Kúpa domu z peňazí len jedného z manželov a BSM

Profilova fotka
Dobry vecer. Chcem vas poprosit o radu, ak mate skusenosti. Sestra ide kupovat s manzelom dom. Manzelia su kratko. Pred manzelstvom nadobudla byt ktory je iba jej. Z predaja tohoto bytu chcu kupit dom. Chcem sa preto spytat ci takto kupeny dom s penazi bytu ktori vlastnila iba ona, spada do BSM, cize pri pripadnom rozvode bude patrit dom aj jemu. Chcela by to osetrit aby dom patril iba jej kedze ma uz dospele deti s predchadzajuceho manzelstva. Da sa to? jej terajsi manzel neprispel na kupu domo ziadnymi prostiredkami, kedze uz sa opakujem bude kupovany z predaja bytu ktory nadobudla pred manzelstvom. Dakujem vam za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
jasne, ze sa to da, trva to chvilku (20 - 30minut), robi sa to u notara, je to zuzenie BSM, ale musi s tym on suhlasit
Odpovedať
@lenka268 zrusenie bsm vobec nieje take jednoduche ..musi ho zrusit sud a nie notar ... viem to pretoze to momentalne riesime s manzelom .. stale cakame na pojednavanie @tilly
Odpovedať
Profilova fotka
@maribell zúžiť na byt, či dom sa dá u notára, tiež to máme za sebou
Odpovedať
@lenka268 @lenka268 http://www.ulpianus.sk/blog/BSM-modif... "Treba povedať, že zrušiť BSM za trvania manželstva je možné len rozhodnutím súdu..)
Odpovedať
to manzelstvo asi nebude z lasky, ked su spolu kratko a uz riesia, ze ked pride rozvod co potom :-D :-D :-D
Odpovedať
@aduskatt aha tak to som nevedela ze sa to da iba nejako zuzit :-) myslela som celkove zrusenie bsm
Odpovedať
Profilova fotka
@maribell súdne je tam určené zrušenie, nie zúženie, tam stačí forma notárskej zápisnice, vyplýva to aj z tenou uvedeného linku, len to neviem skopčiť sem...........
Odpovedať
Profilova fotka
@maribell jj, dá sa úplne v pohode. Niekedy je to nutné aj pri tom, aby bola prechodná hypotéka u klienta, takže viem, že to ide, neposielam klientov na súd:-) Celkové zrušenie je asi naozaj na súd, podľa toho, čo píšeš
Odpovedať
@lenka268 Ahoj. Já si myslím, že to nebude jednoduché. Zatím má prachy, které získala prodejem bytu. Je naprosto jasné a nezpochybnitelné, že jsou pouze její. Jiná situace ale nastane, když za ty prachy cokoliv zakoupí. To již bude ve společném jmění manželů, protože tak je to podle zákona. Já nevím jak to funguje na Slovensku, ale já bych to v Česku řešil darováním, které je osvobozeno od daně darovací mezi lidmi z 1.dědické skupiny ( nejbližší příbuzní ). Třeba její matka za její prachy zakoupí barák a ten následně daruje pouze jí. Ende. ;-)
Odpovedať
@lenka268 robil som to cca 4 roky dozadu, pred stavbou domu jednoducho u notara - zapisnica o zuzeni BSM. Pokial sa odvtedy nic nezmenilo, tak to nie je problem urobit, musi to byt ale este pred kupou tej nehnutelnosti, potom uz je ten stav nezvratny.
Odpovedať
zuzit BSM sa da na konkretnu vec notarskou zapisnicou pred jej kupou! Nazyva sa to ako zuzenie BSM, ale da sa tak i rozsirit BSM na napr zdedeny majetok, alebo zrusit predosle zuzenie. Vobec s tym nema co sud robit, je to dohoda medzi manzelmi. Nejde tu o lasku, ale o zdravy rozum!
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 z lasky je, ale uz sa to sestre raz stalo ze prisla o svoj dom. Tak jej zistujeme informaciu. Vdaka :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Moja sestra bola tiez v rovnakej situacii. Do zmluvy na kupu domu napisali, ze nehnutelnost bola zakupena z penazi pochadzajucich z predaja bytu,ktoreho ona bola vylucnou vlastnickou. Tato formulka by ju mala zachranit v pripade rozvodu,aby sa dana ciastka odratala z penazi a majetku BSM a delil sa ostatok. Zatial rozvod,ani rozchod neplanuju, takze v praxi nemaju overene... Inak, aj nejaky zakon hovori o tom, ze pri rozvode si moze kazdy z manzelov narokovat na "ciastku",ktoru vlozil pocas manzelstva do spolocneho majektu,ktora bola jeho vylucnym majetkom pred sobasom...snad nejaky znalejsi ma doplni ;-)
Odpovedať
viac to je aplikovane u zivitelov rodin, cize chlapov, aby si nechali zadne dvierka a nestali sa napr v patdesiatke bezdomovcami, kedy po rozvode nechaju svoje deti s bejvalkou vo svojom baraku. Cize existuju len chrapuni, alebo blbci a kazdi sa musi rozhodnut kam patri! 8-)
Odpovedať
Ak by sa neriesilo zuzenie BSM tak aj tak by bolo mozne v pripade rozvodu preukazovat na sude ze peniaze boli z predaja jej nehnutelnosti ale je to na dlhe lakte, Je to mozne ale spoliehat sa na to sa neda.
