Kúpa nehnuteľnosti pod exekúciou. Prosím poraďte.

Zdravím. Mala by som záujem o kúpu nehnuteľnosti s pozemkom (polka dvojdomu). Vlastníci sú traja, jeden z nich vlastní polovicu (bez exekúcie) a ostatní dvaja vlastnia ďalšie dve štvrtiny. Na tieto dve štvrtiny je vedená exekúcia pravdepodobne prevyšujúca ich hodnotu. Bolo nám povedané, že v takomto prípade musíme kontaktovať exekútora, ktorý na základe znaleckého posudku môže začať verejnú dražbu. Zaujímalo by ma, či by sa dala odkúpiť ta polovica, na ktorej nie je exekúcia a či by som následne nadobudla predkupné právo na zvyšok nehnuteľnosti (podmienkou predaja všetkých troch vlastníkov bude to, že obyvatelia domu tam môžu bezplatne dožiť). Bez predkupného práva by sa mohlo stať, že to kúpi iný a dá ich na ulicu. Máte niekto skúsenosti s kupovanim podielu pri takýchto podmienkach? Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lena1117 mna by skor zaujimalo co to musi byt za lokalitu a nehnutelnost... uz len kupa dvojdomu... a problemov s tym spojenych..
Odpovedať
Fuha, to celkom sa cudujem, ze do takehoto niecoho chces ist predsa len je viacero problemov s tym spojenym a myslim, ze bolo by ti jednoduchsie kupit niekde inde.
Odpovedať
Profilova fotka
Trocha veľa vecí proti podľa mňa. Už len to, že je to dvojdom, je podľa mňa na škodu, teda pokiaľ tam nechceš niekoho nasťahovať. A čo sa týka tej exekúcie, s tým by som sa asi obrátil na nejakého právnika, ktorý ti presne povie, na čo budeš mať a nebudeš mať následne právo :/.
Odpovedať
@lena1117 fúha, nešla by som do niečoho takéhoto, podľa môjho názoru je to dosť riskantné. Koľko za tú nehnuteľnosť pýtajú??
Odpovedať
Polovicu si môžeš kúpiť ihneď a tú druhú normálne vydraž v dražbe. alebo sa chod dohodnúť s exekútorom že vyplatíš dlh, ktorý sa rovná hodnote poddielu a druhú polovicu odkúpiš napr za 1€ s tým že vyplatíš exekútora. Od exekútora dostaneš kvitanciu na základe ktorej kataster vymaže záložné právo a túto druhú polovicu si prevedieš normálnou kúpnou zmluvou. Otázka je čo je to za dlžníkov a či sa vyplatením hodnoty z domu vyriešia ich dlhy. alebo bude ďalej postihovaný napr ich dôchodok. Ak nie treba dlhy riešiť osobným bankrotom. Totižto i pri dražbe domu musí zostať dlžníkom nepostihnuteľná časť obydlia. Je to na dlho otázka je čo chceš prioritne riešiť či dlhy nájomníkov alebo len odkúpiť nehnutelnosť a nechať im doživotné právo užívania.
Odpovedať
Spoluvlastníci majú predkupné právo, preto na začiatok by bolo vhodné mať v ruke potvrdenie, že menšinoví spoluvlastníci si ho neuplatňujú. Po získaní polovice nezaťaženej exekútorom sa obrátite na exekútora prvého v poradí s tým, že máte záujem o zvyšné podiely. Exekútor nechá vypracovať znalecký posudok a oznámi termín dražby. Ak zložíte znaleckú hodnotu podielov pred konaním dražby, podiely Vám pripadnú nezaťažené exekúciami a spol. @yarod Až na prvú vetu celé zle.
Odpovedať
@lena1117 JA len tak uvažujem - písala si, že všetci chcú právo doživotného bývania v nehnuteľnosti. To akože ich tam necháš bývať v tej druhej polovicu dvojdomu? Ak áno, tak si dobrovoľne a zadarmo prenajala časť domu cudzím ľuďom. Je tam riziko, či si budú platiť aspoň energie, ktoré spotrebujú. Ak nie, tak čo potom? Zaplatíš to za nich, keďže si majiteľom domu? Ako si budú vysvetľovať to "bezplatné dožitie"? Neviem, ale je to dosť veľké riziko a obmedzenie, keď budú v dome cudzí ľudia. Ja by som do toho neišiel, ani keby ten dom bol za dobrú cenu.
Odpovedať
@draik No povedz mi ako by si ludia čo majú exekúcie uplatnili predkupné právo ? Aby si kúpili zvyšnú polovicu a prisli i o tú ? I keď to zákon prikazuje v tomto prípade je to nereálne. Nikto na koho sú exekúcie si nebude kupovať nehnuteľnosť !!! V praxi im dá podpísať prehlásenie že si predkupné právo neuplatňujú ak to chceš teda takto. A potom ona tu zrejme chce riešiť vec že chce ponechať ludí čo sú spoluvlastníkmi bývať v tej nehnuteľnosti a to je viacej podstatné a preto treba riešiť ich dlhy s ohľadom do budúcnosti nakoľko predpokladám že ide o jej rodinu alebo priateľov.
