Majetkové nezhody - môže súd nariadiť predaj majetku?

Prosím Vás o radu. Po starkinej smrti sa dom rozdelil na tretiny medzi 3 dcéry.1 dcera odmieta akúkolvek dohodu v dome byvat nechce. podiel predať inej sestre nechce. Ani celý dom niekomu inému predať nechce. A o dom sa starať tiež samozrejme nechce sú nejaké možnosti čo ďalej? Môže súd nariadiť predaj majetku?
Odpovedať
@15katka11 Áno, je to možné, ak sa tie 2 sestry spoja a budú konať spoločne ako väčšinový vlastník. Tu ale jednoznačne odporúčam nájsť si na túto vec právnika, ktorý to s vami potiahne od začiatku do konca. Určite sa pred tým odporúčajú nejaké oficiality, ako oficiálne jej ponúknuť Vaše podiely na odpredaj ... Oficiálne ju požiadať o odkúpenie jej podielu (oficiálne znamená listom, aby ste od toho mali "doklad") ... Následne nejaká predžalobná výzva, väčšinou už toto zaberie aby sa prišlo k dohode ... Keď nie, ostáva už len samotný súd ...
Odpovedať
@15katka11 V zmysle §141 ods. 1 Občianskeho zákonníka: „Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vysporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná“. V zmysle §142 ods. 1 Občianskeho zákonníka: „Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vysporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov“. Vychádzajúc z citovaných zákonných ustanovení vyplýva, že podielové spoluvlastníctvo je možné zrušiť a vysporiadať nasledovnými spôsobmi: a) dohodou všetkých spoluvlastníkov o zrušení a vysporiadaní podielového spoluvlastníctva, b) rozhodnutím súdu na návrh niektorého zo spoluvlastníkov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?