Odpovedať
Ak jeden z manželov použije na kúpu nehnuteľnosti za manželstva len a a len svoje výlučné zdroje (napríklad z predaja svojho majetku spred manželstva), tak nová nehnuteľnosť bude vo výlučnom vlastníctve tohto manžela, keďže dochádza len k transformácii výlučného majetku jedného z manželov. Je vhodné to ošetriť zmluvne a odložiť si potrebné doklady. @praoteccech Nemajte pls potrebu za každú cenu pridávať príspevky, keďže, ako sám uvádzate, sa v problematike nevyznáte. Zbytočne môžte popliesť zadávateľku.
Odpovedať
@draik \Ahoj. Ty se vyznáš ? tak dej odkaz na zákon, kde se to řeší. Jinak to jsou kecy. Ve kterém paragrafu se píše o nějaké transformaci výlučného majetku ?
Odpovedať
@praoteccech vážim si tvoje príspevky, čo sa týka stavieb a okolo toho, lebo je vidieť že radíš zo skúseností. Ale čo sa týka legislatívy, o ktorej si rozhodujú vlastné štáty a nie smernice EÚ, tak fakt môžeš popliesť niekoho. Napríklad čo sa týka daňovej resp. ekonomickej legislatívy, tak je Česko asi tak 10 a viac rokov pozadu a vaši zákonodarci sa inšpirujú našimi zákonmi. Napr. tebou spomenutá daň z darovania, ako aj daň z dedičstva, a daň z prevodu a prechodu nehnuteľnosti bola na Slovensku zrušená pred viac ako 12 rokmi. Nemáme také dane. Čiže tí čo majú menej ako 30 rokov ani nevedia že existovali aj takéto dane a o akej dani z darovania to vlastne píšeš.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme ze sa to da.... pred par dnami som riesila to iste... kludne napisem viac do ip. staci zuzenie bsm na konkretnu nehnutelnost a robi sa to u notara 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@desynka77 môžes mi prosim do ip napísať viac? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba veru veru, kamosku tehotnú s dieťaťom c2 opustil manžel MUdr so sestričkou a chcel od nej polovicu RD, naštastie bol napísaný len na ňu, kedže bol po jej rodičoch... Aj niektorí muži sa ženia pre peniaze... A takých prípadov, ze pán živiteľ rodiny zadlžil celu rodinu pre milenku a na bývalú ženu aj s deťmi hodil bob sme mali v banke neúrekom... Vôbec sa nečudujem pisateľke, ze tie tieto veci rieši. Mysli na svoje deti, keby to nespravila, bola by krátkozraká...
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 Si ma pobavil... :-) Ale sa musíš na to pozrieť aj z tej strany, že Ona môže náhle zomrieť (autohavária) a jej dospelé deti z predchádzajúceho manželstva si utrú labu...? A On príde k majetku na základe čoho...? Sú to veľmi chúlostivé veci a @lenka268 a jej sestra rozmýšľajú veľmi dobre a prezieravo. Rimania mali zásadu: Dobrú zmluvy robia dobrých priateľov... Ich doterajšie životy nemožno vymazať. A ak Ona mala byt, za ktorý sa kupuje dom, patrí iba a len jej... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@desynka77 môžeš mi napísať postup do IP dakujem
Odpovedať
@lenka268 nieco podobne som riesil aj ja. Tiez koli hypo, aby presla, mame s manzelkou zuzene BSM u notara na buduci uver a vsetko, na co sa tie peniaze pouziju - stavba domu. U notarky asi pol hodinka... 100€. A ano je to tak. Spolocnym najetkom manzelov sa stava vsetko, co pocas manzelstva nadobudli. Cize ak mal typek pred manzelstvom cervene Ferrari a zobral si zlatokopku, zlatokopka ma smolu, lebo cervene Ferrari je jeho vylucnym vlastnictvom, nakolko ho nadobudol pred manzelstvom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem
Odpovedať
@praoteccech Viď judikatúra.
Odpovedať
@megdesign ..."A ano je to tak. Spolocnym najetkom manzelov sa stava vsetko, co pocas manzelstva nadobudli. Cize ak mal typek pred manzelstvom cervene Ferrari a zobral si zlatokopku, zlatokopka ma smolu, lebo cervene Ferrari je jeho vylucnym vlastnictvom, nakolko ho nadobudol pred manzelstvom."... ...toto je trochu ina situacia,nemyl si to! Tu sa riesi to, ze keby to Ferrari predal a za peniaze z prijmu kupil nieco honosne do bytu pocas trvania manzelstva, ci to spada do BSM,alebo ta "vec", ktoru za peniaze kupil je vylucne jeho majetkom,alebo sa musi s manzelko o ne delit... ;-)
Odpovedať
@majki555 ne nemusi. Predal auto, ktore nadobudol pred manzelstvom, to znamena, ze majetku zmenil len vonkajsi obal /auto v hodnote napr. 1mil€ predal za 1mil€/ To je to, o com pise @draik. ;-)
Odpovedať
@majki555 podla mna ked predal to ferrari a potom nieco v manzelstve kupil, ta kupena vec uz je spolocna ... resp. neviem si predstavit ako by sa to potom mohlo delit - jedine ze pri kupe tej novej veci sa napise zmluva, kde bude napisane, ze je to zaplatene z tych penazi za ferrari, ze je to len jeho teda.
Odpovedať
@atak77 presne tak ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?