Kupili by ste samostatnu bytovu jednotku v RD?

Dobry den, mame moznost kupit samostatnu bytovu jednotku v RD. Má samostatne merace kotol vchod aj vsetko + polovica pozemku. Na katastri je vedena ako samostatna bytova jednotka vo vylucnom vlastnictve. Aky mate nazor na taketo byvanie?
Odpovedať
pozemok je v spoluvlastnictve? taky je nanic. Cena by mala byt za byt v bytovke, s domom nema nic spolocne, dvor k nemu nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám osobnú skúsenosť s dvomi bytmi v RD, nakoľko nám takto rozdelila notárka dedičstvo rodinného domu , Teraz som si odkúpila aj druhý byť za predraženú cenu vzhľadom na predchádzajúce udalosti . Cena bytu v rodinnom dome nemôže sa rovnať cene bytu v bytovke, nakoľko pri bytoch v dome nie je taký servis ako pri bytoch v bytovkách, neukladá sa do fondu opráv a všetky následné opravy spoločných častí RD si budete musieť zabezpečovať spoločne s vlastníkom druhého bytu v rodinnom dome . Práva máte podľa veľkosti podielov a rozhoduje sa väčšinovo. Pozor aj na znalecký posudok , aby byt vysoko nenadhodnotili, čo sa stalo aj mne .
Odpovedať
Profilova fotka
Ak uvazujete na bytom, tak byt v RD je ovela hodnotnejsie byvanie ako v bytovke a cena byva o dost vyssia. To s fondom oprav pri prispevku nadomnou som nepochopil... Samozrejme ze v RD nepotrebujete platit fond oprav, chvalabohu... Co si pokazite, to si opravite. A nie skladat sa na vandalizmus napr. susedovych deti, to nie je velka vyhra.
Odpovedať
závisí od ceny a od príslušných priestorov (prístup, pozemok, parkovanie, je to síce vyšší komfort, ale aj drahšia údržba a prevádzka (na to narážala vyššie uvedená poznámka o fonde opráv). Treba ale dať pozor na vlastnícke práva.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo to nepochopil, tu nejde o vandalizmus susedovych deti (co spravia? max. znicia omietku tym, ze tam spravia ryhy, resp. bude potrebne vymalovat). Tu ide o opravy typu - zateka strecha. V bytovom dome sa to riesi cez zakon 182 o spolocenstvach a naslednymi novelami, u rodinneho domu ( a niekolkym bytom v nich) sa to musi riesit v ten dany okamih... je velmi podstatne si vsimnut, ako celkovo na tom ten rodinny dom je - v akom stave je fasada, vsetky balkony, strecha, podkrovie.... instalacie, potrubia..... je to vsetko o cene - a o komforte..... ak je to rozdelene sposobom ze mam cast aj zahrady pre svoju osobnu potrebu, mam terasu, rodinny dom je technicky vo fakt vybornom stave a cena nie je predrazena oproti bytu v bytovke v rovnakej lokalite a velkosti, asi by som do toho sla... aj ked - skor sa dohodnes niekde kde je 56 vlastnikov, ako ked su dvaja....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?