Kúpa domu s prístavbou nezapísanou v liste vlastníctva

Chcel by som sa spýtať na váš názor: mám vyhliadnutý starý dom s pekným a veľkým pozemkom. Zatiaľ som videl len foto ale oproti katastrálnej mape je k domu prirobená prístavba a na pozemku prístrešok a prístrešok s pivnicou ktoré na katastrálnej mape vôbec nie sú zaznamenané. Dá sa toto nejak zlegalizovať mnou v prípade kúpy alebo tu hrozia vážnejšie problémy?
Odpovedať
1
2
na stavebnom urade nevedia?
Odpovedať
ešte som nebol ani na ohliadkelen chcem dopredu vedieť čo všetko ma môže čakať. Pozemok je nádherný aj super dispozícia podľa fotiek čo som videl. Zatiaľ teda neviem či bolo na prístavbu vydané SP alebo je to všetko čierna stavba a čakali by ma dodatočné stavebné povolenia a či prípadne by som ako nový majiteľ mohol dostať aj pokutu a podobne. Chcem to predbežne ako chalupu s tým že zopár rokov by som to prerábal na neskoršie trvalé bývanie a keďže to mám 80km od súčasného bydliska hľadám zatiaľ informácie a skúsenosti či sa s podobným niekto nestretol
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ak budes brat hypoteku,tak predosly majitel si musi pristavbu zlegalizovat,aby sa stavba zhodovala s terajsim stavom. Ak neberies hypo, tak ti to moze byt jedno...alebo mozes dat dotatocne zlegalizovat. Ty,ako novy majitel nemas preco dostat pokutu.
Odpovedať
@majki555 práve že chcem to brať na hypo
Odpovedať
@spankor takze ako pisem vyssie,musis trvat na zlegalizovani a zakresleni do kat.mapy,inak ti banka neda hypo
Odpovedať
ďakujem za informáciu, aj keď ma vôbec nepotešila :-|
Odpovedať
@spankor prístrešok a prístrešok s pivnicou pokiaľ nemajú zastavanú plochu väčšiu ako 25 m2 (drobná stavba) nemusí byť v KN zapísaná.. Prístavba k RD to už je niečo iné, táto si vyžadovala stavebné povolenie (podľa SZ je to zmena dokončenej stavby), nakoľko sa zväčšovala zastavaná plocha.. toto je potrebné riešiť dodatočným povolením prístavby spojeným s kolaudáciou, na ktorú bude potrebné predložiť všetky doklady vrátane nového geometrického plánu prístavby... K žiadosti o dodatočné povolenie stavby je potrebné doložiť projekt prístavby (treba ohliadnuť, na aký účel slúži prístavba). Odporúčam tento dom kolaudovať ako rekreačný dom, aby nebol potrebný energetický certifikát ( užívaný menej ako 4 mesiace v roku).. Na tvojom mieste by som túto povinnosť ponechala na terajšieho vlastníka.. a až potom odporúčam kúpiť, keď bude zápis v KN, t. j. právny stav sa bude zhodovať so skutočným stavom..
Odpovedať
@janetbla momentálne je to na LV vedené ako rodinný dom, zastavaná plocha 71 m2, cca 13x5,5m ale v reále to teraz bude asi 13x8. Uvidím o týždeň pri ohliadke ako je to vlastne s papiermi, ale momentálne je to neobývateľné, z vonku obitá omietka a vo vnútri zriadená dielňa. Ale na prestavbu podľa mňa ideálny základ.
Odpovedať
@spankor rozhodnutím o dodatočnom povolení stavby (v rozsahu pred stavebnou úpravou) spolu rozhodnutím o užívaní stavby je možné zmeniť na rekreačný dom. Keď budeš už vlastník a budeš chcieť robiť stavebné úpravy, alebo rekonštrukciu na celoročné bývanie, tak budeš mať projekt komplet aj z hľadiska energetickej náročnosti stavby - RD, ktorý po oprave, predpokladám aj zateplení skolauduješ ako RD..
