Mám odovzdať kupcovi byt, za ktorý ešte nezaplatil?

Predávam byt,už máme aj kúpnu zmluvu podpísanú,už proste všetko,len ešte prevod penazí z jeho banky do mojej sa trošku predížil kvôli komplikáciám,no môžem mu už byt odovzdať,aj keď ešte jeho peniaze nemám,ale už sa to rieši v bankach?
Odpovedať
Môžeš. Ale... byt zmení majiteľa až povolením vkladu na katastri. Ten má 30 dní a podľa mojej skúsenosti u nás nemá problém si lehotu natiahnuť,takže to bolo až 42 dní. Ako to budete riešiť keď nastane nejaký problém a on tam bude už napr.robiť nejaké úpravy. My sme síce v lete kupovali,takže sme boli na opačnej strane a v zmluve sme to dohodli tak,že do 10 dní od povolenia katastra na vklad sa predávajúci vysťahoval a začali sme s prerábkou. V tom termíne sa spravili aj odpisy meračov,aby bol jasný stav ku dňu ododvzdania bytu a nie k termínu prepisu. Myslím,že je lepšie počkať až na kataster a odovzdať byt potom.
Odpovedať
Uz radsej tych par dni pockajte. Pokym nemam peniaze, do bytu by som cudzieho cloveka nevpustila. Ak ponahla s nastahovanim, nech si to sam skusi posurit na uradoch
Odpovedať
Profilova fotka
Ked kupujes nieco v obchode tiez ti tovar nedaju kym nezaplatis...
Odpovedať
ja som tak kupovala. prevod trval dlho, ale my uz sme veselo prerabali. :-) ale ja osobne by som kupcovi dala kluce az po vyplateni.
Odpovedať
Kdy mu dáš klíče je úplně jedno. Vlastnictví klíčů ještě z nikoho nedělá majitele bytu. Jak správně píše @dodok, kupující se stává majitelem bytu až vkladem na katastru. A ted je dilema - kupec nemá jistotu, že když dá peníze prodávajícímu, byt na něj skutečně bude přepsán, a zase prodávající nechce nechat byt přepsat, dokud nemá peníze. Nejjednodušší a pro obě strany solidní je dát peníze do notářské úschovy. Kupec složí peníze u notáře na vázaný účet, smlouvy se dají na katastr a teprve když je vklad proveden a kupec zapsán jako nový majitel, notář peníze zašle na účet prodávajícího. Sice úschova u notáře něco stojí, ale myslím, že se to vyplatí.
Odpovedať
Myslim, ze taky detail, kedy idovzdat byt by mal byt v zmluve.
Odpovedať
Profilova fotka
NIE! radim z vlastnej skusenosti...
Odpovedať
Neviem ako mate zmluvne vyrieseny vklad do KN a prevod penazi (notarska uschova, vinkulacia v banke) a pod. Ja by som cakal a to aj napriek tomu, ze odovzdanie bytu nerobi z kupujuceho majitela. Podla toho co pisete je teraz v zaujme kupujuceho, aby Vam peniaze dosli cim skor ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tak odovzdavali, podpisali sme ale rezervacnu zmluvu, zaplatil zalohu, kluce som mu dal az ked sa zriadila vinkulacia oproti LV... On si chcel uz prerabat a rychlo sa stahovat, nevidel som v tom problem, kedze vsetko bolo zmluvne osetrene aj s pokutami, peniaze som videl po 3 tyzdnoch (ked sa zapisal novy vlastnik a vinkulacia sa uvolnila), vsetko zatiadila realitka je tam vzdy ale - moze cuvnut od zmluvy atd. ale zmluva nepusti
Odpovedať
a vy mu chcete dat byt, kym nemate peniaze? prevod penazi trva max 48 hodin, tak si myslim, ze uz tie 2 dni kupujuci pocka.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnesnej dobe radšejnie počkajte si na peniaze a potom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme pred mesiacom kupili byt. ja som kluce chcela skor, nez vlastne nam nabehli peniaze. aj ked uz bolo vsetko jasne, povodny majitel bytu odmietol a odovodnil tym, ze uz maju aj zle skusenosti. vsetko vyzeralo super a tesne pred tym, nez banka peniaze pustila, tak oni odovzdali kluce od bytu. za tyzden tam novy majitel uz stihol porobit kadejake zmeny a odrazu do toho cosi prislo a banka cuvla. Takze kupujuci musel byt uvolnit a kluce odovzdat. Predavajucim tym vznikla lopotina, lebo museli upravovat znalecky a informacie v inzerate o ponukanom byte + dake opravy... U nas to sice prebehlo hladko - chvala Panu. a majitel nam kluce odovzdal hned, ako mu nabehli peniazky na ucet :) majitel bol spokojny, ze nedoslo k navysovaniu nakladov a k nepredvidanym zmenam a my sme spokojne pockali tyzden za klucami :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ja som kluce dostala az ked mali predavajuci na svojom ucte peniazky. LV som mala az 3 mesiace po podani plomby bankou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Kupujuci nema na byt ziadne pravo, pokial neprebehne prevod vlastnictva na katastri na kupujuceho. Dovod je jednoduchy - ziadny urad (spravca bytu/domu) respective poistovna nepozna ineho majitela, len ten, co je registrovany na katastri. Ak sa novy kupca dostane do bytu skor ako sa papiere na katastri prepisu, a v tomto obdobi je tam napriklad poziar, vy ste, ako legalny majitel zodpovedna za skody. Takisto je to s prestavbou - ak sa poskodi statika domu, atd ... V zahranici pri podpisani kupnej zmluvy da kupujuci min 10% zalohu z dohodnutej zmluvy. Tato suma sa ulozi na specialnom konte u pravnika a je to nenavratna suma v pripade, ze kupujuci porusi zmluvu, respective odstupi od zmluvy. Kupujuci ziska kluciky od bytu az po prevode vlastnictva na katastri. Kataster v tomto pripade kontaktuje banku, ze moze vyplatit zvysne peniaze za kupu bytu. Na zaklade tychto ukonov potom predavajuci dostane spravu, ze vsetko prebehlo a moze uvolnit kluciky kupcovi. Vacsina krokov ide cez pravnikov.
Odpovedať
Profilova fotka
jedna vec su peniaze, druha vec je kataster. ak by som mala peniaze, byt by som mu odovzdala, a čakolo by sa na LV. ale pokial nemám peniaze, určite neodovzdám byt, čo keď to nevyjde ako ho z tadiaľ dostaneš?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?