Kúpili by ste byt za vyššiu cenu ako figuruje na zmluve?

Profilova fotka
Nikde som nenasla podobnu temu, tak zakladam novu... Hladame si byt a uz niekolko realitnych agentur nam pri roznych prilezitostiach pripomenulo, ze ak mame hotovost, ktora by sa nemusela zazmluvnit, usetrili by sme az 20% z jej casti. Je sice lakave, ze by sme mohli usetrit peknu sumicku, ale na druhej strane by sme nedostali doklad (kupnu zmluvu) o cene bytu, nehladiac na obchadzanie zakona... :-| Ponukol nam to priamo developer, ale co v pripade nejakych reklamacii alebo v najhorsom pripade vrateni bytu, keby slo o vazne zavady (ak je to vobec mozne)? Je mi jasne, ze keby sme ho chceli predat v priebehu 5 rokov, tak so stratou, kedze sa dan plati z rozdielu sumy, ktoru sme zaplatili pri kupe a ktoru sme skasovali pri predaji... Je toto bezna praktika kupujucich, resp. developerov a realitiek?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@bibi78 Ja by som do toho nesiel. Podla mna nie kazde setrenie stoji za to. Hlavne pri takychto dolezitych investiciach... Kupujete nakoniec byt? Nejdete do stavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 Nakoniec sme sa rozhodli pre Bratislavu, a kupit tu dom je pre "normalnych" ludi nemozne a dochadzat z okolitych dedin a robit detom taxikara = travit v aute drahocenny cas sa nam nechce a tak sa pozerame po vacsich bytoch, ktore sice vyjdu rovnako, ale sme v meste. A vdaka za odpoved. :-)
Odpovedať
Videl som ponuku priestranného nízkoenergetického domu s veľkou ovocnou záhradou, lacno a uprostred Bratislavy. Už si neviem spomenúť kde som to videl alebo či sa mi to snívalo. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja netvrdim, ze "lacno", ani ze uprostred BA, staci nam Raca :-D , ale zaplatit za malicky pozemok ovela vyssiu sumu ako za samotny dom (kvalitny a nizkoenergeticky) je na cely zivot ako slucka okolo krku... kazdopadne, toto je tema o inom ;-)
Odpovedať
@bibi78 Vraj v Maďarsku za Dunajom sú lacné domčeky, stačí zatepliť. Aj pozemky sú tam lacné. Pozri na topreality alebo iný inzertný server.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ty si zlaty, ale fakt nechcem spamovat tuto temu odbocovanim mimo nej. kazdopadne, ak si cital moj vyssi prispevok, tak mas odpoved na svoju ponuku ;-) :-D
Odpovedať
TAkze ak sa nieco stane a by ste chceli vymahat peniaze spat, tak by ste vymahali iba sumu na zmluve, to je prvy problem. Ale ak odhliadnem od tohto rizika tak nie je to nic co by sa nedalo, dat cast v hotovosti a tak usetrit 20% z jej vysky, ved z 10 tisic je 2000 pekny peniaz na nabytok ci spotrebice. Na druhej strane je riziko ako tieto peniaze odovzdate. A tu je problem. Vacsinou to chcu este pred prevodom na katstri, napr. pred okienkom date v obalke cash a ide sa prepisovat. Pokial si to nejako zabezpecite aby Vas niekto neobtiahol o peniaze a byt neprepisal tak by som do toho isiel, uz len predstava ze odvediete tomuto statu pekne velky peniaz a Ti hore to vedia minut v priebehu sekundy na nezmysly je dovodom usetrit. Isiel by som do toho ale peniaze by som nedaval skor ako bude podpisana kupnopredajna zmluva. Samozrejme tie veci pred predajom, technicky stav a pod. nezanedbat. S tym dochadzanim zo satelitov je velkaaa pravda, vela ludi uz olutovalo dom, do ktoreho chodia viac menej iba spavat. Kupa byvania Rakusku ci Madarsku: je to pekna idylka, ale realita skuste sa opytat. IDe o zahranicne nehnutelnosti, SVK banky take zrejme tazko financuju, je tam viacero nastrah, ktore nie su vseobecne zname.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky vdaka za odpoved! a asi naozaj jeden z hlavnych problemov je reklamacia... no keby to bola taka "nizka" suma, tak sa tak nestresujem, ale ide o dost velku ciastku, konkretne polovicu sumy za celu nehnutelnost, takze sa naozaj nechceme popalit... a tie peniaze by sme bud urobili vinkulaciou v banke, alebo skor u pravnika, kym nebude nehnutelnost prevedena na nas... a urcite si chceme zavolat stavebneho poradcu, mozno aj statika, ak to sam poradca nebude mat v kompetenciach.