Odpovedať
A tak ak chce dom niekto predať, tak to možno dá na poriadok sám. V podstate keď sa to tak vezme, tak je to na hypo nepredateľné, lebo banka bude trvať na zlegalizovaní všetkých príslušných stavieb okolo domu :(
Odpovedať
Profilova fotka
A uz si ten dom aj kupil? Bolo by fajn ak by si si zabehol priamo na stavebny urad a prediskutoval to s nimi. Co vsetko by si mal, respektive, co vsetko ti kupou hrozi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie, ešte sa na to mám ísť len pozrieť, ale chcem byť pripravený na možné alternatívy. Na stavebný úrad skúsim zavolať či mi niečo budú vedieť po telefóne povedať. V prípade dohody by som teoreticky vedel založiť inú nehnuteľností a tie nezrovnalosti s realitou skúsiť využiť na zjednanie zľavy z kúpnej ceny
Odpovedať
Zalezi od toho na akych ludi na urade narazis. Su tri moznosti, bud vam daju pokutu alebo vam povedia, ze to treba zburat (co si pri takejto zanedbatelnej veci nemyslim) ale neurobia nic. Myslim, ze ak je ten pozemok taky uzasny ako pises tak sa ti to oplati risknut..
Odpovedať
My sme to riešili tak že majtelia podpísali prehlásenie že prístavba bola postavená pred r.76 a dali sme spraviť nový geom. plán a všetko to zapísať na kataster. Museli sme si to vybavovať mi keďže majitelia nemali záujem a realiták bol neschopný. Po zmene na katastri sme mali schválenú hypo.
Odpovedať
@spankor ak to nieje priamo súčasť domu tak to tak bežne ľudia robia a bez povolení :-N :-p u nás tiež brat s ocom postavili altánok a pivnicu takto rozmer cca3x3,5m nikoho nenapadlo že s tým môže byť problém a aj bol keď bral brat hypo znalec z banky žiadal aby to bolo zapísané aj v katastri čiže musel prísť geodet zameral vypracoval papiere pre kataster a zapísali čo sa týka SU čo sa dokladalo nepamätám už ale cirkus nejaký okolo toho nerobili...
Odpovedať
@spankor Neviem ci tam chces stavat alebo pristavovat.Ale ak budes si davat robit projekt tak nech ti projektant zakresli uz aj to pristavene .My sme to ties tak mali prv sa tak pristavovalo na cierno a nikto nikoho po uradoch netahal.
Odpovedať
Mali sme taky istý problém, spravil sa geometrický plán a vyhlásenie že to bolo postavené pred rokom 1976.Dolezite je aby to predávajúcemu sedelo na roky, pokiaľ dom zdedil, a do čestného prehlásenia napíše že stavebníkom bol jeho predchodca, môže sa stať že by sa muselo znova otvárať dedičské konanie. Trápili sme sa s tým 3mesiace ak ti treba viac info v kľude posli správu. Ale žiadna kolaudácia ani projekt ti pri tomto není potrebný.
Odpovedať
@aragia pokiaľ sa nezachovala proj. dok. stavby, min. pasport stavby - zjednodušenú PD je potrebná..každý vlastník stavby podľa SZ to musí mať..
Odpovedať
@janetbla pokiaľ stavba bola postavená pred rokom 1976 není potrebné na zakreslenie do kat. Mapy a listu vlastníctva nič iné ako geometrický plán a cestné prehlásenie o veku stavby,treba uviesť aj kto bol stavebníkom, potvrdene obecným úradom. My sme legalizovali dosť veľkú časť, kus domu a dve stodoly, žiadna ani zjednodušená projektová dokumentácia nám nebola potrebná, to by ste sa divili koľko 100r domov projekt nemá a ani nikdy nemalo. Žiaľ to nemáme a načo by nám to vlastne bolo?
