Kúpa rodinného domu, ktorý má troch vlastníkov

Profilova fotka
Dobrý večer, chcem sa informovať príp. sa opýtať predovšetkým tých, ktorí prešli podobnou skúsenosťou alebo sa s niečím takým už stretli: S manželom máme záujem kúpiť rodinný dom, ktorý ma 3 vlastníkov - ( moja babka vlastní 1/2, ujo 1/4 a moja mama 1/4) s tým, že babka nám svoju čiastku chce darovať s podmienkou doživotného práva, ujovi vyplatíme jeho čiastku, mama nám svoju časť tiež chce darovať- no tu sme narazili na problém, kedže na jej čiastke je exekútor. Takže.... ak je čo i len na jednej časti RD exekútor, dá sa v danej situácii momentálne riešiť prepis vlastníka, darovacie, či už kúpno-predajné zmluvy alebo sa musí najprv vyriešiť ten exekútor a až potom sa vieme pohnúť ďalej? Podlieha jedna čiastka druhej alebo sa každá jedna časť domu rieši osobitne? Za info a rady vopred ďakujem :)
Odpovedať
Najskôr treba ísť za exekútorom,bez neho sa nepohnete:-(
Odpovedať
Profilova fotka
Veď to sme aj predpokladali :/
Odpovedať
Profilova fotka
@monipapa ja si zasa myslím, že predať dom môžete aj tak, ibaže tá exekúcia tam ostane a ako poznám exekútorov, tak čas hrá v ich prospech, takže ak tú exekúciu chcete vyplácať, tak čo najskôr, lebo za pol roka tam bude zase o trošku väčší dlh :-(
Odpovedať
@puxo Oni chcú kupovať dom!Tam už je stop loptička. :-(Takže dohoda s exekútorom.
Odpovedať
1. VARIANT uzavrieť DZ s vecným bremenom na 1/2 s babkou + KZ na 1/4 s ujom + odkúpiť podiel mamy ako podielový spoluvlastník od exekútora v rámci výkonu exekúcie. Porušenie predkupného práva teraz neriešim, mama prevod SP nenapadne. 2. VARIANT ísť za exekútorom, vyplatiť dlh, on vydá kvitanciu na zrušenie exekučného záložného práva, uzavrieť DZ s babkou a mamou + KZ na ujov podiel. Mám skúsenosti aj s tým, že sa prepísal aj podiel s exekučným záložným právom, čo ale nie je žiadna výhra, lebo v prípade nesplatenia dlhu nič nebráni exekútorovi podiel predať (otázkou je, kto by ho kúpil) a povinný by porušil povinnosť nenakladať s majetkom, o čom ho exekútor informoval v upovedomení o začatí exekúcie. Pokiaľ ide o DZ, zvážte radšej možnosť KZ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?