Kúpa družstevného bytu

Dobrý deň prajem, mám otázku :) Urobili ste už niekto tak pri kúpe bytu, že ste dali majiteľom družstevného bytu potrebnú sumu na odkúpenie bytu od družstva a potom ste ho od nich odkúpili ako byt v osobnom vlastníctve??? ( teda založili ste kupovanú nehnuteľnosť ) Chceme s manželom kúpiť byt a družstevný sa nedá založiť ako kupovaná nehnuteľnosť! Tie v osobnom vlastníctve sú omnoho drahšie :( Ďakujem krásne za všetky rady
Odpovedať
Keď predávajúci zistia, že budú musieť platiť daň+zdravotný odvod, dohromady 33% zo zisku z danej transakcie, tak ich nápad predávať byt bezprostredne po jeho nadobudnutí prejde.
Odpovedať
To som ani nevedela, ďakujem. Takže vykašlať sa na to a kúpiť byt v OS vlastníctve i keď o 5,6 tis. drahšie?
Odpovedať
@ibionndai Ja by som nikdy nekupoval družstevný byt .
Odpovedať
družstevvny byt nekupuješ -to len prava najomcu -teda podla pravidla ja mam -ty potrebuješ - predavajuci obcan dostane cca50 000 e za to že má a zostatkovu hodnotu cca 6 000 e zaplatis bytovemu družstvu pi odkupeni do osobneho vlastnictva. treba sa opytat ci sa da ešte odkupiť na sbd a ako to funguje . pozor na dlžoby ,byvajuce osoby /aby si nezdedila aj spolubyvajuceho/ a peniaze daj do zabezpeky k notarovi a pod. nie predavajucemu čo ich prepije a ty budes plakať- peniaze uvolni uradnik až po vybaveni formalit ,že byt ma teba najomnika a potom ho odkupiš. to hovorim o byte 70 m2 v o väčsom meste
Odpovedať
Tak tak, radšej len v OV
Odpovedať
ja som takto riešil 2 byty a bolo to ok, ale to je 20 rokov
Odpovedať
Dakujem este raz, kupime nakoniec radsej byt v OV. Pre istotu 😉 pekny den
Odpovedať
My pravdepodobone ideme kupovqt druzstevny byt ale s nulovou anuitou,cize ak byt odkupime do osobneho vlaxstnictva nemali by sme uz druzstvu platit nic,len nejaky 120 eurov kolok.
Odpovedať
@nikuska153 Tak asi nebudeš kupovať byt, ale členstvo. Ako člen si potom môžeš odkúpiť byt za tých oných 120 EUR. Ale za členstvo zaplatiš asi viac. Alebo už si členom a ideš odkupovať byt?
Odpovedať
@chrobak7 ano, v podstate ideme kupovat prava najomcu na ten byt a kedze je tam ta nulova anuita, vieme si ho nasledne odkupit od druzstva do osobneho vlastnictva za ten kolok.
Odpovedať
@nikuska153 ano tak sa da ako idete spravit ale predpoklada to kupu cez hotovost alebo spotrebny uver, ktory ma nekrestanske %. na hypoteku clensky podiel nekupia.
Odpovedať
@nikuska153 To je úplne v poriadku, takáto transakcia. Od pôvodného člena družstva vlastne odkúpite jeho členstvo v sume, ktorá sa rovná približne hodnote toho bytu. Pre vás je tam len jedno riziko - ak by ste sa rozhodli, že byt predáte skôr, než uplynie 5 rokov od odkúpenia od družstva. V takom prípade základom dane by bola v podstate celá predajná suma, lebo do vlastníctva ste ho nadobudli za nulu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
to vieme, ale neplanujeme urcite predavat byt v blizkej dobe od kupy urcite nie a co sa tyka hypoteky mame to osetrene tak ze budeme brat hypoteku pre mladych a zatial zalozime ako nehnutelnost byt mojej mamky, ked kupeny byt prejde do nasho osobneho vlastnictva tak hypoteku prevedieme na ten byt, takto nam to bolo poradene :) tak snad uz len nech vsetko vyjde tak ako ma
Odpovedať
druzstevny byt mozes zalozit inou nehnutelnostou,ak s tym bude banka suhlasit a da ti uver
Odpovedať
@maria123 Neide o založenie resp. o zábezpeku, ale o účelové použitie prostriedkov z úveru. V prípade kúpy členského podielu v družstve sa nedá preukázať stavebný účel, preto klasická hypotéka sa nedá použiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?