Odpovedať
@yarod S druhou časťou príspevku súhlasím - teda s tým, že tí pôvodní vlastníci tam chcú mať doživotné právo užívania. To je skutočne dosť veľké riziko - spomenul som to aj v predchádzajúcom príspevku. Ale s tým predkupným právom sa prikláňam skôr k názoru draik-a. To, že má niekto exekúciu neznamená, že jeho predkupné právo podľa občianskeho zákonníka mu bude odopreté. A tam skutočne môže do budúcna vzniknúť problém, že ona by odkúpila tú nezaťaženú časť, prípadne aj tú druhú v rámci exekúcie a po nejakom pol roku si páni zmyslia, že podajú žalobu na neplatnosť kúpnej zmluvy, lebo im bolo odopreté predkupné právo na neexekuovanú (či ako sa to správne píše) časť. A myslím, že by mali reálnu šancu na úspech v súdnom spore.
Odpovedať
@lena1117 Vychádzam z predpokladu, že sú to ľudia, na ktorých ti záleží a kúpou nehnuteľnosti im chceš pomôcť. Ak výška ich dlhov prevyšuje hodnotu nehnuteľnosti, tak treba ísť do osobného bankrotu. Inak myslím, že celková situácia každého odradí, aby nad kúpou takéhoto dvojdomu v komplikovanej situácii vážne uvažoval.
Odpovedať
Jedná sa o polovicu dvojdomu, ktorý je v dezolátnom stave a energie sa neplatia už asi 15 rokov. Sú odpojení aj od elektriny a nie je tam kúrenie. Ide nám hlavne o pozemok a záhradu, ktoré by sme vedeli do budúcna využívať, dom nás nezaujima, ten by sme udržiavali minimálne alebo odpredali majiteľom druhej časti. Druhá vec je taka, že sme si postavili dom a k dotyčnému majitelovi spominanej nehnutelnosti, ktorý je náš sused oproti, veľmi rad chodi na návštevu istá skupina ľudí - nazvime ich, neprispôsobiví :-| . Nechceme, aby táto nehnutelnost skončila v ich rukách a aby sme mali doživotné problémy. Táto nehnutelnosť vôbec nebola na predaj, a aby majitelia vôbec pristúpili k predaju, sama som sa rozhodola, že im ponúknem takúto alternativu, že im dám peniaze a oni tam môžu žiť tak ako doteraz, samozrejme tam nikoho nemôžu nasťahovať... Zaujímalo by ma, že či sa dá polovica vlastnictva, ktorá nie je zaťažená exekúciou odkupit bez problemov a či by sme mali nejaké predkupné právo v pripade dražby na dve štvrtiny, ktoré sú zaťažené exekúciou. Ďakujem.
Odpovedať
@lena1117 Obrátila by som sa na právnika. Určite to bude riešiteľné, ak bude ochota zo strany súčasných majiteľov dohodnúť sa. Možno to bude len otázka peňazí ;) Držím palce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lena1117 najskor som si myslela, ze to pomahas rodine, postupovala by som presne , ako pise draik , len pred celym riesenim vypytala splnomocnenie od zadlzenych, aby som na katastri mohla zistit vsetky exekucie, potom jednaj s konkretnymi exekutormi, aka je vyska dlhov, predpokladam elektrarne, prip zdravotna poistovna Elektrarne sa mozu za pätnast rokov vysplhat na partisicovu sumu, poistovna tiez, exekutor si s nimi tiez neporadi, bude rad, ked dostane svoju premiu za splatene pohladavky, predpokladam, ze im ani z dochodku nebudu moct strhat, nakolko je maly, alebo ziadny
Odpovedať
@lena1117 TAk toto vnáša do prípadu úplne iné svetlo. Potom riziko, že nebudeš môcť nehnuteľnosť užívať je bezpredmetné. V takomto prípade by som sa snažil získať tú nehnuteľnosť stoj čo stoj. Najdôležitejší bude kontakt s príslušným exekútorom. Len aby ten dlh nebol vyšší, ako hodnota nehnuteľnosti a exekútor nepožadoval uhradiť celý dlh výmenou za uvoľnenie domu.
Odpovedať
@janine1030 ju ani elektrárne ani dôchodok ani poisťovne ani nič iné zaujímať nemusí lebo sú viazané na meno, nie na nehnuteľnosť... na nehnuteľnosť je viazaná iba exekúcia, čiže komunikovať s exekútorom. po získaní nehnuteľnosti to môže byť jedno. iná situácia by bola, keby sa tam mal sprístupniť elektromer, voda a celkovo obývať nehnuteľnosť. ale autorka tam bývať ani neplánuje, takže jej môže byť jedno, v akom stave je elektromer (iba ten je viazaný na nehnuteľnosť, dlh na elektrike je viazaný na meno)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu ta vyska exekucii je dolezita kvoli cene nehnutelnosti, nie kvoli elektrike, prip elektromeru , ak je vyska mensia ako odhadovana stvrtina nehnutelnosti je to vyhodna kupa , ak je vyssia, exekutori to budu povazovat za nezakonne obidenie exekucie, potom je to komplikovanejsie, ale da sa, ako uz spomenula @yasna vsetko v prvom rade zavisi od pristupu a dohode sucasnych majitelov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?