Odpovedať
@bibi78 Mna by zaujimalo, ako by sa to realne spravilo. Totiz, na zaklade kupnej zmluvy ides na kataster a ten vam zapise vlastnictvo. Ci v kupnej zmluve bude ina suma, a zvysok sa doplati v hotovosti? Pokial by to bolo takto, tak kupna zmluva bude, cena nikoho nemusi zaujimat a reklamacie su osetrene v zakone a v zmluve tiez. Bez ohladu na to, kolko stoji. Druha vec je, ak by ste byt chceli vratit. Vsetko je otazkou toho, co ste ochotni risknut. Osobne sa mi to nepozdava, myslim, ze zisk z toho ma najma developer (inak by to neponukal, vsakze ;-) ). Takze by som to nespravila. Aj ked v pripade sudnych sporov je to uplne jedno, vymozitelnost prava je u nas mizerna, takze tak ci tak sa bezny clovek velakrat nedocka ani rozsudku. Vela stastia!
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak presne tak, ako pises. na zmluve by bola suma, ale len polovicna, zvysok hotovost. jasne, ze v tomto pripade je vo vyhode developer. a rovnako suhlasim s tym, ze horsie je, ze by sme byt chceli vratit, ale da sa to vobec? ked ho raz odkupime, potom sa riesia uz len nejake zavady, klasicke reklamacie... takze s navratom bytu developerovi moc nepocitame. je mi jasne aj to,ze pri pripadnom predaji v kratkodobom horizonte (do 5 rokov) by sme museli bud najst podobnych zaujemcov alebo jednoducho platit dan z rozdielu...
Odpovedať
Šikovný právnik, a nie je problém :) Teda podľa mňa ... Bežne sa tak "predávali" byti na starohájskej, v Trnave (v tej novostavbe) kde to tiez riesil priamo developer ... Mená, ani sumy spomínať nebudem ... Ale uvediem jednoduchý príklad, ako sa to dá "ošetriť" ... Byt stojí napríklad 100 000 Eur. Na papier Vám chce dať 50 tis. Eur, a zvyšok bez dane, chce v hotovosti. Tj bez 20 percentnej dane = 40 tis. Eur. Pri takejto "kúpe" ušetríte reálnych 10 tis. Eur. Zainvestovať do právnika, (do naozajstného právnika, nie niekoho po fórach a podobne) ktorý do zmluvy zakomponuje "kaluzulu" v zmysle, ze pokial odstúpite od zmluvy podla bla bla bla, tak Vám vrátia kúpnu sumu + pokutu vo výške 40 tis. Eur ... Tj v prípade, že by naozaj mal byt tolko vád, chýb, a neviem čoho, že by muselo prísť až k odstúpeniu od zmluvy, okrem kúpnej zmluvy by Vám zaplatil aj zmluvnú pokutu, ktorá by bola správne naformulovaná a podpísaná na kúpnej zmluve... Robilo sa to takto nielen z bytmi, ale aj z autami, kde je riziko odstupenia od zmluvy oveľa, oveľa vyššie ... PS: Poznám 2 ludí, čo to takto robili. Prvý kvôli úspore, druhý kvôli tomu, že mu investor pri byte za 100 tis. Eur ktorý bol v štádiu holobytu povedal, že daj 70 tis. E na papier, 30 tis. Bokom, spísali takto zmluvu, a investor mu "zadarmo" spravil s holobytu bnyt v štandarde ... Samozrejme, je to len na tebe ...
Odpovedať
ja by som sa radšej takýmto veciam vyhýbal. Ale ako vyššie uvedený príspevok vôbec nei je zlý. Avšak nájsť dnes poriadného právnika, ktorý sa v tom vyzná je aj pomerne drahé. Hlavne takého dobrého by ste museli asi dostať na odporúčanie. Taktiež obchádzanie zákona. Nehovorím že som nikdy nič neobyšiel ale predsa ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@oscipovsky este k tomu financovaniu nehnutelnosti v zahranici. V Rakusku je to praveze vyhoda, kedze tam poskytuju hypotekarne uvery so smiesnym urokom 1%, ale suhlasim, byvanie v zahranici ma zase ine nastrahy...
Odpovedať
Od 1%, ale nie...take urokove sadzby pokial viem nie su nikde. Najnizsie boli tusim okolo 2.5% v Luxembursku. Pozrite napr. sem. http://www.wohnnet.at/konditionen-kre...
