena, my by sme to tiež chceli riešiť kupno-predajnou zmluvou pozemok od rodičov, lenže mám obavy ohľadom tej symbolickej ceny??? mohla by byť 1 euro napríklad, nedalo by sa to neskôr napadnuť
Odpovedať
Profilova fotka
nam mama darovala pozemok a moze to napadnut tak ako pisal @caruzo19 co dufam nebude .....
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa Občianskeho zákonníka sa darca môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. V prípade darovania organizáciám tretieho sektora prichádza do úvahy najmä porušenie dobrých mravov. Niekedy si darcovia vymedzia akého druhu správania sa musí obdarovaný zdržať (napr. ohovárania a pod.)., Darovacia zmluva môže obsahovať podmienky, po ktorých porušení musí obdarovaný dar vrátiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?