Máme čakať kým mesto vymaže záložné právo k bytu?

Ahojte, ideme kupovat starsi byt, na ktorom je momentalne tarcha v prospech mesta - vznikla pri odkupovani bytov, majitelia dostali nejaku zlavu z ceny a preto tam na 10 rokov vzniklo zalozne pravo. Do 10 rokov od prevodu vlastnictva malo mesto poziadat kataster o vymaz tejto tarchy. Lehota uz davno uplynula, no tarcha na LV je stale. Predavajuci /ti, co od nich teraz byt kupujeme/ uz poziadali kataster o vymaz tejto tarchy, bude to vraj trvat cca 60 dni. Otazka je, ci mame radsej pockat s podpisom kupnej zmluvy alebo zmuvu uz podpiseme a zakomponujeme do nej bod, ze ta a ta tarcha tam do urciteho datumu nebude...Mali ste s tym skusenost? Moze kataster z nejakeho dovodu ten vymaz nevykonat?
Odpovedať
@jaroe to musi poziadat mesto, nie predavajuci, o ten vymaz. Ja mam podobnu situaciu, ale je to zalozne pravo banky poskytujucej uver firme na vystavbu. V zmluve mame uvedene, ze najneskor pri podpise kupnej zmluvy bude prilozeny suhlas tej dotycnej banky na vymaz a pri zaplateni kupnej ceny, my to mame rozdelene na dve casti kvoli uveru a hotovosti, takze pri splateni poslednej casti, musi byt uz zabezpeceny vymaz, inak mozeme odstupit od zmluvy a nemame povinnost zaplatit, uz zaplatene peniaze je predavajuci povinny vratit.
Odpovedať
momentalne predavam byt, kde je zalozne pravo na nesplatenu cast ceny bytu bola som na prislusnej mestkej casti, kde mi starosta vydal kvitanciu- suhlas s vymazom zalozneho prava, tato kvitancia je povinna priloha k dokladom na kataster(kupna zmluva, navrh na vklad, potvrdenie o nedoplatkoch), kvitancia sa dava ako prva do podatelne, potom nasleduje vklad vlastnickeho prava mesto vobec neriesi, ze uz uplynulo 10 rokov, ma o to poziadat majitel bytu, z tohto dovodu sme uzavreli dohodu, ze kupna zmluva sa podpise az vtedy, ked budu vsetky doklady kompletne, aby nevznikli nejake nedorozumenia a prietahy
Odpovedať
@monciky teda staci, ze predavajuci uz poziadal kataster o vymaz? Alebo mame s podpisom KZ cakat, kym na lv nebude ziadna tarcha?
Odpovedať
Profilova fotka
do 60 dni to nebude..."zakomponujeme do nej bod, ze ta a ta tarcha tam do urciteho datumu nebude" - do zmluvy by som si to dal, ale potom zmluva nadobúda platnosť až dňom vymazania ťarchy. Radšej by som s predávajúcim podpísal zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, kde sa budete chrániť pokutami od odstúpenia a zakomponoval by som do nej, že sa kúpna zmluva podpíše po vymazaní ťarchy, poprípade k nej ešte dodal nájomnú zmluvu na 3 mesiace aby ste tam mohli aj bývať..
Odpovedať
@jaroe predavajuci nema ziadat kataster o vymaz, predavajuci musi mat v rukach kvitanciu, ktoru da do podatelne, to je len zaznam, vzapati sa moze podat vklad vlastnickeho prava a presne ako pise philos, aj my mame zmluvu o buducej zmluve a dali sme si tam, ze zmluva sa bude podpisovat, az bude podpisana kvitancia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?