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky no kamarati si kupili pozemok Kittsee a banka im ako mladej rodine ponukla taky nizky urok, neviem k tomu viac, ale to bol jeden z dovodov, preco do toho sli. navyse je tu aj @mom3, ktory o tom mozno vie viac... ale to je uz odbocka od povodnej temy :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky @bibi78 Ano, je pravda, ze tie uvery su v Rakusku neporovnatelne lepsie ako u nas. Mame hypoteku v Rakusku (Raiffeisen) a momentalne mame urokovu sadzbu 1.875%. A to nehovorim o statnej nizkourokovej pozicke, ktoru tiez mame s podobnym urokom (na prvych 7 rokov 1%).
Odpovedať
@bibi78 nedávno som sa s tým stretla, jeden známy tak kupoval dom, 120 tisíc bolo na zmluve, 50 tisíc dával v hotovosti. pôvodne stál dom 190 tisíc, takto ho vyšiel na 170 tisíc a za ušetrené peniaze si ten dom zariadil. V zmluve bolo uvedených tých 120 tisíc a bola dohodnutá aj zmluvná pokuta pre prípad, že by napríklad kataster nepovolil vklad, a to vo výške práve 50 tisíc. tiež tam bolo uvedené ako píše @lubk0, že ak dôjde k odstúpeniu od zmluvy zo strany kupujúceho, tak dostane naspäť kúpnu cenu a aj tých 50 tisíc (mimochodom nato netreba nejako extra šikovného právnika, stačí sa len poriadne sedliackym rozumom zamyslieť.)
Odpovedať
poslala som ti IP
Odpovedať
@vvladkaa Nesúhlasím s tým, že na to nie je treba právnika :) Formulovať do zmluvy, kde sa jedna o "pekne" prachy, iba svojim "sedliackym" rozumom, no, ako chceš ... Napísané to tvoj známy mať vlastným sedliackym rozumom môže, avšak keby prišlo k súdu, je otázne, či by sa to dalo uplatniť. Ani netušíš, koľko klučiek je v zákonoch, ktoré sa venujú aj týmto zmluvám. Ked mi právnik prerábal kúpnu zmluvu na byt, veci, ktoré som si "obycajným" sedliackym rozumom tam chcel doplniť, mi častokrat zamietol, nakolko je to z pravneho hladiska nezmysel ... Takze pri takychto sumach, by som naozaj tych par korun, za pravnika nechal. Navyse, pokial by prislo k vracaniu bytu, alebo cokolvek, tak mas poistku, ze dany pravnik, sa za to postavi, a kludne to moze riesit aj sudnou cestou :) Kludne pravnika v Trnave odporucim :) A vôbec to neni "majland" ako si kazdý predstavuje :)
Odpovedať
@lubk0 ja Som nenapisala, že netreba právnika,ale ze to nemusí byt nejaký extra právnik. A neuveris, ja sama Som pravnicka, takže viem aké kľučky sú v zákonoch. Sice sa živim verejným právom a súkromné robím spravidla len pre rodinu, známych a priateľov, peniaze si este postrazit viem aj bez diplomu. A neveril by si akí sú dnes ľudia sikovni, aj tu na fóre je zopár ľudí, čo si robili zmluvy sami a tie zmluvy obstáli aj na súde.
Odpovedať
Profilova fotka
robi sa to bezne... a pozor, nie, ze za 5 rokov to mozes predavat bez dane, uz sa to zdanuje bez ohladu na vlastnictvo ci pobyt a este z toho platis zdravotne poistenie, takze na toto pozor... dalej reklamacia a vratenie by bolo problematicke, ja by som do toho nesla, jasne, kebyze ide o "malu" sumu, ja neviem, do 10tis a oplati sa to, tak hej, ale ak by slo o 50tis... a suhlasim s tvojim nazorom, ze je lepsie byvat v BA... od septembra sme spat v BA a neviem si to vynachvalit, robit stale taxikara deckam, alebo sa uspokojit s horsimi skolami, kruzkami ma nebavilo
Odpovedať
Profilova fotka
@tilly to pocujem prvy krat, ze platis dan z rozdielu, ak to vlastnis akokolvek dlho... to zriadili nejaky novy nedavny zakon, ci ako? :-o a zdravotne poistenie? z coho? nejak nechapem...
Odpovedať
Profilova fotka
@tilly podla sprav z HN stale plati horizont 5 rokov... ;-) http://www.finance.sk/dane/informacie...
