Kúpa domu na hypotéku s ťarchou dožitia

Dobrý deň, ideme kupovať dom. Je napísaný na dcéru predchádzajúcej majiteľky, ktorá tam má ťarchu dožitia. Dajú nám na takýto dom hypotéku ? Čo musia oni spraviť vymazať tu ťarchu z katastra? Ako sa to robí ak chceme čo najvyššiu hypotéku aby nám ostalo ešte niečo aj na prerabku ? Spravia dve zmluvy jedna vyššia sa dá do banky a nižšia pre kupujúceho a predávajúce, koľko sa v takomto prípade má vyplatiť predavajúcemu na účet a kolko sa môže dať v hotovosti ? Je to obchod medzi fyzickými osobami. Čo všetko pri kupe nehnutelnosti kam všade ísť to oznamiť ? Spraví sa kupna zmluva podpíše sa nám nabehnu peniaze dáme ich predávajúcemu a dom je náš ? Vopred ďakujem za všetky postrehy.
Odpovedať
Prilis vela otazok.Skoc na kafe s nejakym fin poradcom
Odpovedať
To chcete kupit dom aj s babkou? Budete sa akoze o nu starat,alebo budete trpiet, ze vam budu chodit navstevy z pribuzenstva babky? Ak je na dome tarcha,banka neda hypoteku. Mas naozaj vela otazok v prispevku,skus pouzit vyhladavac, je to tu vsetko prediskutovane najmenej 1000 krat .-)
Odpovedať
Fakt naivne sa domnievas, ze ti tu niekto otvorene napise ako sa banka (a danovy urad) ojebabrava dvoma zmluvami?
Odpovedať
Profilova fotka
@91veronika91 ako ti radili viaceri, skus financ.poradcu. Banka ti na dom co ma tarchu hypoteku neda. Tarcha sa musi zrusit. Kupna zmluva Ok, ale na dom sa musi vypracovat znalecky posudok -znalcom kt.urci banka a podla toho sa stanovi hodnota domu. Banka este bude brat v uvahu Vas prijem, vydaje a pod.a nasledne zhodnoti na aky uver mate narok. Takze kupne zmluvy su v tomto podstatne len na dokladovanie, ze ste majitelia...
Odpovedať
@91veronika91 čo týka ťarchy nie nedajú vám hypo a hlavne by bolo divné že má právo dožitia u vás cudzí človek ... banka to neakceptuje ani pri priamych rodinný príslušníkoch u nás len brat od otca "kupoval" podiel na dome bral hypo a chcel zadať právo dožitia zamietli ... čo sa týka financií tak zvyčajne banka poukazuje sumu už na účet predajcu takže žiadne že dáš niekomu menej a hlavne suma sa poskytuje zo znaleckého posudku ale aj kúpnej ceny + nejaké tie tabulky trhovej ceny ktoré má banka takže môžu aj to okresať a 100% ti už nik nedá možno tak 70-80% takže jednoznačne musíš mať aj svoje zdroje... napr 12 rokov dozadu sme kupovali byt podľa znaleckého hodnota 1mil sk trhová za ktorú sa predával 570tis sk hypo max 450 ... overené mám z okolia že podmienky sa nezmenili za tie roky akurát teraz sa chýbajúce financie prekrývajú spotrebným úverom na vysoký úrok a aj to ti musí vyjsť na základe nejakého príjmu...
Odpovedať
@91veronika91 toto je moc komplikovane. Nesiel by som do takehoto niecoho. A este k tomu ti tu aj dobre napisali, ze by vam hypoteku na takyto dom jednoznacne nedali
Odpovedať
Profilova fotka
@91veronika91 a ta dcera v tom dome zije?
Odpovedať
Hypoteku nedostanete ak tam ma niekto pravo dozitia, je to aj logicke, vy nahodou prestanete splacat hypo a komu by to tak banka asi vedela predat aj s babkou :-). Nikto normalny by taku nehnutelnost nekupil. Co as tyka sumy, tak ta, uvedena na kupno-predajnej zmluve nebude pre banku hrat takmer ziadnu ulohu. Podstatna bude suma uvedena v znaleckom posudku a ak nie je dom v nejakej super lokalite, tak bude tato suma s velkou pravdepodobnostou nizsia ako ta na ktorej ste sa dohodli s majitelom, v lepsom pripade bude +- rovnaka ako ta, ktoru pozaduje majitel. A toho sa banka bude drzat a z tejto sumy vam bude pocitat maximalnu vysku hypoteky (samozrejme bude este brat do uvahy aj vase prijmy, dlhy,.....). A 100% sumy zo znaleckeho vam pravedpodobne aj tak nedaju. Ak nemate aj vlastne zdroje, tak sa vobec nespoliehajte na to, ze dostanete peniaze na kupu aj na prerabku.
Odpovedať
@91veronika91 to prečo chcete taký dom? Veď to je veľké riziko!!
Odpovedať
Pardon zle položená otázka, čo pred tým musí alebo respektívne koľko predtým musí predavajúci vymazať tuto ťarchu z domu než si začneme vybavovať hypotéku. Samozerejme dom budeme kupovať bez ťarchy ale ked si začneme hypo vybavovať ešte pred kúpou či stým nebude problém ?
Odpovedať
@91veronika91 Tak, aby si banke predložila čistý list vlastníctva - bez ťarchy.
Odpovedať
V prvom rade overte, či je vôbec možné odstrániť ťarchu z domu, z rôznych dôvodov to možné nemusí byť. Ak to nebude problém, tak kataster má na to lehotu 60 dní, na niektorých nestíhajú, tak to trvá dlhšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?