Kupa pozemku od neplnoletej osoby

Poradte prosim, zvazujeme kupit pozemok, ktory je vo vlastnictve 1 plnoletej osoby a 1 neplnoletej osoby (15 rokov). Realitna agentka vravi, ze kvoli vlastnictvu neplnoletej osoby najprv po podpise rezervacnej zmluvy sa obratia na sud, ku kupe od neplnoleteho vlastnika je potrebny suhlas sudu, ze predaj je v jeho prospech. Mate osobnu skusenost s takouto kupou? Prebehlo to hladko? Ako dlho to trvalo? A rozhodnutie sudu je potom definitivne alebo napadnutelne, teda daju sa este ocakavat dalsie problemy? Dakujem za rady.
Odpovedať
tak toto je asi otázka pre vzdelaného právnika
Odpovedať
Najskôr bude potrebné maloletému ustanoviť opatrovníka a potom nechať schváliť zmluvu súdom. Časovo to závisí od toho, ktorý súd to dostane (OS BA I je predsa len vyťaženejší ako OS niekde v menšom okrese). Zvlášť potrebné je zdôvodniť, prečo je predaj v záujme maloletého a ako bude naložené s výnosom, ktorý mu pripadá.
Odpovedať
draik: 15rocne dieta uz moze byt dost rozumny jedinec. Je bezna prax posudit a prihliadat aj na jeho namietky alebo navrhy, ak by napr. nesuhlasil s predajom?
Odpovedať
Je to presne ako hovori draik. Moja skusenost je, ze pri zrychlenom jednani to trvalo asi 8 mesiacov.
Odpovedať
Kamarati toto iste tento rok riesili trvalo to cca pol roka a bolo to ako pisal draik
Odpovedať
Profilova fotka
@madusik treba pocitat s tym, ze to bude isto dlhsie trvat. mozes pocitat tak do roka, pokial sa to vybavi. a s postupom sa uz nebudem opakovat, kedze ti to tu dobre napisal draik.
Odpovedať
Profilova fotka
hmm ale jednoznacne, neviem ci by som bol ochotny podpisovat nejaku rezervacnu zmluvu aj s vyplatenim zalohy realitke. nevies ako to dopadne a potom co
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Nejdeme do toho, pozemok nekupime. Ale nie preto, ze je vo vlastnictve neplnoletej osoby, podla dostupnych informacii a odpovedi by sme si trufli aj na takuto kupu, ak by to ozaj bol ten pravy pozemok pre nas. Ale po zvazeni pre a proti samotneho pozemku sme sa rozhodli hladat dalej. Este raz dakujem za odpovede.
Odpovedať
podla mna ste sa rozhodli spravne. to musi clovek citit, ze je to to prave miesto a ak mas mat nejake tie pochybnosti, tak radsej vydrzat a este pohladat
Odpovedať
@janka3633 ano, male kompromisy vieme akceptovat. Asi neexistuje kupa nehnutelnosti uplne bez pochybnosti a uskutocnenia malych kompromisov. Pocitovo ako pises, az ked sa zavazne rozhodujes o kupe tak zistis, co vlastne chces, co je dolezite, ci je to to prave.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?