Odpovedať
@bibi78 áno pokiaľ vlastníš tu nehnuteľnosť menej ako neviem presne sa mi zdá že to je 10 rokov, tak musší pri jej predaji zaplatiť daň zo zisku, teda z rozdielu medzi cenou za ktorú si ho kúpila a za ktorú si ho predala. Ale to zdravotné poistenie tak to si nie som ani ja celkom istý kde našla.
Odpovedať
@oondrejj takže 5 rokov a zdravotné poistenie áno
Odpovedať
@oondrejj to zdravotne sa plati ako dan z prijmu - teda dan z toho rozdielu za co si to kupil a za co to predavas. Ale ak nieco kupis nejaku nehnutelnost lacnejsie, vlozis do toho dalsi svoje prostriedky ( kupis nabytok, prerobis to ci ono) tak je dobre si odlozit doklady a vlastne o to sa ti potom znizi ten rozdiel ceny kupy a predaja. To je vlastne dan zo zisku a zisk je v tomto pripade rozdiel z kupnej a predajnej ceny. A horizont by mal byt tych 5 rokov. Ak sa mylim tak nech ma skusenejsi opravia
Odpovedať
@tilly Trepes absolutne z cesty ... Stale je to 5 rokov ... A k teme este: Kedy si vobec videla niekoho, ze by "vratil" byt developerovi ? Ze nasli tolko chyb, ze mu developer vratil kupnu sumu ? No ja som to teda este nevidel (neratam pravne problemy, kedy niekot nemal opravnenie byt predat) .. @vvladkaa Takisto vychadzam zo svojich skusenosti. Takemuto "amaterskemu" pravnikovi, dala sestra vypracovat predajnu zmluvu, ktora bola specificka o to, ze novy "majitel" tam uz mohol byvat, ale vlastnictvo nanho sa malo prevadzat az neviem kedy, ked sa presunu hypo a podobne .. No ulakomila sa, zmluva bola podpisana, novy majitel uhol tesne pred vyplatenim, byt uzival 6 mesiacov, atd, no skoda hovorit. A teda dal to riesit sudnou cestou, tak sa islo za pravnickou, ta ze jasne, neni problem, a od tej dobynekomunikuje, a sudny pripad zobrat nechcela ... A tiez som ju dostal na neviem ake "odporucania" ... Teraz v tom mam jasno, radsej zainvestujem takemu, co sa tomu venuje, a takemu, co by sa v pripade problemov, za svoju zmluvu postavil, a isiel ju obhajovať ... Ale to je samozrejme kazdeho vec ... PS: Pravnikov je v tejto republike plná p***l ... Väčšina z nich vyštudovaní denný študenti, čo 5 rokov na škole prežúrovali na intrákoch a diskotékach, a teraz sa divia, že po výjdení právnickej školy nedostali hned teple miesto a plat aspom 1500 v čistom ...
Odpovedať
Profilova fotka
ano, bolo to tak, ze ak bolo vlastnictvo nad 5 rokov a TP nad dva roky, tak bolo oslobodenie od dane, ale od roku 2011 vsetky nehnutelnosti podliehaju zdaneniu... (samozrejme rozdiel nadobudacia cena - predajna cena) + zo vsetkeho sa plati zdravotne poistenie... a predtym sa dali odpocitat aj odpocitatelne polozky a ine naklady, teraz len naklady spojene s nehnutelnostou... no, ale teraz pozeram zakon o dani z prijmu a tam to stale je, tak sa ospravedlnujem za dezinformaciu... ale urcite to tak bolo, bolo to odsuhlasene este tou vladou pred touto... a ano, pravnikov je plna republika, nie kazdy vie robit vsetko... ten, co sa zaobera trestnym pravom ti neurobi kvalitnu kupnu zmluvu ;-) a ten, kto ti urobi dobru kupnu zmluvu ta neobhaji v inej veci...
Odpovedať
Profilova fotka
a myslela som vsetky nehnutelnosti nadobudnute po 1.1.2011.. aj tu sa nieco spomina... Platiť daň z predaja nehnuteľnosti taktiež nemusia osoby, ktoré spĺňajú obe nasledujúce podmienky: získali nehnuteľnosť do vlastníctva pred 1.1.2011 (teda najneskôr do 31.12.2010) ale mozno sa to viaze na trvaly pobyt...
Odpovedať
Profilova fotka
@tilly mne sa zda, ze stale plati bud vlastnit nehnutelnost min. 5 rokov alebo mat trvaly pobyt min. 2 roky, nie obe podmienky splnene zaroven, alebo sa mylim? teda tyka sa to minimalne tych nehnutelnosti, ktore boli nadobudnute pred 1.1.2011...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?