Môžem žiadať zrušenie kúpnej zmluvy a uplatnenie predkupného práva?

Som 1/4 vlastníkom pozemku. 3/4 pozemku vlastnila moja sesternica. Svoju časť pozemku, ale predala jej synovcovi. Mňa ako spoluvlastníka opomenula. Je synovec blízka osoba? Môžem na súde žiadať zrušenie kúpnej zmluvy a uplatnenie predkupného práva?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ viem, tak s akoukoľvek zmenou na LV musia súhlasiť všetci spoluvlastníci, ktorý sú na LV uvedený. Inak sa to nedá zavkladovať na kataster. A kúpna zmluva, s tou si môžu akurát vytrieť ... Kataster to nepovolí!
Odpovedať
@peterm88 Áno, môžeš napadnúť zmluvu na súde do 2 rokov.
Odpovedať
@milosduris no kataster to už žiaľ povolil. A môj podpis nebol nikde. Stačí známy na katastri a všetko sa dá. Takže jediné, čo mi ostáva je asi fakt ten súd.
Odpovedať
@milosduris To nie je pravda, čo píšeš. Môže nastať aj zmena iba 1 spoluvlastníka, ostatní nemusia s tým súhlasiť.
Odpovedať
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-sta... par veci o tom ... - na katastri je to v akom stave teraz? @chrobak7 urcite? potom by ziadne predkupne pravo nemalo zmysel, keby si spoluvlastnici predavali ako chcu
Odpovedať
@peterm88 Žiadať môžeš, ale či uspeješ, je otázne a neisté. Synovec za určitých okolností môže byť považovaný za priameho príbuzného v zmysle ustanovenia Obč. zákonníka § 116: § 116 Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.
Odpovedať
@atak77 Kataster nekontroluje, či bolo dodržané predkupné právo. Kataster prevedie nehnuteľnosť v zmysle zmluvy. A potom si predstav situáciu, keď v bytovom dome je 80 spoluvlastníkov a ty chceš predať svoj byt. To budeš zbierať podpisy všetkých spoluvlastníkov na to, aby si mohol predať svoj vlastný byt?
Odpovedať
@atak77 V katastri je to už vo vlastníctve synovca, ale momentálne sa to chystá darovať niekomu úplne cudziemu. @chrobak7 však práve, že sa bojím toho, že ho uznajú ako blízku osobu
Odpovedať
@chrobak7 no ked neuspeje so synovcom, nasledne ked synovec to preda cudziemu, tak by mal 100% uspiet ... aj ked tie nase sudy ... to je cele o hovne.
Odpovedať
@atak77 TAm vidím tiež väčšiu šancu, ak to nebude príbuzný.
Odpovedať
@peterm88 kazdopadne ak mas info, ze to ide predat cudziemu, urcite by som ho kontaktoval s tym, ze to bude napadnute na sude s velkou pravdepodobnostou uspechu, nech si to rozmysli. Mozno by som to spravil aj uradne, doporuceny list ... list do vlastnych ruk a podobne, aby si mal aj takyto dokaz o tom ze dotycny vedel, ze ide protizakonne nieco predat.
Odpovedať
@chrobak7 @atak77 no ja mám ale info, že to ide riešiť zámennou zmluvou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 v bytovom dome su vlastnici jednotlivych bytov, spoluvlastnicky podiel maju vsetci vlastnici iba na spolocnych castiach a zariadeniach domu, takze porovnavas neporovavatelne.
Odpovedať
@kikuleenka Ja som reagoval na to, čo napísal milosduris :" Pokiaľ viem, tak s akoukoľvek zmenou na LV musia súhlasiť všetci spoluvlastníci, ktorý sú na LV uvedený. Inak sa to nedá zavkladovať na kataster. " Nie je pravda, že s každou zmenou na LV musia súhlasiť osoby uvedené na LV. Ani keď ide o podielové vlastníctvo - kataster nekontroluje, či predávajúci ponúkol ostatným spoluvlastníkom svoj podiel pred prevodom tretej osobe. Kataster zmenu zapíše. To, že spoluvlastníci majú predkupné právo nespochybňujem, ale kataster to nevyžaduje.
Odpovedať
@peterm88 dnes mi prišiel rozsudok zo súdu, ohľadne predkupného práva, o ktoré sa s mojou starou mamou a v dvojitom dedení aj so mnou, súdil spolumajiteľ pozemku. Prečítal som si len riadok, že žaloba sa zamieta, nechcelo sa mi čítať celých 9 strán rozsudku. Ale ak by si veľmi chcel, môžem ti ten rozsudok poslať, ak ti to k niečomu pomôže
Odpovedať
@peterm88 https://www.sora.sk/podielove-spoluvl... Jej synovec je blízka osoba, takže to budeš mať ťažké . @jakino Spolumajtieľ pozemku bola blízka osoba alebo iná osoba ako príbuzný? Podľa mňa jeho sesternica vedela ,že to nemôže vymeniť ,predať inej ako blízkej osobe tak využila synovca a ten to následne
Odpovedať
@blackomt neviem, na súde som nebol
Odpovedať
@milosduris Nedodržanie predkupného práva nezakladá absolútnu neplatnosť zmluvy. To znamená, že jednak kataster to neskúma a jednak je zmluva platná, pokým sa opomenutý spoluvlastník svojho práva nedovolá. @peterm88 Ak by nešlo o prevod blízkej osobe, tak sa možno domáhať buď neplatnosti prevodu (aj to len časti) alebo od nadobúdateľa požadovať prevod príslušného podielu za tých istých podmienok, ako ho nadobudol on.
Odpovedať
@peterm88 @draik to napísal absolútne presne. Ak to chceš riešiť, tak jediné riešenie je kontaktovať právnika. On už bude vedieť čo ďalej. Nie som právnik, ale myslím si, že to budú minimálne 2 kroky, žaloby 1. riešenie pôvodného prevodu na synovca 2. predbežné opatrenie - zákaz nakladania s nehnuteľnosťou, teda do vyriešenia 1. prípadu ju synovec nebude môcť predať, darovať alebo zameniť. Uvedené je potrebné vykonať čím skôr. A musíte sa pripraviť, že tie 3/4 budete musieť odkúpiť za tú istú cenu ako synovec.
Odpovedať
@blackomt @peterm88 Ani synovec to nemôže predať alebo zameniť bez toho aby to ponúkol najprv @peterm88
Odpovedať
@bohanic však práve tá cena, je úplne smiešna, 0,20e/m2, takže to je okolo 200e,no vyzerá to tak, že sa na to dáme a budeme bojovať. Ďakujem všetkým za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?