Kúpa neskolaudovanej stavby

ahojte, rozmyslam s priatelkou, ze si kupime dom.. jeden sa nam pozdava, ale nieje este skolaudovany a na katastralnej mape som ho nenasiel ako rozostavanu stavbu.. ake tu mozu byt rizika ? vdaka za rady.. :) m.
Odpovedať
Profilova fotka
@markiz Rizika mozu byt rozne..to, ze nie je rozostavana stavba zakreslena v katastralnej mape - je v podstate jedno - mozno pri hypoteke nerucili stavbou - cize zalozne pravo na dom sa nedavalo a to je pozitivum. Asi by som si v prvom rade zistila, ci ma dom stavebne povolenie a ak ano, tak by som sa mozno spytala na dovody toho, preco nie je este skolaudovany. ak su to malickosti, treba ist do toho - ak nieco zavaznejsie - zistit si, ci sa da pricina odstranit - to by ste si mozno vedeli zistit aj na prislusnom stavebnom urade.
Odpovedať
dakujem
Odpovedať
@markiz rozostavana stavba sa za normalnych okolnosti do katastra nezapisuje, zapisanu ju ma len ten, kto berie hypo na dokoncenie takejto stavby a ruci nou, takze to, ze nie je v katastri je v poriadku. Ako pise blondiee, tak jedine, ako zistit, ci je to ok, ci to nie je cierna stavba, je vypytat si stavebne povolenie a skontrolovat ci sedia datumy, parcely a priblizne rozmery stavby. Aby si mal 1000% istotu, tak navstivit stavebny urad a opytat sa aj tam..
Odpovedať
V prvom rade navstiv miesny stavebny urad a vypytaj si ziadost o kolaudaciu aj so zoznamom vsetkych priloh, ktore budes potrebovat. A celu tuto dokumentaciu pytaj od predavajuceho. Vsetky prehlasenia, stavebny dennik, revizne spravy, atd ... Bez toho tazko skolaudujes. Vypytaj si kopiu stavebneho projektu, s niekym znalym si to prejdi, ci je to rozumny projekt. Od predavajuceho ziadaj prehlasenie stavebneho dozoru, ze stavba je postavena v sulade do stavebnou dokumentaciou, atd ...
Odpovedať
vdaka za info.. okrem toho, ze stavba nieje na LV ani v katastralnej mape som zistil dalsi problem - chceme kupit aj prilahly pozemok k domu, na ktorom je pravdepodobne exekucna zalozka.. to bude asi vacsi problem.. no nic, cez tyzden tam skocim a spytam sa majitela co ako a preco.. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@markiz
Odpovedať
Profilova fotka
@markiz myslíš tým, že pozemok je zaťaženy exekuciou? v tom prípade kontaktuj exekútora a s ním dohodlni ďalšie kroky- či je možné pozemok odkúpiť, vydrazit ( v tomto prípade asi najrozumnejsie riešenie) alebo iné možnosti. V každom prípade to konzultuj s exekútorom ( mal by byt uvedeny na LV), nikdy nie s vlastníkom - mohol by si na to skaredo doplatiť.
Odpovedať
ano, predpodkladam ze je to exekucia. Na LV je uvedene zalozne pravo v prospech JUDr. XY, tak mu skusim zavolat. Totizto dom je na dost malom pozemku (bez tarchy), co sa nam zda malo, tak sme chceli k tomu dokupit dalsich 800m (zalozka na LV).. snad sa to podari nejako doriesit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?