Kúpa podielu v prístupovej ceste

Profilova fotka
Prosim vas, poradte. minuly rok sme kupili pozemok aj s podielom v pristupovej ceste. strasne dlho sa to natahovalo, lebo predavajuca bola starsia pani,..., no ku podpisu zmluvy sme sa dopracovali hadam po 4 mesiacoch, co sme stale ju surili, nahanali... po podpise sme boli radi, ze uz uradovat s nou nemusime :-). No teraz sme prisli na to, ze jeden podiel v ceste na pozemku cca 30m2, nam nepredali. My sme si to nevsimli, lebo na mape ani nie je poriadne vidiet. problem je, ze akurat na tom pozemku je pripojka kanalizacna, ktoru chceme kupit od suseda. Uz mesiac nahaname pani, aby sme sa dostali k tomu podielu v ceste (2/10), ale ona len , ze sa ozve, ked bude mat zmluvu, a prosto opakuje sa situacia ako pri predchadzajucej kupe. Otazka je, ci by sme nemohli kupit podiel v ceste od toho suseda, ktory nam ide predat tu pripojku. On ma podiel 6/10, pani od ktorej "kupujeme" 2/10 a este jeden sused 2/10. Uz s nou stracame nervy.
Odpovedať
moc tomu nerozumiem,ale mam pocit,že prvý na kupu je majitel časti a až potom druhý clovek. ale dalsia vec je,ak sa so susedom dohodnete na prenajme na 99 rokov a potom babka nema co namietat
Odpovedať
@petjo no to veru nie :) Ale s tym prenajmom to nie je zly napad lebo vsak to by jej tak mohlo oci zalepit. Sice by ho prenajala ale nepredala. Taky mensi psychologicky efekt. Len co potom ak sa babka pominie budete sa zas natahovat s pozostalymi. Pride mi to ako cele zle.
Odpovedať
Preco od suseda? a babku budete mat stale vsetci ako spolupodielnicku? ak zomrie, pridu dedici a nie jeden, pozemok bude znehodnoteny riadne a ak budete chciet dom predat, nik ho s nevysporiadanou cestou nebude chciet. Musite na nu tlacit, toto je dovod aj k odstupeniu od zmluvy, takze jej pohrozte ze budete chciet peniaze nazad, dopalitti vsetky trovy ktore ste mali so zmluvami, katastrom, pripadne cestovnennaklady.......nech pohne zadkom, to akoze nema cas podpisat jednu blbu zmluvu na matrike?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no jej podiel je len tie 2/10 z 30m2. My inak uz podiel v ceste mame. Len na ten kusok sa zabudlo, keby sme nekupovali tu pripojku na nom, tak na to ani neprideme. Dnes sme jej volali. Tak je v nemocnici momentalne a este 2 tyzdne bude a ze potom sa mozeme stretnut k tomu. Takze uz to mohlo byt, keby nechala na nas zmluvu. Zase sa to len oddialilo a nic sa neporiesilo....vlastne mesiac nas zavadzala, ze uz sa robi zmluva, ze sa ozve a dnes sa dozvieme, ze na nicom sa nerobi a ani nerobilo. Aky problem moze nastat, ak ona tam bude mat ten svoj podiel 2/10 stale?
Odpovedať
Napiste zmluvu a dajte jej podpisat. Joj clovek ak chce vie byt riadne hnusny, napriklad vam tam zaparkuje bager, aj na 5 rokov a budete ho obchadzat. Ked to budete chciet predat musite jej najskor ponuknut svoj podiel a ona ho moze kupit, takze potencialny kupec nebude mat podiel ziaden. Neviem ako vyzera zmluva medzi podielnikmi. Je toho kopa. Ja by som nehnutelnost bez "cistej" pristupovej cesty nekupila. Ono v babke az taky problem nevidim,skor v dedicoch. A to netusime ani ako ten pristup a okolie vyzera. Komu vsetkemu sa moze na nieco hodit.
Odpovedať
Môžete spraviť tak, že kúpite podiel od suseda, stačí 1/100 a už ten pozemok môžete užívať, napr. tú kanalizáciu. Nikto vám nič nemôže. Problém bude, ak bude treba na tom pozemku niečo vybudovať (cestu, siete, ...). Vtedy bude treba aj jej súhlas. Po jej smrti súhlas všetkých dedičov. Ak sa to neprededí, bude treba dodatočné dedičské konanie ... Môžete na ňu tlačiť tým, že ak to urýchlene nedorieši, budete žiadať vrátenie kúpnej ceny, ale reálne by ste s tým asi nepochodili, myslím, že ten malý pozemok pre vás nie je nevyhnutný. Prístup máte, kanalizáciu si asi môžete spraviť inokade, tak s týmto opatrne, aby sa tetuška nezaťala... PS: Pri kúpe podielu ešte treba dať pozor na predkupné právo.
Odpovedať
@jurajor to ma jedno ci kupi od suseda alebo od babky. Treba odniest babke zmluvu nech ju podpise v nemocnici a hotovo. Bude to trvat rovnako dlho ako robit. apodpisovat so susedom. A bez zbytocnych obstrukcii v buducnosti.
Odpovedať
@norcima @jurajor ma pravdu. na využívanie pozemku máš právo už tým že si spoluvlastník. na budovanie (cesta, kanalizácia,....) bude treba jej súhlas. ak by sa zdráhala treba jej vysvetliť, že jej to vlastne zhodnocujete. ak ste už spoluvlastníci je tragédia riešiť 30 m2 s takýmito ľudmi, zvlášť ak im to k ničomu nie je....
Odpovedať
Profilova fotka
@santorotn @atlaska @jurajor takato je konkretna situacia. Cierna cesta je pristupova cesta, v ktorej podiel sme kupili, a teda tam podiel svoj mame. akurat ten maly cerveny trojuholnik je cast pristupovej cesty, ktory sme si pred tym nevsimli, az vtedy , ked sme zisdtili, ze akurat na nom je pripojka kanalizacna, ktoru chceme kupit od suseda 1. cize v tom trojuholniku ma podiel sused 1, sused 2 a babka. V pristupovej ceste ma podiel sused 1, 2, 3, a my.
Odpovedať
@norcima v prvom rade by som odporúčala urobiť dodatok k pôvodnej zmluve, v ktorom sa rozšíri predmet zmluvy o túto zabudnutú parcelu. Bolo by to jednoduchšie vysvetľovanie aj postup ako nová zmluva.
Odpovedať
@norcima Platí to, čo som písal vyššie. Samozrejme, že je lepšie, vybaviť to s tetuškou, ale keď to nepôjde, riešiť to so susedom. Alebo kúpiť teraz od suseda s prípojkou aj podiel na pozemku a potom sa snažiť poriešiť to s tetuškou. Len to chce potom na kataster 2 zmluvy, 2 katastrálne konania a 2 poplatky. Opakujem, že treba dať pozor na predkupné právo. Neviem, ako chce @janetbla otvoriť na katastri už vybavený a uzavretý spis - kúpnu zmluvu, ktorá už bola zavkladovaná... S týmto som sa nestretol. Podľa mňa to treba novou zmluvou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajor dakujem, uz mam novu zmluvu pripravenu, idem dnes uradovat :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?