Odpovedať
@deciont uvidím či sa mi podarí ujednať cenu úmernú tomu riziku ;)
Odpovedať
@peter97 ten rok 76 je nejaký mílnik čo sa týka stavebnej dokumentácie? Súčastný vlastník je vlastníkom od r. 96 takže čestné prehlásenie od neho asi nebude akceptované
Odpovedať
@petka456 asi by som to zachoval v takom rozmere ako to je teraz. Pre 1-2 ľudí 100m2 v pohode postačí...len som pôvodne myslel že by to išlo aj bez vybavovania projektov, al eurčite tam bude treba aj úprava dispozície a nejaké priečky von a niečo domurovať takže bez projektu to asi nebude
Odpovedať
@spankor Ja si ties myslim ze bez projektu to nebude ale mozno aj hej ked nebudes menit vzhlad domu .Lebo my sme aj davali inu strechu a nieco aj pristavili.Na papiery bol len dom s dvoma izbami a kuchyna kupelka a spajzka a ostatne bolo uz na cierno pristavene teda bez papiera a povolenia.Ale my sme to zdedili a papiere sme ine nenasli a nakoniec to nebolo na katastri ale projektant to nakreslil ze to tak budeme stavat a nikto my nebol stavbu kontrolovat a na katastri je uz zapisana cela stavba ako keby som ju stavala minuly rol.
Odpovedať
@spankor od okt./1976 platí súčasný stavebný zákon č. 50/1976 Zb. v platnom znení - s novelami
Odpovedať
@aragia tak na stavby pred okt./1976, kedy začal platiť súčasný SZ to je tak ako píšeš, ale ako čítam, tak @spankor neuviedol od ktorého r. stojí stavba RD.. Starý dom je pre niekoho aj z r. 1980 :) Skús pozrieť na historickú mapu http://mapy.tuzvo.sk/HOFM/, či tam stojí tento dom, alebo potom treba zájsť na OÚ, katastrálny odbor, kde bude história zápisov na LV, vrátane predošlých vlastníkov.., ktorí by mohli dať čestné prehlásenie, že prístavba bola postavená pred r. 1976, alebo susedia.
Odpovedať
aký starý je ten dom veru netuším
Odpovedať
@spankor oslov vlastníkov RD, alebo skús sa opýtať aj na obecnom úrade, že či nemajú vedomosť aspoň obdobie rokov z dôvodu, že máš záujem o jeho kúpu (ale toto asi nebude v súlade s právom) aj na KÚ ti poskytnú informácie, iba pokiaľ budeš vlastníkov stavby.. @aragia Podľa stavebného zákona § 104 (1) Ak sa doklady (predovšetkým overená dokumentácia), z ktorých by bolo možno zistiť účel, na aký bola stavba povolená, nezachovajú, platí, že stavba je určená účelu, na ktorý je svojím stavebnotechnickým usporiadaním vybavená. Ak vybavenie stavby nasvedčuje viacerým účelom, predpokladá sa, že stavba je určená účelu, na ktorý sa užíva bez závad. (2) Stavebný úrad môže vlastníkovi stavby nariadiť, aby obstaral dokumentáciu skutočného realizovania stavby v prípadoch, keď nebola vôbec vyhotovená, nezachovala sa alebo nie je v náležitom stave. Pokiaľ nie je nevyhnutné vyhotoviť úplnú dokumentáciu skutočného realizovania stavby, uloží stavebný úrad iba vyhotovenie zjednodušenej dokumentácie (pasport stavby).
Odpovedať
@spankor určite by som išla na obec, pravdepodobne vám povedia to co nám oni jednoducho nevedia zistiť rok postavenia, pre teba je najlepšie pred rokom 1976. Na tvojim mieste by som kontaktovala geodeta a on ti pomôže, veľa z nich pozná aj na katastri pani, ktoré to majú na starosti. Určite to za to stojí skúsiť. Prajem ti aby si stretol takého ako my, lebo bez jeho pomoci by sme sa ešte stále trápili.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak v takomto pripade to asi bez nejakych znamosti alebo konexii nepojde. Len co je na tom najsmutnejsie je to, ze na to doplati nakoniec clovek, ktory s tym v podstate nic nedas a sam sa nejak pohnut nevie. Vela stastia vam prajem, nech sa vam to podari dat na poriadok ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?